Din oras

Politia Cluj: Biciclistii sunt vinovati de accidentele din oras

In ultimele doua luni, in Cluj-Napoca s-au inregistrat 7 accidente in care au fost implicati biciclisti. De cele mai multe ori, insa, chiar daca soferii pe doua roti se plang de “nesimtitii” de la volan, a fost vina biciclistilor. Cel putin asta spune politia, cu ochii pe statistici.

“Azi, din nefericire, am fost martora la un accident in fata hotelului West in jurul orei 20.00. Un ciclist a fost acrosat de o masina. Soferul masinii a avut o scurta disputa cu ciclistul, dupa care, in mod intentionat, a dat peste ciclist, demarand in tromba si lasandu-l pe jos pe acesta. Am oprit trei masini, care ne-au oferit ajutorul si marturia in fata unui eventual proces. Ceea ce a facut soferul suna cam asa, dupa stiinta mea: vatamare corporala cu buna stiinta si fuga de la locul accidentului”, e mesajul care, luna aceasta a numarat sute de share-uri.

In urma acestui mesaj, biciclistii s-au unit si au inceput sa puna la cale campanii pentru stimularea spiritului civic al clujenilor.

“Cand o sa ajungem si noi un popor civilizat?”, se intreaba ei.

Statisticile Politiei spun altceva

De la inceputul lunii aprilie, in Cluj-Napoca au fost inregistrate 7 accidente in care au fost implicati biciclisti. In 6 din totalul de 7 cazuri s-a constatat, insa, ca incalcarea regulilor de catre biciclisti a dus la producerea acestor accidente, spune Anca Purdea, purtatoarea de cuvant a Inspectoratului Judetean de Politie Cluj.

“Principalele reguli incalcate de catre biciclisti care au dus la accidentele petrecute in ultima perioada au fost: circulatia pe contrasens, neasigurarea la schimbarea directiei de mers, traversarea pe trecerea de pietoni pe bicicleta si neacordarea de prioritate”, a declarat aceasta.

Statisticile nu sunt relevante!

Radu Mititean, presedintele Clubului de Cicloturism Napoca, spune, insa, ca statisticile politiei nu releva adevarul de pe strazile orasului.

“Cea mai mare problema legata de aceste statistici e ca un procent mic dintre incidente si accidente ajung sa fie raportate la politie. Biciclistul a cazut, s-a ridicat, e intreg si pleaca mai departe. Nu ajung sa fie semnalate politiei decat accidentele mai grave, de aceea avem retineri mari legate de relevanta acestor statistici”.

Acesta, desi admite ca exista in oras si biciclisti care circula fara far pe timp de noapte si care incalca regulile de circulatie, spune ca orice cursa pe doua roti in orasul de cinci stele e o aventura periculoasa.

“Stiu numai eu de cate ori era sa fiu accidentat de masini, desi nu incalc nicio regula. Zilnic as putea fi accidentat,  daca nu as fi foarte experimentat si prudent”, mai spune Mititean. 

sursa foto: cugetliber.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *