Din oras

Podul Garibaldi se demolează. După 10 ani și patru licitații eșuate, primăria a decis să construiască un pod nou

Primăria Cluj-Napoca a avut nevoie de 10 ani și patru licitații la care nu s-a prezentat nimeni pentru a ajunge la concluzia că podul Garibaldi trebuie demolat și în locul lui să fie ridicat un pod nou.

După ce nici la cea de-a patra licitație pentru modernizarea podului Garibaldi nu s-a prezentat nimeni, în 2023, Primăria Cluj-Napoca a decis în sfârșit să ia măsuri și a decis să semneze un contract cu un birou de proiectare pentru eleborarea studiilor în vederea realizării lucrărilor de intervenție și modernizare ale podului Garibaldi.

Doar că, surpriză. Proiectanții au venit cu propunerea ca noul pod să fie demolat, iar în locul lui să fie construit un pod nou.

Au fost propuse două scenarii de modernizare a podului și a străzilor adiacente:
Scenariul unu: propune construirea unui pod nou, cu suprastructură compusă oțel-beton, reamenajarea străzii Uzinei Electrice și a intersecției, a zonelor pietonale, rutiere și celor pentru bicicliști.

Scenariul doi: propune reabilitarea podului existent, reamenajarea străzii Uzinei Electrice și a intersecției, a zonelor pietonale, rutiere și celor pentru bicicliști.

„Ca urmare a analizei tehnice și economice a scenariilor a fost ales drept optim Scenariul unu, care oferă un raport cost-eficacitate superior față de Scenariul doi”, se arată în referatul de aprobare al proiectului.

Valoarea investiției se ridică la suma de 60 de milioane de lei.

Noul pod va avea o lățime de 22 de metri cu următoarele funcțiuni: două benzi de circulație de 3 m și două benzi de 3,5 metri, două zone pentru parapet rutier, două piste pentru bicicliști, două trotuare pietonale, două zone pentru parapet pietonal.

Durata de realizare a investiției este de 10 luni. Durata de realizare a lucrărilor este de şase luni.

Epopeea podului Garibaldi

Prima dată, modernizarea Podului Garibaldi a fost anunțată în campania electorală din 2012. Primele idei concrete despre acest proiect au fost prezentate în 2014 – imagini cu podul după modernizare, costuri etc. Lucrurile s-au blocat însă la etapa licitațiilor pentru desemnarea unui constructor. În același an, au fost făcute publice și estimările costurilor acestei investiții: 5 milioane de lei, cu TVA. În 2017 însă, valoarea investiției a crescut la 5,9 milioane de lei, iar în 2019 ajunsese la 8,8 milioane de lei, fără TVA.

Din 2014, de la prima prezentare a investiției nu s-a reușit găsirea unui constructor care să facă lucrările de modernizare. Ultima licitație, cea de-a patra, a afost lanstă în august 2019. Ulterior a venit pandemia și proiectul a fost abandonat până anul trecut, când Primăria a decis să refacă documentațiile și să propună demolarea podului existent și construirea unuia nou.

Citește și:

Modernizarea Podului Garibaldi, un proiect imposibil? Patru licitații eșuate, urmează a cincea. Este luată în calcul și o variantă de compromis