In vizor

Podul Grigorescu, neîntreținut, este măcinat de apă până la fierul din armătură

Scris de 866

Podul Grigorescu, ce face legătura între cartierele Grigorescu și Mănăștur, este unul dintre podurile din beton armat ale Clujului, a cărui hidroizolație nu a fost întreținută, de la inaugurare, până în prezent. Hidroizolația unor astfel de poduri este eficientă, pentru a proteja structura, timp de 10, maximum 20 de ani, iar atunci când nu e refăcută apa începe să macine betonul și armătura din interior.

Bineînțeles că este mai ieftin să previi, decât să „tratezi”, însă, din punct de vedere electoral, impactul este mai mare atunci când reabilitezi complet un pod. Lucrările de refacere totală sunt mai falnice, mai săritoare în ochi, iar banii publici alocați către firmele agreate sunt mai consistenți. Lucrările de hidroizolație, mai discrete, ar putea fi trecute cu vederea de publicul votant, așa că, în limbaj politicianist, ar fi degeaba.

Primele afectate în lipsa refacerii hidroizolației sunt trotuarele, așa cum am văzut în cazul podului Traian, unde unul dintre trotuare s-a prăbușit în Someș. Și pe podul Fabricii trotuarele ajunseseră să ofere vedere spre râu. Până nu s-a sesizat presa, nu s-a sesizat nici Primăria. Așa cum nu se autosesizează nici acum, când podul Grigorescu se macină încet și sigur, fără a se lua măsuri pentru refacerea și protejarea structurii de rezistență și a traverselor din dreptul trotuarelor.

La îmbinări, betonul din traverse a fost măcinat de apă atât de mult, încât au rămas spații libere de zeci de centimetri, prin care se vede cerul. Podul trosnește la fiecare trecere a unei mașini, iar din el se scutură betonul nou măcinat.

Senzația este una de nesiguranță când stai sub acest pod din care bucăți mari de beton stau să cadă, sprijinite doar de conductele ruginite care îl subtraversează.

Astfel arată un pod a cărui hidroizolație nu a fost refăcută la timp, care va trebui la un moment dat reabilitat complet, cu costuri suplimentare din bugetul public (față de cât ar costa întreținerea periodică):

Buna administrare a unui oraș înseamnă și întreținerea infrastructurii deja existente, nu doar întreținerea electoratului cu promisiuni reîncălzite din patru în patru ani.ULTIMA ORĂ

 • Acum 54 mins In vizor
  EXTRACALIFRAGILISTIC! Cică Boc nu a întrunit majoritatea necesară în Consiliul local controlat de el și astfel nu a cumpărat sediul BCR… Măi, să fie, l-au sfidat ”pinguinii” și ”focile” sale?
 • Acum 1 hour Politica
  Preşedintele Iohannis a semnat decretul care conferă atribuții sporite polițiștilor locali pe drumurile publice. Adică orice ”Pristanda” angajat pe cumetrie în banul public, cu școală ”de Rutieră” cât trenul, are dreptul să ne tragă pe dreapta?
 • Acum 2 hours Analiza
  #ȘMENGEN: Tabloul Împăratului  Franz Josef, din crâșma doamnei Mullerova, e în continuare plin de rahat mâncat cu polonicul
 • Acum 4 hours Rautacisme
  CÂȚI DINTRE DUMNEAVOASTRĂ, DRAGI CLUJENI, VĂ PUTEȚI PERMITE 9000 DE LEI SĂ BEȚI O CAFEA CU EMIL BOC? Excepție ăia pentru care certificare ISO anti-mită se oprește la ușa Urbanismului de Cumetrie
 • Acum 4 hours Politica
  IAR S-A FÂSÂIT ”ROMÂNIA EDUCATĂ”. Cu o alocare de numai 2,1% din PIB pentru Educație, studenții amenință ci proteste publice ”față de nepăsarea clasei politice”
 • Acum 6 hours Eveniment
  Investiție de 2,41 de miliarde de lei: CFR a semnat contractul pentru electrificarea lotului 4 al liniei Cluj – Episcopia Bihor. Cu un obiectiv de toată jena: 160 de kilometri pe oră pe 47 de kilometri de cale ferată
 • Acum 6 hours In vizor
  Un director de la Direcția Județeană de Finanțe Cluj acuzat că ia bani în parcul de la Avram Iancu. ”Nu este adevărat acest lucru. Acolo sunt camere”
 • Acum 8 hours Eveniment
  ÎNCĂ O PĂDURE DE HÂRȚOAGE (că ”mijloace electronice”, din părți): Din 1 ianuarie 2023, contractele de închiriere vor fi înregistrate, obligatoriu, la ANAF
 • Acum 9 hours Din oras
  CLUJ: Primul muzeu etnografic din România împlinește un secol de la deschidere
 • Acum 23 hours Sport
  Dacă nu era Ziar de Cluj să scrie despre scandalul alcooliştilor de la U Cluj, totul se muşamaliza. Petrecăreţii au fost “sancţionaţi”. După ce a omis ştirea iniţială, presa de chitanţer uită să ne citeze
 • Acum 1 day Jos palaria
  Regizorul clujean Gábor Tompa a fost reales în funcția de președinte al Uniunii Teatrelor din Europa
 • Acum 1 day Din oras
  Ziar de Cluj a scris: ”Domnule Tișe, ieșiți din globul de cristal că vă înecați de la atât fum de trabuc și respirați realitățile cu care se confruntă CETĂȚENII!” Alin Tișe s-a conformat: ”Îmi cer scuze clujenilor”
 • Acum 1 day FOTOGRAFILA
  Cum se numește primarul care-și numește ”isterici” criticii, clujeni plătitori de taxe și impozite? Care este diferența dintre un astfel de nesimțit și cei care-ți spun: “dar de ce nu pleci dacă e aşa rău?”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE