Din oras

Poarta Vieneză, scoasă la vânzare în urmă cu 4 luni, încă își caută cumpărător. Clădirea este acum în proprietatea Ronside Steel, firma lui Florin Lung, trimis în judecată pentru evaziune fiscală

Poarta Vieneză (Wiener Tor), una din principalele căi de acces în Cetate, ridicată în 1734, și care a fost reabilitată în urma unor investiții de aproximativ 1 milion de euro, a fost scoasă la vânzare la mijlocul lunii martie de către Artmark Historical Estate. Prețul este disponibil la cerere și încă nu și-a găsti cumpărător. Clădirea a fost reabilitată de firma Ronside Steel Cluj-Napoca, firma soților Florin și Camelia Lung și a lui Cosmin Sindean, fost manager al Hotelului City Plaza. Lucrările au început în 2017 și au fost încheiate anul trecut. La momentul începerii șantierului, Florin Lung anunța că în clădirea reabilitată va funcționa un restaurant. Anul trecut, Florin Lung a fost trimis în judecată, alături de mai multe persoane, pentru evaziune fiscală.

Poarta Vieneză are 10 camere, 4 băi, un teren de 3199 mp și o suprafață construită de 600 mp. În trecut, găzduia încăperi destinate soldaților ofițeri la etaj. În același timp, Poarta Vieneză asigura accesul pentru vehicule pe un drum ce înconjura dealul spre nord. În interiorul incintei, în fața porții principale, cea a Vienei, se ridicau două clădiri de dimensiuni mai considerabile: clădirea comandamentului fortificației și o cazarmă. Alte trei edificii, de dimensiuni mai reduse, se aflau în zona porții Apel: la nord de aceasta, pulberăria, iar in fața intrării, brutăria cu un plan specific în forma de V și magazia de alimente.

Deși această poartă a constituit cel mai important acces în incinta cetății, ancadramentul cioplit din calcar se remarcă printr-o simplicitate caracteristică arhitecturii militare. Zona centrală a porții era adâncită pentru a asigura loc de retragere podului mobil. Etajul edificiului era accesibil prin cele două uși deschise în încăperile laterale ale nivelului respectiv. Poarta Vieneză se află pe lista monumentelor istorice și reprezintă deja un punct de atracție al orașului.

Ronside Steel a fost înființată în 2013 în Cluj-Napoca, dar din iunie 2020 și-a mutat sediul în București. În 2018 a avut o cifră de afaceri de aproape 960.000 euro și un profit net de 138.000 euro. În 2017 când au început lucrările de reabilitare a Porții Vieneze, Ronside Steel a înregistrat o cifră de afaceri de peste 748.000 euro și un profit net de 17.000 euro. Numărul mediu de angajați era, anul trecut, de 37.

În toamna anului trecut, procurorii din cadrul Parchetului Tribunalului Cluj au dispus trimiterea în judecată a directorului Electro Energetica Ioan Paul Lăcan pentru delapidare, spălare de bani, evaziune fiscală și fals în înscrisuri. Potrivit rechizitoriului, firma lui Lăcan, Transferovia S.A, ar fi fost implicată într-o schemă de evaziune fiscală descoperită în urma unui control efectuat în urmă cu mai bine de cinci ani. Alături de Ioan Paul Lăcan au fost trimiși în judecată următorii: Chețan Alin Florin, Moldovan Paul Adrian, Oltean Iulian Ovidiu și Lung Florin Remus. Prejudiciul cu care Statul Român s-a constituit parte civilă este de peste 650.000 lei.

Paul Lăcan a înființat Romferova S.A. în 2012, ca o companie de familie în care a intrat și soția acestuia, Lăcan Mihaela. Odată cu ei au intrat și Florin Remus Lung cu viitoarea lui soție Camelia Pintea (devenită Lung între timp). În 2014, soții Lung s-au retras din afacere și și-au continuat drumul în afaceri prin firma Ronside Steel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *