In vizor

Podul Traian a fost reabilitat. Dar a venit promisiunea populistă și l-a dărâmat. Sau cam așa ceva

Ia să vorbim noi și despre cum îngheață timpul, ardelenește, când este vorba ca administrația publică locală să se țină de promisiuni și să-si respecte propriile termene de execuție a lucrărilor pe care s-a angajat că le face.

Să nu cumva să credeți că vreau să vă vorbesc despre Liceul Mihai Eminescu – pe acela o să-l vedem gata pe când nu va mai fi nevoie de clădirea lui pentru actualele generații de liceeni.

Nu.

Vorbesc despre Podul Traian. La care, astă vară, după ani de tergiversări și amânări, au început oficial lucrările de refacere. Și care ar fi trebuit să fie gata în 22 februarie anul curent. Dar, la cum merg lucrările, îmi este din ce in ce mai clar că, dacă Emil Boc ar fi trăit pe vremea Împăratului Traian, romanii nu ar mai fi trecut Dunărea niciodată.

Deocamdată șantierul arată de parcă ar fi început de doar câteva zile, deși startul lucrărilor s-a dat în 22 august 2016. Aș fi extrem de uimit, la cum arată șantierul azi, ca până mâine muncitorii să finalizeze lucrarea. Ar fi ceva total ieșit din comun pentru Primăria municipiului, obișnuită să lucreze numai cu firme care intră în faliment (sau insolvență, la alegere) când ți-e lumea mai dragă; și pentru care, a depăși cu 3-4 ani termenele de finalizare a unor proiecte, este un “must”.

Ieri, pe când a fost în vizită pe șantier o echipă a televiziunii NCN, șantierul arăta identic cu cel din 6 februarie, zi în care au fost în vizită colegii de la săptămânalul “Cluj sută la sută” și aproape la fel ca în 10 decembrie 2016, când l-au vizitat jurnaliștii de la Ziar de Cluj.

Câțiva muncitori împrăștiați, o macara și un camion. Singurele diferențe dintre imaginile din decembrie 2016 și cele din februarie 2017 sunt apariția unui morman de dale pentru pavaj și a unei structuri de consolidare din beton a malului.

Când am întrebat anul trecut despre stadiul lucrărilor, ni s-a dat răspunsul standard: „Lucrările sunt în grafic”.

Este răspunsul standard al reprezentanților Mass-Media care mizează pe faptul că cetățenii au memorie scurtă. Spre finalul lunii trecute, un cititor Ziar de Cluj, mai curios din fire, a primit acest răspuns: „Lucrările la podul Traian se desfășoară conform graficului, urmând să se finalizeze în cursul lunii mai 2017”. Hopa, dintr-o dată s-a glisat către cursul lunii mai cu data de finalizare a podului. Ziua de 22 februarie nici că mai există, a extirpat-o municipalitatea clujeană din calendar!

Că așa-i cu stabilirea unui nou termen de finalizare și alte bla-bla-bla-uri, ca și când vechile cuvinte lansate în spațiul public nici n-au existat: mișcă Emil Boc din cap să prindă voce și să glăsuiască limba tălăngii de la gâtul său ceva și pentru comunitate.

PS: Mâine, când lucrarea nu va fi gata, că nu are cum, doar ziua de mâine nu mai există, i s-a dat o nouă denumire: “în cursul lunii mai”, îl invit pe viceprimarul Dan Tarcea ca, în spirutul în care planta flori în gropile din “căruțabilul” Clujului-“napoc” pe care Emil Boc nu le repara, pe vremea când făcea opoziție la actualul coleg și șef (neoficial) de partid, să treacă Someșul cu mașina personală peste Podul Traian și să-l inaugureze conform promisiuni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *