Din oras

Poarta Vieneză, scoasă la vânzare în urmă cu 4 luni, încă își caută cumpărător. Clădirea este acum în proprietatea Ronside Steel, firma lui Florin Lung, trimis în judecată pentru evaziune fiscală

Scris de 711

Poarta Vieneză (Wiener Tor), una din principalele căi de acces în Cetate, ridicată în 1734, și care a fost reabilitată în urma unor investiții de aproximativ 1 milion de euro, a fost scoasă la vânzare la mijlocul lunii martie de către Artmark Historical Estate. Prețul este disponibil la cerere și încă nu și-a găsti cumpărător. Clădirea a fost reabilitată de firma Ronside Steel Cluj-Napoca, firma soților Florin și Camelia Lung și a lui Cosmin Sindean, fost manager al Hotelului City Plaza. Lucrările au început în 2017 și au fost încheiate anul trecut. La momentul începerii șantierului, Florin Lung anunța că în clădirea reabilitată va funcționa un restaurant. Anul trecut, Florin Lung a fost trimis în judecată, alături de mai multe persoane, pentru evaziune fiscală.

Poarta Vieneză are 10 camere, 4 băi, un teren de 3199 mp și o suprafață construită de 600 mp. În trecut, găzduia încăperi destinate soldaților ofițeri la etaj. În același timp, Poarta Vieneză asigura accesul pentru vehicule pe un drum ce înconjura dealul spre nord. În interiorul incintei, în fața porții principale, cea a Vienei, se ridicau două clădiri de dimensiuni mai considerabile: clădirea comandamentului fortificației și o cazarmă. Alte trei edificii, de dimensiuni mai reduse, se aflau în zona porții Apel: la nord de aceasta, pulberăria, iar in fața intrării, brutăria cu un plan specific în forma de V și magazia de alimente.

Deși această poartă a constituit cel mai important acces în incinta cetății, ancadramentul cioplit din calcar se remarcă printr-o simplicitate caracteristică arhitecturii militare. Zona centrală a porții era adâncită pentru a asigura loc de retragere podului mobil. Etajul edificiului era accesibil prin cele două uși deschise în încăperile laterale ale nivelului respectiv. Poarta Vieneză se află pe lista monumentelor istorice și reprezintă deja un punct de atracție al orașului.

Ronside Steel a fost înființată în 2013 în Cluj-Napoca, dar din iunie 2020 și-a mutat sediul în București. În 2018 a avut o cifră de afaceri de aproape 960.000 euro și un profit net de 138.000 euro. În 2017 când au început lucrările de reabilitare a Porții Vieneze, Ronside Steel a înregistrat o cifră de afaceri de peste 748.000 euro și un profit net de 17.000 euro. Numărul mediu de angajați era, anul trecut, de 37.

În toamna anului trecut, procurorii din cadrul Parchetului Tribunalului Cluj au dispus trimiterea în judecată a directorului Electro Energetica Ioan Paul Lăcan pentru delapidare, spălare de bani, evaziune fiscală și fals în înscrisuri. Potrivit rechizitoriului, firma lui Lăcan, Transferovia S.A, ar fi fost implicată într-o schemă de evaziune fiscală descoperită în urma unui control efectuat în urmă cu mai bine de cinci ani. Alături de Ioan Paul Lăcan au fost trimiși în judecată următorii: Chețan Alin Florin, Moldovan Paul Adrian, Oltean Iulian Ovidiu și Lung Florin Remus. Prejudiciul cu care Statul Român s-a constituit parte civilă este de peste 650.000 lei.

Paul Lăcan a înființat Romferova S.A. în 2012, ca o companie de familie în care a intrat și soția acestuia, Lăcan Mihaela. Odată cu ei au intrat și Florin Remus Lung cu viitoarea lui soție Camelia Pintea (devenită Lung între timp). În 2014, soții Lung s-au retras din afacere și și-au continuat drumul în afaceri prin firma Ronside Steel.ULTIMA ORĂ

 • Acum 15 hours In vizor
  NE ÎNCADRĂM, DIN NOU, ÎN TERMENE: Podul Porțelanului care trebuia să fie gata la data de 26 noiembrie 2022 OSĂ fie gata undeva în 2023. Acum, de la ultima vizită de lucru a lui Emil Boc, a săltat la ”gata în proporție de 90%”
 • Acum 16 hours Politica
  Ciolacu: Opoziția nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin. Cu siguranță, vor exista consecințe pentru Austria în urma acestui vot absurd!
 • Acum 16 hours In vizor
  NI SE ȘOPTEȘTE ÎN CASCĂ: Constructorii de la Parcul Feroviarilor încep să-și scoată gunoaiele pe care le-au îngropat de dimineață. E bună și mult hulita mass media la ceva
 • Acum 17 hours General
  MAI E DE MULS DE LA SCLAVII EUROPEI! Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen. Olanda s-a opus de fapt Bulgariei, care este însă la pachet cu România. Croația intră în Schengen de la 1 ianuarie 2023. Plus: elefantul pe care nu vea nimeni să-l vadă
 • Acum 18 hours In vizor
  ALO, GARDA DE MEDIU CLUJ, aţi fost sesizaţi, de ce nu verificaţi de ce se îngroapă deşeuri în şantierul Parcul Feroviarilor! Că şi primăria Cluj-Napoca a fost sesizată, dar se tace asurzitor!
 • Acum 18 hours Sanatate
  În plin sezon de viroze, Ministerul Sănătăţii “dă”, numai la “Cliuuj”, “că-i fain”, câte 4 – 6 ore de aşteptare părinţilor şi copiilor bolnavi în UPU. “Â-mi cer scuze la domni pacenţi!”
 • Acum 19 hours FOTOGRAFILA
  Protest în faţa Curţii de Apel Cluj: “Tişe, Vakar, județul Cluj nu l-ați primit moștenire”
 • Acum 19 hours PubliNews
  În luna sărbătorilor, Iulius Christmas Market din Iulius Parc îi poartă pe vizitatori în lumea de basm a Crăciunului
 • Acum 21 hours Eveniment
  Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, primește la Cluj-Napoca premiul unei asociații pentru cultură democratică europeană
 • Acum 21 hours In vizor
  Firma ONCOS nu e vinovată pentru minciunile unei mămici mitomane! Presa locală e varză!
 • Acum 22 hours In vizor
  Emil Boc: Construcția pasajulului de la Tăietura Turcului OSĂ înceapă anul viitor. Tot printr-o “randare” pe laptop, Maestre?
 • Acum 23 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, Terapia Cluj: Strategia naţională de sănătate 2022-2030 a Ministrului Alexandru Rafila. Şi figura 38 de la pagină 24, o poză care te pune pe gânduri
 • Acum 23 hours Politica
  După ce guvernele lui şi-au bătut joc de Constituţie timp de doi ani, încălcând drepturile şi libertăţile civile, Klaus Iohannis şi-a slăbit niţel legăturile de la clăpari să ne vorbească despre “cărticică”: “Constituţia este cea mai importantă armă pe care o avem”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE