In vizor

30% din restaurante, închise definitiv. Culmea tupeului – Ministerul Economiei: „Avem locuri de muncă pentru voi, în mod special în domeniul HoReCa”

Peste 10.000 de restaurante, adică 30% din totalul unităţilor de alimentație publică, nu se vor mai redeschide niciodată, susţine Dragoş Petrescu, preşedintele patronatului industriei HoReCa. România este singura țară din spațiul comunitar unde restaurantele nu au fost deschise în interior. În aceste condiții dezastruoase pentru industria ospitalității, Ministerul Economiei a lansat vineri o campanie dedicată românilor din diaspora, pe care-i așteaptă să lucreze acasă, în industria HoReCa: „Vă așteptăm acasă! Avem locuri de muncă pentru voi, în mod special în domeniul HoReCa”, este mesajul transmis de minister. 

Alba-neagra cu industria ospitalității

Mii de restaurante vor rămâne închise pentru totdeauna în urma pandemiei, iar efectele dezastruoase ale guvernării peneliste în acest sector sunt resimțite din plin atât în Cluj, cât și la nivel național. 

„Şi noi aproximam că aproximativ 30% din operatori nu vor mai deschide niciodată, din păcate, această previziune se dovedeşte optimistă pentru că nu putem rezista.

Nu am anticipat că vom intra la sfârşit de iulie-august fără restaurantele deschise într-o anumită măsură.

Suntem singura ţara din Europa, dar sigura, care are încă restaurantele la interior sub restricţii”, a spus Dragoş Petrescu, citat de mediafax.ro

Afacerile restraurantelor s-au redus la jumătate în ultimele luni. Patronii de restaurante, hoteluri şi pensiuni spun că fac eforturi să îşi ţină cei 400.000 de angajaţi pe ştatele de plată, în condițiile sprijinului formal din partea guvernului panelist. 

„Cu ce ne ajută pe noi statul? Cu NIMIC!”

În contextul în care România a menținut restricțiile în cazul restaurantelor și spațiilor din industria ospitalității, Ministerul Economiei a lansat, vineri, campania publicitară „Trăiește, Muncește, Poftește Românește!”,  prin care îi îndeamnă pe românii din diaspora să se întoarcă în țară pentru a lucra în industria HoReCa. 

sursă captură: economie.gov.ro
 
„Prin această campanie ne dorim să atragem atenția românilor care s-au întors acasă din diaspora și care au fost activi în acest domeniu, că există posibilități absolut onorabile și interesante de a rămâne aici și de a lucra în industria ospitalității din România. 

Sunt de părere că în ultimii ani, țara noastră a arătat că este într-o creștere din punct de vedere al interesului pentru investitori. Doresc să întăresc afirmația precizând că în luna ianuarie am participat la o conferință în cadrul căreia principalul subiect a fost criza forței de muncă din industria ospitalității. 

Spuneam la vremea respectivă că ne este teamă să nu fie chiar mai gravă decât o eventuală criză economică, mai ales că în acel moment, după 2019, un an absolut remarcabil pentru turismul românesc, se avea în vedere demararea mai multor proiecte. Între timp, așa cum bine știm, pandemia cu noul coronavirus a schimbat radical planurile gândite și nu numai. Însă, un lucru a rămas real: lipsa forței de muncă”, anunță Ministerul Economiei prin intermediul unui comunicat. 

„Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, demarează campania „Trăiește, Muncește, Poftește Românește!”, o inițiativă dedicată românilor din diaspora, care s-au întors recent în țară sau își doresc să o facă. Mesajul pe care dorim să îl transmitem este unul simplu: Vă așteptăm acasă! Avem locuri de muncă pentru voi, în mod special în domeniul HoReCa”, anunță ministerul.

Odată cu demararea acestei campanii, ministerul Economiei a lansat și un clip publicitar: din imaginile surprinse puteți concluziona că industria ospitalității din România este pe val. 

Din nefericire, situația reală cu care se confruntă acum industria HoReCa este una dramatică. 

Și în municipiul Cluj-Napoca restaurantele sunt greu încercate de perioada de restricții impuse de guvernul panelist, după prelungirea interdicțiilor privind redeschiderea spațiilor alimentare:

„Cu ce ne ajută pe noi statul? Cu NIMIC!

Situația nu a fost redresată după deschiderea teraselor. Dacă plouă în permanență pe parcursul unei luni de zile, ce poți să faci? 

Pur și simplu, firmele ori zona Horeca nu au fost cu nimic ajutate financiar, bani de la stat nu am primit pentru supraviețuire. 

Pierderile sunt de fapt incalculabile. Nu știu dacă Horeca va supraviețui în Cluj…”, declara proprietarul unui restaurant din Cluj recent, atunci când Guvernul Orban a decis prelungirea restricțiilor pentru restaurant și după 1 iulie. 

CITEȘTE ȘI: Restaurantele din Cluj, în colaps, din cauza menținerii restricțiilor: „Nu știu dacă HoReCa va supraviețui…”

Din păcate, același Guvern penelist a menținut restricțiile și spațiile de alimentație publică închise și după data de 15 iulie, astfel încât industria ospitalității dispune de prea puține programe de sprijin pentru a rezista. 

În schimb, Ministerul Economiei a lansat campania „Trăiește, Muncește, Poftește Românește!”, susținând că îi așteaptă pe românii din diaspora acasă, cu restaurantele închise: „Avem locuri de muncă pentru voi, în mod special în domeniul HoReCa”, este mesajul ministerului. 

„Analizând logic și obiectiv politicile guvernului se pare că există încă o discrepanță majoră sau o lacună administrativă neelucidată între cum sunt tratate diferite industrii și jucători în comerț, de parcă virusul ar putea face diferența dintre un restaurant, o terasă, un mall, un magazin de retail închis, un spațiu public de utilități, o bancă, etc.”, a notat și Marcel Suciu, proprietarul rețelei de restaurante Marty Restaurants, pentru Ziar de Cluj. 

CITEȘTE ȘI: Guvernul tratează diferit jucătorii din comerț. Marcel Suciu, proprietarul Marty Restaurants: „De parcă virusul ar putea face diferența dintre un mall și un restaurant”

Din păcate, deschiderea teraselor din data de 1 iunie pare să fi avut un impact pozitiv redus, în cazul condițiilor restrictive prin care numărul de mese trebuia micșorat, prin distanțare, dar și numărul de clienți care pot fi serviți la o singură masă a fost limitat la doar patru persoane.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *