Politica

POLITICHIE DE MĂRGĂRITAR: Secretarul general al guvernului, Mircea Abrudean, confirmă (involuntar) apropierea Guvernului PSD-PNL de AUR

Avocatul Gheorghe Piperea, desemnat de partidul extremist AUR drept candidat la alegerile europarlamentare din 2024, a fost selectat de guvern ca membru în comisia de contestații la concursul pentru șefia super-agenției AMEPIP, a confirmat pentru G4Media secretarul general al guvernului, Mircea Abrudean.

E al doilea moment în care coaliția de guvernare PSD-PNL face un gest de apropiere față de AUR. La începutul sesiunii parlamentare, în funcţia de secretar al Camerei Deputaților a fost ales un parlamentar AUR, Ringo Dămureanu (Ringo, măi tată, nume de dac autentic! – n.m.), care a luat locul de la USR, o mișcare văzută drept o dovadă că PSD ”continuă să îşi cimenteze alianţa cu AUR” (Ionuț Moșteanu).

Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) e super-agenția guvernamentală care va conduce toate companiile de stat. Secretariatul General al Guvernului (SGG) a început selecțiea candidaților pentru funcțiile de președinte și vicepreședinți ai AMEPIP, iar Piperea face parte din comisia de rezolvare a contestațiilor, el fiind considerat membru al mediului academic ca profesor la Facultatea de Drept.

În comisia de selecție și comisia de rezolvare a contestațiilor sunt câte doi reprezentanți ai mediului academic, selectați printr-o procedură separată, a declarat Abrudean. Din cele două comisii mai fac parte reprezentanți ai SGG și ai Ministerului Finanțelor.

Piperea a mai fost anunțat și ca posibil ministru al Justiției de către George Simion, președintele partidului extremist AUR. „Îl anunț pe domnul Ponta că avem propunere de ministru de Finanțe. La Finanțe îl avem pe domnul Octavian Bădescu, la Justiție pe Gheorghe Piperea, nu o să dau toate numele”, a declarat George Simion la RTV în 31 mai 2023.

Gheorghe Piperea este un cunoscut avocat, fondatorul societății ”Piperea&Asociații”. În contextul crizei economice declanșate în anul 2008, s-a remarcat printr-o serie de procese colective îndreptate împotriva băncilor. Este un promotor al teoriilor conspiraționiste legate de Covid.

A încercat să candideze la alegerile prezidențiale din 2009, dar nu a strâns numărul necesar de semnături. A candidat în 2012 pentru camera Deputaților, dar nu a reușit să obțină un mandat de parlamentar. Anul trecut, George Simion l-a prezentat pe Gheorghe Piperea ca posibil candidat la prezidențiale din partea AUR.

Super-agenția AMEPIP a fost înființată printr-un proiect de lege inițiat de guvernul Ciucă, sub pretextul unei cereri din PNRR. România și-a asumat eficientizarea administrării companiilor de stat. AMEPIP pune sub controlul premierului și al secretarului general absolut toate companii și regiile autonome cu capital de stat: firme controlate de ministere, primării, consilii județene și agenții de dezvoltari intra-comunitară (ADI).

Controlul AMEPIP asupra acestor companii va fi absolut, după cum arată mai multe articole din proiect. De exemplu, un articol din lege arată cât de ușor vor putea fi dați afară administratorii unei companii cu capital de stat, chiar dacă sunt numiți pe mandate de patru ani, doar pe motiv că nu își îndeplinesc indicatori-cheie de performanță, stabiliți de altfel chiar de conducerea AMEPIP, subordonată guvernului:

”În situația în care indicatorii-cheie de performanță nu sunt refăcuți la nivelul minim aprobat, AMEPIP solicită autorității publice tutelare măsura revocării administratorilor numiți și reluarea procedurii de selecție, cu informarea Guvernului în acest sens”.

Veniturile gestionate de AMEPIP vor fi uriașe: un tarif de monitorizare de până la 0,1% din veniturile totale ale companiilor de stat, plus 30% din amenzile aplicate companiilor de stat care nu îndeplinesc diferite condiții.

Angajații AMEPIP sunt din categoria super-bugetarilor, urmând să fie plătiți cu 50% în plus față de salariul normal.

 

Foto: George Simion / Facebook