In vizor

Curtea de Apel se va pronunța astăzi în speța amplasării plăcuțelor multilingve la intrările în Cluj-Napoca

Curtea de Apel Cluj urmează să se pronunțe astăzi în speța amplasării plăcuțelor multilingve la intrările în Cluj-Napoca. Asta, după ce procesul intentat de Asociația Minority Rights, în toamna anului 2015, a fost respins de către Tribunalul Cluj, care a considerat neîntemeiată solicitarea asociației. 

În preziua pronunțării sentinței, membrii grupului Musai-Muszaj au inițiat un sondaj video pe Facebook, cu o durată de 4 ore, interval în care postarea a fost vizualizată de peste 500 000 de persoane. Întrebarea acestui sondaj a fost: „Consideri important ca Tribunalul Cluj să se pronunțe favorabil privind montarea tăblițelor multilingve?”, iar dintre cei care au răspuns, 35 200 au fost pentru, iar 1600 împotrivă. 

„Mișcarea Musai-Muszáj își exprimă încrederea că în România – țară membră a Uniunii Europene, în Cluj-Napoca – un oraș cosmopolit, multicultural, în 21 februarie 2017 – ziua internațională a limbii materne, în ziua în care Tribunalul Cluj va anunța decizia în procesul plăcuțelor multilingve, nu se mai poate pune la îndoială dreptul cetățenilor de a avea inscripționat numele orașului în care trăiesc, în limba lor maternă”, au declarat reprezentanții acestui grup. 

Cu toate că Legea Minorităților prevede necesitatea unei ponderi de peste 20% a populației minoritare pentru ca să existe o obligativitate a autorităților publice în acest sens, faptul că minoritatea maghiară din Cluj-Napoca nu îndeplinește această condiție procentuală nu înseamnă că Primăriei i-ar interzice legea să amplaseze plăcuțe multilingve, decizia aparținându-i, în ultimă instanță, municipalității, care poate hotărâ în funcție de cât de oportun consideră a fi acest demers. 

De altfel, Consiliul Local a votat în anul 2002 amplasarea de indicatoare multilingve la intrările în Cluj-Napoca, însă totul a rămas doar pe hârtie. Administrația a organizat în 2015 și un concurs de idei cu premii de 120 000 de lei pentru intrările în Cluj-Napoca. Turnul realizat de arhitecții Alexandru Fleseriu, Peter Eszter și de către inginerul Doru Calin Crisan urma să vegheze intrările în oraș cu inscripții în cinci limbi. Dar nu a devenit realitate.

Așadar, conform legii, Primăria nu este obligată să monteze aceste plăcuțe, dar, pentru că există o hotărâre de Consiliu Local și un concurs de idei pentru intrările în Cluj-Napoca, pentru care s-au cheltuit bani publici, putem spera doar că în final bunul-simț va învinge și municipalitatea va pune în aplicare propria hotărâre și va implementa rezultatele concursului de idei. Restul sunt povești judecătorești pentru o speță care e asumată deja de către Primărie, dar care nu e pusă în practică probabil datorită mai vechii metehne a primarului de a nu-și respecta promisiunile și angajamentele care privesc problemele de administrație locală. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *