Din oras

Platesti restantele la CAS, dar medicul nu vede plata. Clujenii reclama intarzieri in sistemul informatic al ANAF

Mai multi clujeni reclama ca, dupa ce fac eforturi sa isi achite plati CAS, mai ales restantele din anii precedenti, sistemul informatic nu inregistreaza automat plata, astfel ca de la cabinetele medicale ei figureaza tot neasigurati. Alte neconcordante se inregistreaza in conturile online inaugurate de curand de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF). 

O clujeanca ne-a remis un e-mail in care se plange ca nu si-a putut face programare la medic, desi isi platise in aceeasi zi contributia necesara. 

“De doua ore sun la CAS Cluj si nu-mi raspunde nimeni. Am fost azi-dimineata si mi-am platit sanatatea la Finante, dupa care am dus chitanta la CAS cam.1B pentru inregistrare. Apoi am sunat la medicul de familie pentru programare si asistenta mi-a spus ca nu figurez ca asigurata”, a declarat clujeanca Silvia Luminita Prodan. 

Sunt mii de persoane in situatia aceasta, a mai scris ea, in demersul de a incerca “sa terminam odata cu birocratia asta, cu nesimtirea si nepasarea celor pe care ii platim noi”.

Alti clujeni se plang ca dupa ce urmat toate procedurile legale pentru calcularea taxelor CAS restante pentru ultimii cinci ani si au achitat sumele impuse, pe site-ul ANAF figureaza iar cu restante pentru aceeasi perioada. 

“La finalul lui 2014 nu mai aveam nici o taxa de platit pentru CAS. La mijlocul lui ianuarie, pe site-ul din spatiul privat ANAF figura o datorie de 100 si ceva de lei, din perioada pentru care achitasem tot. Cand m-am prezentat la ghiseu, mi s-a spus ca nu am datorii. Ce am putea oare sa mai credem? Cine ne poate spune care este de fapt situatia?”, a spus o alta clujeanca. 

Reprezentantul Directiei Regionale Generale a Finantelor Publice Cluj-Napoca, Gligor Gavris, a admis ca exista “un pic de diferenta intre plata si site-ul ANAF”.  

“Este sigur ca plata din este vazuta in sistem in ziua in care s-a facut. Asa este programul. Conteaza si daca plata s-a facut inainte sau dupa ora 12. O plata apare pe site-ul ANAF cam dupa trei zile. Trebuie sa se mai lucreze la acest sistem informatic, este, intr-adevar, o diferenta prea mare intre datele pe care le vedem noi si cele de la CAS. Este o noutate si dureaza putin pana se implementeaza corespunzator. In cazul in care contribuabilii au nevoie, pot depune sesizari la sediul institutiei”, a precizat purtatorul de cuvant. 

O alta posibilitate recomandata de Gavris este trimiterea pe e-mail a sesizarilor, la adresa Gabriela.Barbos.CJ@mfinante.ro.
Potrivit informatii privind principalele activitati derulate in luna decembrie 2014 incasarile din judetul Cluj pentru Fundul National Unic de Asigurari Sanatate a fost de 55,61 de milioane de lei.

Foto: ziuadecj.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *