In vizor

PNL are patru ”dottore” în funcții înalte în stat. Scandalurile tezelor de doctorat ale premierul Ciucă și miniștrilor Bode, Cîmpeanu și Roman, dovada că celor din PNL nu le pasă de imaginea partidului. O dovadă în plus: Roman și Cîmpeanu se întorc în prima linie politică

PNL a promovat patru lideri suspecți de plagiat în funcții înalte în stat, de la premierul Nicolae Ciucă, liderul Executivului, la cei trei miniștri sau foști miniștri ai săi, Florin Roman și Sorin Cîmpeanu (care și-au dat demisia în urma scandalurilor publice) și Lucian Bode care rezistă în ciuda presiunilor publice.

  • Scandalul tezelor de doctorat ar fi trebuit să zguduie PNL, mai ales de când a ajuns la guvernare cu PSD. Liderii social-democrați chiar au întrebat în declarații publice de ce ”plagiatorul Bode” mai este în funcție. De râsu-plânsu, au ajuns social-democrații să ceară public demisia acestuia și a altor miniștri PNL.

Că tot nu le mai pasă de imaginea lor făcută praf, cei de la PNL s-au gândit c-ar fi de bun simț să readucă în prim-planul vieții publice, la cel mai înalt nivel, doi miniștri liberali care au demisionat în urma scandalului plagiatelor: Sorin Cîmpeanu (Educație) și Florin Roman (Cercetare și Digitalizare). Așa ca o palmă publică peste obrazul românilor.

Florin Roman este susținut de liberali pentru funcția de vicepreședinte al Camerei Deputaților, iar Sorin Cîmpeanu pentru funcția de vicepreședinte al Senatului.

Florin Roman este primul ministru din Guvernul Ciucă plecat în urma scandalului de plagiat, în decembrie 2021. Acesta a demisionat după ce Libertatea a publicat o investigație care a demonstrat că Roman și-a trecut în CV o diplomă inexistentă: licența în economie la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj. UBB a arătat că Roman nu este licențiat al universității, ci a primit o diplomă de absolvent al unui colegiu.

În ianuarie 2022, jurnalista Emilia Șercan a publicat într-o investigație PressOne faptul că teza lui Nicolae Ciucă, în baza căreia a devenit doctor în Științe militare în 2003, include conținut plagiat în cel puțin 42 de pagini din totalul de 138. În urma dezvăluirilor, jurnalista a acuzat că autorităţile statului au orchestrat o operaţiune de kompromat împotriva sa, iar acum încearcă să muşamalizeze această acţiune. Între timp, G4Media a arătat cum Ministerul Educației a pierdut definitiv procesul în care premierul Ciucă obținuse suspendarea analizei tezei sale de doctorat, suspectă de plagiat. A la Caragiale, printr-o scrisoare pierdută. Acțiune care pute de la distanță a favoritism.

Premierul a fost și beneficiarul trucării procesului de repartizare aleatorie a dosarului, prin metoda ”coperta”, după cum a explicat G4Media.

Dosarul său a ajuns la un judecător care a fost promovat în mai multe funcții guvernamentale de PNL, formațiunea al cărei presedinte este, în prezent, chiar Nicolae Ciucă.

Până anul trecut, judecătorul Marius Iosif și Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Executivului, numit în funcție de același Ciucă, au fost membri ai aceleiași Loje Masonice. Judecătorul a anulat toate sesizările de plagiat din dosarul lui Ciucă.

Sorin Cîmpeanu a fost al treilea membru al Guvernului Ciucă acuzat de plagiat, iar în prezent este unul dintre cei trei specialiști ai PNL care vor „corecta” legile Educației, în varianta propusă coaliției de guvernare de ministrul actual, Ligia Deca, înainte ca proiectele să intre în Guvern și să fie asumate de Executiv pentru a fi trimise apoi Parlamentului, potrivit surselor Edupedu.ro. Cîmpeanu și-a dat demisia din funcția de ministru al Educației în urma unui scandal de plagiat, pe 29 septembrie 2022.

Lucian Bode este al patrulea membru al Guvernului Ciucă implicat într-un scandal de plagiat. Bode a ales și el calea instanței, ca și Ciucă, iar PNL a făcut scut în jurul său. Bode nu a plecat din funcție deși există o decizie a Comisiei UBB care confirmă faptul că ministrul de Interne a plagiat și a dispus revizuirea tezei. În urma deciziei, Bode a cerut retragerea cărții publicate și la baza căreia a stat lucrarea sa de doctorat. G4Media a arătat cum o demitere sau remaniere a lui Bode pe motiv de plagiat ar însemna recunoașterea faptului că și premierul Ciucă, afectat de aceeași problemă, trebuie să plece și el. Ceea ce explică de ce se face scut în jurul lui Bode, PNL acționând acum ca PSD pe vremea lui Adrian Năstase când se făcea scut în apărarea borfașilor partidului până și pe treptele tribunalului.

Premierul Nicolae Ciucă a fost întrebat luni de ziariști care este poziția sa și a PNL față de acuzațiile oficiale de plagiat la adresa sa și a ministrului de Interne Lucian Bode.

  • ”În acest moment au existat discuții prin care s-a explicat în fața liderilor PNL care e poziția noastră. Există justiție în România, de la acuzare la verdict final e timp, motiv pentru care lăsăm să se desfășoare procesul”, a spus Ciucă.

Reporterul Cristian Andrei de la Europa Liberă a insistat, întrebându-l pe șeful PNL cum se raportează la declarația din 2021 a președintelui Klaus Iohannis, care spunea că ”orice politician suspect de plagiat trebuie să facă un pas în spate”.

  • ”Este o declarație care contează pentru fiecare dintre noi. Dar e un proces care trebuie să se finalizeze printr-o decizie finală a instanței”, a mai spus Nicolae Ciucă, refuzând ulterior să revină asupra chestiunii.

Vorba lui Traian Băsescu: “În politică trebuie să înghiţi şi câte o broască râioasă, dar nu trebuie să înghiţi porci. O broscuţă mai merge, dar un porc e greu de înghiţit”. Ori, PNL, la ora actuală înghite porci cu tot cu troacă.

Scria Mihai Eminescu, cândva între anii 1870-1889:

“Nu există alt izvor de avuţie decât munca, fie actuală, fie capitalizată, sau sustragerea, furtul. Când vedem milionari făcând avere fără muncă și fără capital nu mai e îndoială că ceea ce au ei a pierdut cineva. Mita e-n stare să pătrunză orișiunde în ţara aceasta, pentru mită capetele cele mai de sus ale administraţiei vând sângele și averea unei generaţii. Oameni care au comis crime grave se plimbă pe strade, ocupă funcţiuni înalte, în loc de a-și petrece viaţa la pușcărie. Funcţiunile publice sunt, adesea, în mâinile unor oameni stricaţi, loviţi de sentinţe judecătorești.” (Articole politice).

Care este munca cinstită dintr-un furt intelectual? Care este exemplu pe care cei din PNL îl dau azi țării? Același pe care cândva îl blamau: câinii latră, caravana (cu hoți) trece.