Din oras

Pista de biciclete de lângă Platinia, ocupată de taximetriști și șmecherași pe care Poliția Locală NU îi vede

Bicicliștii clujeni au făcut nenumărate sesizări atât către Primărie, cât și către Poliția Locală și Poliția rutieră, prin care solicită să fie luate măsuri astfel încât pista de biciclete de pe strada Oțetului de lângă Platinia să nu mai fie ocupată de mașini.  Tot ce au făcut polițiștii au fost să aplice din când în când câte o amendă.

„Vreau să readuc în atenție problema parcării neregulamentare în zona Mall-ului Platinia, o situație care persistă de mult timp și care afectează semnificativ siguranța bicicliștilor. Am observat numeroase sesizări pe platforma MyCluj, precum și pe diverse grupuri de Facebook, care evidențiază această problemă, dar din păcate, nu s-au luat încă măsuri concrete pentru a o remedia. Înțeleg că unii dintre cei care parchează neregulamentar pot invoca lipsa resurselor financiare pentru achitarea parcării, dar consider că este esențial să se ia în considerare și impactul negativ al acestui comportament asupra circulației. Parcarea pe pistele de biciclete pune în pericol viața bicicliștilor, forțându-i să se deplaseze pe carosabil, expunându-se la riscuri majore. Lipsa de spații dedicate bicicliștilor în Cluj-Napoca (comparativ cu infrastructura auto) accentuează gravitatea problemei. Personal, am încercat să fac o schimbare prin sesizări repetate la Poliție, postări pe platforme online și sesizări pe MyCluj, dar rezultatele au fost descurajatoare. Intervențiile Poliției se limitează la aplicarea de amenzi, fără a rezolva problema pe termen lung”, susține un clujean.

Se pare că autoritățile locale refuză să ia măsuri concrete pentru a stopa acest fenomen, mai mult în răspunsurile primite la sesizări, polițiștii locali transmit că nu au găsit pe nimeni parcat pe pista pentru biciclete.

„Până nu pun stâlpi care să delimiteze pista de biciclete de șosea, nu o să rezolve. Poliția ne-a răspuns la o sesizare săptămâna trecută, ne-au zis că au fost până acolo și nu au găsit mașini pe pista de biciclete (SERIOS?!) și că să sunăm de acum la Poliția locală. Singura lor acțiune a fost să amendeze câțiva țapi ispășitori, considerând problema rezolvată. (De obicei taximetriștii și cei de la Uber/Bolt, care apar brusc cu viteză și frânează pe pista de biciclete, fără să se asigure dacă vine cineva din spate.) Mai mult, poliția și Primăria găsesc mereu scuze pentru cei care parchează neregulamentar pe pistele de biciclete. Am verificat sesizările de pe MyCluj referitoare la zona Mall Platinia și am observat răspunsuri aberante din partea Primăriei. Oamenii semnalau parcări zilnice pe pistă, iar Primăria răspundea precum ar fi vorba doar de o singură data, pretinzând că problema a fost rezolvată, ignorând complet realitatea”, potrivit unui alt clujean.

Bicicliștii susțin că șoferii devin recalcitranți dacă le este atrasă atenția că blochează în mod ilegal pista pentru biciclete.

„În mod repetat se parchează pe pista de bicicliști la Platinia Mall, intrarea laterală. Pe lângă aceasta, am observat și taxiuri care staționeaza acolo. Când am atras atenția șoferilor, eu fiind cu bicicleta, aceștia ori m-au ignorat, ori au devenit foarte irascibili. Vă rog sa luați măsuri pentru parcările neregulamentare, în așa fel încât pistele noi chiar să poată fi folosite de bicicliști”, atrage atenția un biciclist.

În tot acest timp, deși cunosc situația foarte bine, cei responsabili din Primărie nu au luat nicio măsură, cel mai probabil deoarece ei consideră că fenomenul este unul izolat, și că doar din când în când mai este câte o mașină parcată pe pista de biciclete de pe Oțetului. Dar la Cluj-Napoca se încurajează transportul alternativ, chiar dacă mai mult declarativ.