Din oras

Poftiti de luati felicitari! Cum se pregateste sa moara vanzarea stradala de ilustrate

O felicitare cu o urare frumoasa trimisa mamei, o vedere cu Clujul de care te-ai indragostit, o ilustrata cu o urare clasica sau haioasa este oricand un mijloc de a-i face cuiva o bucurie. Implica un drum la stand si o plimbare deloc placuta pe la posta, dar efectul este garantat. Ultimul stand de ilustrate din Cluj functioneaza inca in Piata Unirii, insa nu pentru mult timp. Stapana afacerii spune ca lumea isi pierde interesul pentru vederi si felicitari, asa ca nu mai e mult si inchide taraba.

Oricine a stat la Cluj, chiar si pentru o scurta vreme, isi aminteste de standul cu ilustrate din Piata Unirii. Generatii de clujeni s-au aprovizionat de aici cu mici atentii pentru cei dragi plecati departe, studentii grijulii au trimis de aici mamei felicitari de 8 Martie si puzderie de turisti si-au umplut rucsacul cu imagini din Clujul pe care tocmai l-au vizitat. Targovetii care s-au indeletnicit cu asta si-au vazut de treaba si apoi au plecat, asa incat un singur stand a mai ramas pe faimoasa strada a Bisnitarilor. Se gasesc aici frumoase felicitari cu flori si imagini paradisiace, felicitari cu mesajul gata scris, in mai multe limbi ori popularele felicitari cu mesaje haioase, o gramada de ipostaze ale Clujului, mai vechi sau mai noi si chiar magneti de frigider in forme familiare clujenilor. Intre cele doua panouri vegheaza sagalnic o pisica. 

„A ajuns si pe Facebook, toata lumea o pozeaza. E ajutorul meu de nadejde! Titi-Miti ii zic. Nu i-am pus nume, dupa ce pisica pe care am botezat-o Pufulet a disparut. Daca nu are nume, nu pateste nimic. Sta aici toata ziua, doarme si nu se teme de nimic”, precizeaza stapana standului. 

Femeia nu doreste sa ii apara imaginea sau numele in ziar, asa ca ii vom spune doamna Mia. Punctul ei de vanzare se afla in fata unui gang cu o priveliste minunata spre Biserica Bob. 

Marfa ajunge standul din Piata Unirii prin diversi furnizori, din Oradea, Deva, Cluj, unii cu ilustrate, altii cu magneti. 

„Interesul clientilor e pe sezoane. De exemplu, acum sunt la cautare vederile si magnetii. De Craciun se cauta felicitari cu mosi si reni, apoi vin cele de martisor si de Pasti. Dar nu se mai cumpara ca altadata. Nici de Valentin Day nu se mai cumpara. De 8 Martie creste vanzarea, dar foarte putin. Nu mai e ca in anii trecuti, acum cu telefoanele si cu Internetul va dati seama ca au scazut vanzarile”, spune femeia.

Felicitarile sunt cautate mai ales de varstnici, in timp ce strainii se dau in vant dupa carti postale si magneti. 

„Ne intelegem cu ei asa cum putem, in maghiara, germana, engleza. Mai vin si francezi, italieni, dar nu-s ca in alti ani. Asa au si inceput sa scada vanzarile. De anul trecut din august nu a mai mers treaba. Nu au mai fost turisti ca alta data. In alti ani veneau autocarele cu turisti de abia faceam fata. Mai aveam si un coleg, cu alt stand de vederi, vindeam amandoi bine. Acum parca vin mai multi tineri, dar ei au bani de distractii, nu de carti postale…”, rezuma doamna Mia decaderea afacerii sale. 

De Untold, standul a fost inchis din cauza unor probleme de sanatate ale clujencei. 

„Strainii le mai trimit prin posta, mai intreaba cum se face”, spune ea, cu sperante mari ca va avea vanzare macar de Zilele Culturale Maghiare care se apropie cu pasi repezi. 

Doamna Mia are standul din Piata Unirii de prin 2011. Vecinii au renuntat de ceva vreme, speriati de casele de marcat. 

„Am avut o vecina care s-a ocupat cu asa ceva si, negasindu-mi alt loc de munca am deschis asta. M-a ajutat si faptul ca standul e chiar in fata casei in care locuiesc. Abia imi ajunge pentru supravietuire, dupa ce platesc toate impozitele. Ma gandesc ca mai tin taraba anul acesta si apoi inchid”, marturiseste femeia.

Clujeanca are la activ o viata de munca in comert, in alimentatie. 

„Acum am si clienti fideli, vin de Pasti, de Craciun si de Martisor. Acum se gasesc ilustrate peste tot, si in supermarketuri, la librarii, oriunde. Ii trimit si eu pe acolo, daca se intampla sa caute ceva ce nu am. Multi cauta ce nu este. Mi-au cerut si felicitari pentru inceperea scolii sau pentru terminarea gradinitei! Au oamenii acum atatea fite, ca n-ai cum sa le faci pe plac”, se enerveaza vanzatoarea. 

Doamna Mia e o femeie directa, asa ca nu se sfieste sa admita ca inainte de a vinde carti postale nu stia mare lucru despre asa ceva. 

„Da’ de unde! Pana nu am dat de ele, nici nu stiam ca sunt vederi cu Clujul. Numai cand mergeam la mare trimiteam, prin posta. Am auzit ca acolo se fac direct vederi cu poza, direct in magnet. Romanul e inventiv!”, spune ea. 

„Poftiti, dau si in rate daca vreti. Mata nu, ea nu se vinde!”, le spune unor tinere care s-au apropiat de stand. 

Nu au ocolit-o nici hotii. 

„M-a furat si concurenta de langa mine. Mai trebuie sa mergi si la baie si atunci s-a apropiat colegul de suferinta. Nu a luat una, ci un teanc, dar nu am vrut eu sa fac scandal si am lasat-o asa. Multi sunt cleptomani, fura si apoi arunca la gunoi. Asta ca sa nu mai zic de oamenii care stau pe strada, ei fura orice, mi-au luat si cana de cafea”, se plange doamna Mia.  

O data ce au trimis o felicitare, se intampla ca oamenilor sa le vina pofta de scris. 

„Mi-au zis ca au scris una si dupa aceea i-a tot venit sa scrie, asa ca si-au facut un obicei din asta, le scriu tuturor. Fiecare cu pasarelele lor. Sunt oameni care nu vor sa scrie nimic, cumpara ilustrate gata scrise, ca sa nu se complice”, dezvaluie ea. 

Felicitaile doamnei Mia se etaleaza in continuare pe strada „Bisnitarilor”, cu flori, statui, biserici si urari, in asteptarea urmatorului festival si a turistilor care nu au uitat farmecul ilustratelor tiparite, chiar daca toata planeta prefera sa le trimita in forma virtuala, printr-un simplu click, fara desuetul plic de hartie cu timbru stampilat la posta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *