In vizor

Plagiatul, o nimica toată pentru Ministerul Educației în metodologia evaluării școlii doctorale

Ministrul interminar al Educației, Rovana Plumb a semnat o metodologie prin care școlile doctorale din România intră în proces de evaluare, după 7 ani în care au fost ferite de orice curățenie și după zeci de scandaluri de plagiat. Evaluarea prevăzută să aibă loc la fiecare 5 ani de Legea educației încă din 2011 va începe cu o autevaluare făcută de fiecare universitate până cel târziu pe 15 februarie 2019. Ciudat este însă faptul că evaluărea a pornit de la un raport făcut chiar de universitate cu privire la corectitudinea propriei sale activități, însă noua metodologie a studiilor universitare de doctorat nu spune nimic semnificativ despre plagiat.

 

Potrivit http://edupedu.ro, fostul Ministru al Educației, Daniel Funeriu declară că nu este nimic semnificativ despre plagiat în noua metodologie.

„Vă dați seama ce am ajuns dacă rovane şi dăncili semnează metodologii de evaluare a şcolilor doctorale? E de râsul curcilor: dacă se evaluează aşa cum e în acest document toată lumea va fi acreditată, zero efecte. Impostura continuă”.

Daniel Funeriu, despre noua metodologie de evaluare a școlilor doctorale:

1) nimic semnificativ despre plagiate. Firesc, psd e la putere.

2) seamănă cu un control al inspecției muncii la o dugheană.

3) zero exigență referitoare la calitatea producției ştiințifice sau a calității conducătorilor de doctorat. Aplatizare totală a criteriilor.”

 

Cât despre plagiat, Ovidiu Pecican merge pe premisa că omul este de bună credință, afirmând că suprareglementarea este la fel de păguboasă ca și subreglemnetarea.

 

„Suprareglementarea este la fel de păguboasă la fel ca și subreglementarea. Cât despre lipsa situațiilor de plagiat este ca și în viața publică, se pornește de la ideea că omul e de bună credință. Totuși ne putem gândi că sunt și cu rea credință. Se tot vorbea despre cazul plagiatului din teza de doctorat a lui Victor Ponta, eu sincer cred că omul chiar nu a plagiat, ci profesorul ar fi copiat secțiuni ale tezei pentru a da mai bine”, declară pentru Ziar de Cluj, Ovidiu Pecican.

 

În încercarea de a primi o lămurire din partea directoarei școlii de doctorat a Universității Tehnice, Doina Pislă, am fost amânați pe motiv că doamna este pe punctul de plecarea, așadar, revenim mâine cu detalii din partea școlii doctorale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *