In vizor

Podul Traian, o altă ”verigă” din lanțul promisiunilor neonorate la timp de Boc. De ce a fost avansat un nou termen?

Primarul Emil Boc a promis că podul Traian va fi inaugurat de 1 iunie, însă Ziua Copilului nu le va aduce clujenilor acest cadou. Lucrările la pod au demarat anul trecut, în luna august și de atunci municipalitatea a încălcat mai multe termene. Același edil, care promite cu generozitate, e nevoit să admită ulterior că e depășit de situație. Ce spune un inginer constructor cu privire la detaliile tehnice ce țin de finalizarea podului? Se putea termina și în mai puțin de 9 luni?

Podul Traian se reconstruiește de aproape un an, iar restricțiile de trafic din zonă îi bulversează pe șoferi. Aceștia vor trebui, însă, să mai îndure aglomerația rutieră și haosul generat de lucrările la pod deoarece primăria a dat un nou termen de finalizare. Viceprimarul Dan Tarcea a confirmat oficial că lucrările nu vor fi gata la timp, dar a spus că „se va merita” așteptarea. 

“La Podul Traian s-a lucrat foarte bine, am avut o iarnă grea şi nu s-a putut lucra la pod. Şi contractul a fost în aşa manieră, în cazul în care nu se poate lucra o anumită perioadă, să se extindă termenul. Nu am putut anticipa că vor fi minus 25 de grade şi nu am vrut să punem în pericol sub nicio formă podul pentru că este o lucrare majoră a Clujului. Ne dorim să avem podul pentru cel puţin următoarea sută de ani, trebuie să fie în garanţie şi funcţiune. O să vedeţi, după ce o să fie gata, că a meritat aşteptarea. Podul Traian va fi gata până la data de 30 iunie, cu siguranţă. Termenul real de finalizare este 30 iunie. E sigur. Acolo trebuie făcute nişte hidroizolaţii, pe vremea aceasta nu se poate face hidroizolaţia, nu avem cum să facem hidroizolaţia dacă ploile ţin 3 săptămâni. Acum sunt alte lucrări care se pot face în paralel şi se poate lăsa hidroizolaţia pentru atunci când vremea permite. Este sigur termenul şi pe 30 iunie va fi gata podul”, a declarat vieprimarul la un post local de radio.

De la primul termen încălcat, februarie 2017, municipalitatea s-a obișnuit să scoată vremea la înaintare. E factorul principal care a pus bețe-n roate acestei lucrări magistrale. 

”Lucrările sunt complexe, nu s-a putut lucra din cauza vremii și există un timp tehnologic de așteptare între două faze. Am preferat să facem lucrurile conform normativelor pentru a avea un pod pentru minim 100 de ani”, ne-a comunicat Dan Tarcea.

Despre modul în care lucrează Firma SC Diferit SRL, una din firmele de casă ale primăriei, cea care execută lucrările la podul Traian, nimeni nu dă socoteală. Noi am fost curioși cu privire la anumite detalii tehnice care ar fi putut încurca procesul în cele zece luni de reconstrucție – de exemplu dacă s-a folosit un beton special care are nevoie de mai mult timp pentru întărire – și am întrebat un inginer constructor de la o firmă privată în cât timp se poate realiza un astfel de pod, conform normativelor. 

”De obicei, se lucrează cu betoane obișnuite. La o anumită fază trebuie să se aștepte până se întărește betonul, începe o altă fază și așa mai departe. Sigur că un pod din acesta se putea face mult mai repede. Nu cunosc proiectul, decât că se toarnă acum monolitul și mai trebuie așteptat o lună până se întărește și după aceea se poate încheia lucrarea. Se poate face un pod și în 9 luni, sigur, dar depinde. Sunt foarte multe lucruri de vorbit aici, începând de la proiectare, de la eliberarea autorizațiilor, licitații, sunt foarte mulți pași. Oricum, un pod ca acesta, în mod normal, ar fi trebuit să fie terminat într-un an. Dar sunt diverse motive”, a declarat Emil Popa, inginer constructor. 

Ținem să precizăm că podul Traian este un caz fericit din tolba plină cu promisiuni încălcate ale municipalității, spre deosebire de podul de la Gilău-Nădășel, după care clujenii așteaptă de cel puțin doi ani. Cum nu are șanse să deseneze cu cretă pe podul Traian de 1 iunie, Emil Boc va putea face desene pe asfalt doar în fața primăriei. 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *