FOTOGRAFILA

Poate ne spune un specialist în lege: în cazul statuii lui Iuliu Maniu asistăm la o vandalizare (faptă penală)? Că primarul ne minte ca o servitoare. Chiar muncitorii sunt de vină?

În ceea ce privește ”manipularea” statuilor, a monumentelor istorice, LEGEA este clară:

Protejarea monumentelor istorice (legea 422/2001):
Intervenţiile asupra monumentelor istorice (amenajări de căi de acces, pietonale şi carosabile, inclusiv în zonele de protecţie a monumentelor istorice) se fac numai pe baza şi cu respectarea avizului emis de către Ministerul Culturii sau de către serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii (art. 23, alin. 1-2).
Toate intervenţiile se fac cu specialişti şi experţi atestaţi şi sub inspecţia şi controlul propriu ale Ministerului Culturii, respectiv ale serviciilor publice deconcentrate ale acestuia. (art. 24, alin. 2)
În cazul realizării de lucrări fără avize sau care încalcă avizele de specialitate, personalul de inspecţie abilitat are dreptul să întrerupă lucrările până la intrarea în legalitate, să aplice sancţiuni şi să sesizeze organele de cercetare penală (art. 24, alin. 3).
Primarul verifică existenţa tuturor avizelor de specialitate în domeniul monumentelor istorice (art. 47, lit. a).” (mulțumim domnului Horea S. Dan pentru precizare)
Precizăm că, încă de ieri, dinainte de a se lăuda Boc că a ”făcut presiuni” asupra firmei constructoare să repună statuia lui Iuliu Maniu pe soclu, pe Legea 544, am cerut onor municipalității să ne pună la dispoziție aceste documente: avizele de la instituțiile abilitate, autorizațiile (de demolare), acum va trebui să o cerem și pe cea de revenire la starea inițială – că atât dărâmarea, cât și repunerea, se face CONFORM LEGII.
Noi știm că în Cluj-Napoca LEGEA IZVORĂȘTE DIN EMIL BOC, dar nici chiar așa!
Și-acum să încercăm să lămurim ceva, încă ceva ce nu pușcă.
Statuia lui Iuliu Maniu a fost inaugurată marţi, 8 ianuarie 2019, la Cluj-Napoca, în prezenţa fostului preşedinte Emil Constantinescu și, firește a primarului Emil Boc. În deschidere, Emil Burzo, președintele filialei Cluj-Napoca a Academiei Române (finanțatorul lucrării) și Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, au vorbit despre semnificația personalității lui Iuliu Maniu și despre importanța celebrării memoriei sale.
Prin urmare, logic, toate avizele privind amplasarea statuii în locație au fost date și avizate conform legii.
”În data de 03.09.2020 a fost demarată licitația privind execuția lucrărilor, termenul de depunere al ofertelor fiind data de 5 octombrie 2020.Întte timpm, ca de obicei, termenul s-a amânat nițel: Faza de achiziţie publică lucrări, depunere oferte: 14 octombrie 2020.

Obiectivul principal al proiectului este reamenajarea spațiului public al străzii Mihail Kogălniceanu și a străzilor adiacente: Universității, Em. de Martonne, axa nord-sud alcătuită din străzile János Bolyai – Hermann Oberth – Kovács Dezsö, Gaál Gábor și Baba Novac, inclusiv Piața Cipariu si strada Iuliu Maniu.”

”9.TROTUAR PIAȚA ȘTEFAN CEL MARE

Baba Novac nr. 35

– reorganizarea arealului prin demolarea construcțiilor deteriorate destinate șezutului și integrarea platformei dalate în zona verde aferentă zidului medieval;

– realizarea unei legături directe între Piaţa Ştefan cel Mare şi strada Baba Novac pe la capătul zidului de fortificaţie;

– zonă urbană de grădină destinată repaosului și evenimentelor stradale temporare;

– zona de repaos va beneficia de suprafețe de călcare adecvate zonelor de circulație în grădini: multistrat de pietriș compactat și stabilizat în sistem permeabil;

– pavarea trotuarelor se va realiza cu plăci din piatră naturală;

– s-au propus locuri de șezut și rastele pentru parcarea bicicletelor;

– înlocuirea sistemelor de iluminat public; se propun proiectoare cu lampă cu descărcare în vapori de sodiu pentru iluminarea zidului de fortificaţie şi sisteme de iluminat pe stâlp metalic cu înălţimea punctului luminos la 3,5 m înălţime, în rest;

– plantarea unor noi arbori din speciile Tilia cordata şi Magnolia kobus;

– lucrările de reamenajare vizează întregul trotuar, nu doar suprafața din limita cadastrală; se va interveni în imobilele cu numerele cadastrale 327776 (Calea Turzii), 335423 (Piața Ștefan cel Mare).

– lucrări pentru realizarea trecerii de la capătul zidului de fortificație; se va interveni în imobilul cu numărul”.

Dacă aveți timp să citiți întreg proiectul, când vine vorba despre statui (Școala Ardeleană, bustul lui Emil Racoviță), se descrie ceea ce se va face cu acestea. Despre statuia lui Iuliu Maniu nu se zice nici pâs. Parcă nu există, parcă într-un an, Emil Boc a uitat ce a inaugurat și la ce eveniment a participat.

De ce oare?

Căci, ca să cităm din onor primarul (8 septembrie 2020): ”În acest scop, au fost realizate dezbateri publice, precum și un Concurs internațional de soluții, în urma cărora a fost stabilită soluția de proiectare. Pentru implementarea proiectului, Primăria Clui-Napoca a obținut finanțare europeană – fonduri nerambursabile prin Programul Operaţional Regional, Axa prioritară 4, Obiectivul specific 4.1: Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reşedinţă de judeţ prin investiţii bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă”.

Și să mai reținem faptul că, la acea dată se declara că ”Valoarea totală a proiectului finanțat prin fonduri europene „Lucrări de amenajare urbană strada Mihail Kogălniceanu, strada Universităţii şi străzile adiacente” este de 48.721.315,94 lei (inclusiv T.V.A pentru categoriile de cheltuieli la care se aplică) – aproximativ 10 mil. euro, iar termenul pentru execuția întregului proiect este de 19 luni de la data demarării lucrărilor.

În 5 iulie 2021, municipalitatea anunța: Încep lucrările de modernizare în cadrul proiectului de amenajare a străzii Mihail Kogălniceanu, străzii Universității și străzile adiacente.

Spicuim: ”Precizăm faptul că, tot pe parcursul acestui an, în etapa a doua a proiectului, vor fi demarate lucrările de modernizare pe străzile Iuliu Maniu, Hermann Oberth și Baba Novac (sectorul cuprins între str. Avram Iancu și str. Mihail Kogalniceanu), iar în ultima etapă, în primăvara anului viitor vor fi demarate lucrările de modernizare pe străzile Universității și Mihail Kogălniceanu.”

N-a fost să fie pentru 2021, s-a procrastinat pentru 2022 (început de ianuarie) și s-a intrat în forță, inclusiv cu vandalizarea statuii lui Iuliu Maniu, în 2023 (final de ianuarie).

Să numărăm pe degete: iulie 2021 fiind prima lună de ”încep lucrările”.

La 10 luni de la afirmația că ”încep lucrările”, în 4 mai 2020, Emil Boc declara: ”Lucrurile sunt sub control”, subliniind că: ”Termenul de contract este iunie 2023. Se lucrează pe toate axele, cam 15% este stadiul. Lucrările vor intra într-o fază avansată anul viitor. Acum se lucrează constant”.

Prin urmare, în ipoteticile 10 luni de la ”încep lucrările”, se realizaseră 15% din acestea. Numărând pe degete, conform declarației ”încep lucrările”, nouă ne dă luna februarie 2023 ca fiind termenul de 19 luni de execuție a contractului.

Săpând mai adânc printre declarațiile municipalității, aflăm că, abia în 6 ianuarie 2022, Primăria Cluj-Napoca a anunțat începerea lucrărilor de modernizare pe strada Mihail Kogălniceanu, tronsonul cuprins între străzile Emmanuel de Martonne și Biserica Reformată. Lucrările au pornit de astăzi și au loc în cadrul proiectului „Lucrări de amenajare urbană strada Mihail Kogălniceanu, strada Universității și străzile adiacente”.

Prin urmare, s-a procrastinat din iulie 2021 pentru ianuarie 2022. Deci în mai, la 4 luni de la începerea lucrării putea liniștit Emil Boc să lanseze procentul de 15% execuție. După 11 luni în care proiectul mai mult a stat decât a avansat, în finalul lui decembrie al anului trecut, s-a intrat în forța termenului de 8 luni rămase până la finalizare, să nu se piardă banii europeni. S-a frecat menta atâtea luni din 2021 până în 2022. S-a dres apoi busuiocul prin lucrări tot pe loc, pe loc, pe loc. Apoi, fără pic de respect față de clujeni, s-au închis artere de circulație, s-au restricționat accese șamd. Pe hei-rup-bum, ca tot ceea ce se face în Cluj-Napoca în ultimii 20 de ani (imediat). În grabă, cu greșeli de execuție, cu măgăreli și justificări de genul: ”nu s-au recepționat lucrările”.

Iar graba strică treaba.

DAR: nicio grabă nu poate să justifice VANDALIZAREA statuii lui Iuliu Maniu. Nicio grabă nu poate să ne explice de ce statuia lui Iuliu Maniu NU EXISTĂ în proiectul prezentat, spre deosebire de celelalte statui.

Așteptăm explicații. Coerente, pertinente, nu minciuni.

Așteptăm ca organele abilitate ale statului să ne spună dacă am asistat la o VANDALIZARE de monument și dacă da, cine răspunde?

Și să nu găsmim ”Acarul Păun” numai printre muncitori, sau să aflăm, ca în cazul îngropării de gunoaie din parcul Feroviarilor, că muncitorul vinovat este din Sri Lanka!

CITEȘTE: ”CLUJUL VERDE” PUTE DE GUNOAIE ÎNGROPATE. Cum s-a făcut o ”românească” cu deșeurile îngropate în Parcul Feroviarilor: o parte au fost scoase de ochii lumii, ce-a rămas s-a amestecat cu pământul și a fost reintrodus în groapă

CITEȘTE: Garda de Mediu Cluj a răspuns în cazul îngropării de deșeuri în Parcul Feroviarilor. Cantitatea de gunoaie plantate sub parc de niște milionari scăpătați (la obraz) ai Clujului? “Apreciabilă”. Amenda trasă? “Conform legislaței specifice”