In vizor

Curtea de Apel se va pronunța astăzi în speța amplasării plăcuțelor multilingve la intrările în Cluj-Napoca

Scris de 121

Curtea de Apel Cluj urmează să se pronunțe astăzi în speța amplasării plăcuțelor multilingve la intrările în Cluj-Napoca. Asta, după ce procesul intentat de Asociația Minority Rights, în toamna anului 2015, a fost respins de către Tribunalul Cluj, care a considerat neîntemeiată solicitarea asociației. 

În preziua pronunțării sentinței, membrii grupului Musai-Muszaj au inițiat un sondaj video pe Facebook, cu o durată de 4 ore, interval în care postarea a fost vizualizată de peste 500 000 de persoane. Întrebarea acestui sondaj a fost: „Consideri important ca Tribunalul Cluj să se pronunțe favorabil privind montarea tăblițelor multilingve?”, iar dintre cei care au răspuns, 35 200 au fost pentru, iar 1600 împotrivă. 

„Mișcarea Musai-Muszáj își exprimă încrederea că în România – țară membră a Uniunii Europene, în Cluj-Napoca – un oraș cosmopolit, multicultural, în 21 februarie 2017 – ziua internațională a limbii materne, în ziua în care Tribunalul Cluj va anunța decizia în procesul plăcuțelor multilingve, nu se mai poate pune la îndoială dreptul cetățenilor de a avea inscripționat numele orașului în care trăiesc, în limba lor maternă”, au declarat reprezentanții acestui grup. 

Cu toate că Legea Minorităților prevede necesitatea unei ponderi de peste 20% a populației minoritare pentru ca să existe o obligativitate a autorităților publice în acest sens, faptul că minoritatea maghiară din Cluj-Napoca nu îndeplinește această condiție procentuală nu înseamnă că Primăriei i-ar interzice legea să amplaseze plăcuțe multilingve, decizia aparținându-i, în ultimă instanță, municipalității, care poate hotărâ în funcție de cât de oportun consideră a fi acest demers. 

De altfel, Consiliul Local a votat în anul 2002 amplasarea de indicatoare multilingve la intrările în Cluj-Napoca, însă totul a rămas doar pe hârtie. Administrația a organizat în 2015 și un concurs de idei cu premii de 120 000 de lei pentru intrările în Cluj-Napoca. Turnul realizat de arhitecții Alexandru Fleseriu, Peter Eszter și de către inginerul Doru Calin Crisan urma să vegheze intrările în oraș cu inscripții în cinci limbi. Dar nu a devenit realitate.

Așadar, conform legii, Primăria nu este obligată să monteze aceste plăcuțe, dar, pentru că există o hotărâre de Consiliu Local și un concurs de idei pentru intrările în Cluj-Napoca, pentru care s-au cheltuit bani publici, putem spera doar că în final bunul-simț va învinge și municipalitatea va pune în aplicare propria hotărâre și va implementa rezultatele concursului de idei. Restul sunt povești judecătorești pentru o speță care e asumată deja de către Primărie, dar care nu e pusă în practică probabil datorită mai vechii metehne a primarului de a nu-și respecta promisiunile și angajamentele care privesc problemele de administrație locală. ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours Politica
  „Eu nu vreau USL”, afirmă Marcel Ciolacu: „USL s-a făcut împotriva cuiva. Domnul Băsescu și-a câștigat calitatea de dușman. Eu nu am dușmani, am adversari politici”
 • Acum 8 hours Vocea ta
  Dragoș Damian taie avântul politicienilor: ”Muncitorilor din fabrici, șantiere și agricultură le datorăm revizuirea în sus a perspectivei de țară”
 • Acum 10 hours Din oras
  Celebra păruială din PSD CLUJ se termină în instanță
 • Acum 12 hours Eveniment
  Un bebeluș, descoperit spânzurat într-un apartament închiriat din Alba Iulia, împreună cu tatăl în grija căruia fusese lăsat. Proprietarul apartamentului care era din Turda nu le-a dat acordul polițiștilor să spargă ușa, aceștia fiind nevoiți să-l aștepte să se deplaseze în Alba Iulia
 • Acum 14 hours Sport
  HULIGANISM: ”PUMNI ȘI CAPETE ÎN GURĂ SUB TRICOLOR” între români la meciul cu Andorra
 • Acum 14 hours Eveniment
  SINDROMUL ”DALĂ A LA CLUJ” LOVEȘTE ȘI TURDA: Turdenii, speriați că li se betonează tot centrul și rămân fără spații verzi
 • Acum 1 day Sport
  Ambele echipe de baschet, din Cluj și Oradea, pedepsite după scandalul din ”Oradea Arena”
 • Acum 1 day Politica
  Ciolacu, după anunțul Fitch privind îmbunătățirea perspectivei de ţară a României: ”Aceasta este diferenţa dintre actuala coaliţie şi dezastrul făcut de nişte gnomi guralivi de dreapta”
 • Acum 2 days Analiza
  BASMELE DESPRE METROU CONTINUĂ. Primarul Emil Boc susține că studiile tehnice pentru aceste proiecte conțin toate soluțiile, inclusiv un plan de managemet al traficului. MATEMATICA, IDIOATA DE EA, ÎL CONTRAZICE. Dar ce contează?
 • Acum 2 days Eveniment
  Pompierii clujeni au intervenit anul trecut la peste 900 de incendii de vegetație. Apel (degeaba) către cetățeni să nu mai dea foc la miriști
 • Acum 2 days Vocea ta
  Cine-i ”idiotul”?
 • Acum 2 days Politica
  Dosarul privind certificatul de revoluționar al liderului PSD Marcel Ciolacu a fost clasat: „Fapta nu este prevăzută de legea penală”
 • Acum 2 days Justitie
  TREABA SE CAM ÎMPUTE PENTRU EUGEN CECAN: DNA Central a cerut documente privind o lucrare de extindere drum efectuată de DRDP Cluj
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE