In vizor

PINOCCHIO DE CENTURĂ: Azi, Boc zice că toate tronsoanele centurii metropolitane sunt scoase la licitație. În urmă cu patru zile zicea că numai o parte, că ”atâta s-a putut”. Presa de chitanțier consemnează, nu întreabă

MINCIUNA PRIN OMISIUNE. Primarul Emil Boc a anunțat, luni, că TOATE cele 3 tronsoane ale Centurii metropolitane a municipiului Cluj-Napoca, în valoare de 998 milioane de euro, sunt scoase la licitație. Uitând să mai spună, ca în urmă cu patru zile, că ar fi vorba de o primă etapă. Pentru a doua lipsind 400 de milioane de euro, că ”atâta s-a putut”.

Azi, primarul a oferit explicații detaliate cu privire la traseu și drumurile de legătura realizate de către administrațiile locale din Cluj-Napoca, Florești și Apahida.

”Aceste tronsoane vor îmbunătăți calitatea traficului din Cluj-Napoca. Prezint și drumurile de legătură care nu sunt incluse în Centura metropolitană, dar care sunt efectuate de primăriile Cluj-Napoca și Apahida și asigură, pe lângî nodurile de legătură ale centurii, Din Baciu, din Florești, indiferent în ce zonă te-ai afla, să poți ajunge pe Frunzișului, pe Calea Turzii, în Borhanci, în Someșeni, fără să intri în Cluj-Napoca”, a explicat Boc.

Genul acesta de comunicare e același: pozitiv, cu ceva nou, neverificabil, cu omisiuni grave de la adevăr. Ce dacă s-au vandalizat niște statui, e conform proiect să plantăm un milion de copaci în plus față de jumătatea de milion care exista în zonă (sunt niște cifre, nu săriți).

Acum patru zile, același Boc zice altceva, presa de chitanțier consemna, ca acum, fărăs ăs comenteze, fără să sesizeze (de 5 bani, 10 bani, reclamă): ”Până acum, doar etapa I a centurii metropolitane a fost scoasă la licitație, iar pentru faza a II-a se mai caută finanțare. Emil Boc explică motivul pentru care nu s-a putut scoate la licitație ambele etape.”

Întrebat de ce nu a fost scoasă ”întreaga” centură meropolitană la licitație, Emil Boc a răspuns că ”nu-i numai Clujul în țara asta” și a evidențiat că pentru prima etapă s-a obținut o finanțare de aproape 1 miliard de euro. Observați cum, în patru zile, s-a trecut de la întreaga, la toate cele trei tronsoane, ca, MANIPULATIV, ”bocălăii” să rețină că e vorba despre ÎNTREAGA centură metropolitană, tăt-tătă, cum o zis că OSĂ se facă?!

Maestre, muzica, dă-i la flașnetă!

”Am reușit să obținem 1 miliard de euro, mai avem de obținut 419 milioane pentru cap și coadă. Atât s-a putut. Astăzi, 2 miliarde metrou, 1 miliard pentru centură, oameni buni. Să ne înțelegem, nu-i numai Clujul în țara asta. Evident că acum căutăm soluții și pentru finanțarea etapei 2, de capete. Lucrăm și la asta. Dar avem 1 miliard de euro care ne acoperă zona mare de mobilitate Florești-Cluj. V-am spus că veți putea intra în Cluj pe trei intrări mari pe centura asta”.

CITEȘTE ȘI: Totul e în grafic ne spune Boc la emisiunile lui de chitanţier: Centura e bine, Metroul se face. Nici o întrebare despre cum se-mpiedică centura-n nămolul de la Someşeni şi de ce metroul începe din Sopor, nu din Floreşti

Apropos de “conectarea la autostradă” care OSĂ se facă dn toate pozițiile după ce OSĂ se facă centura, una dintre acestea este făcută de CNAIR, dar Emil Boc şi-a trecut-o la “realizările” personale din timpul muncii sale asidue de dat din gură de pe parcursul anulu 2022. Proiectul a fost aprobat de Guvern, nu are nicio legătură cu Primăria Cluj-Napoca și va fi realizat de Compania Națională de Autostrăzi.  Cu aceste acestea, proiectul ”Drum expres pentru realizarea conexiunii la Autostrada Transilvania Proiectul”, apare în raportul de 129 de pagini de OSĂ al lui Emil Boc drept o realizare a Primăriei şi a lui personal.

Dar Boc insistă.

CITEȘTE: OSĂ cheltuim un miliard de euro că toate tronsoanele Centurii Metropolitane a Clujului au fost scoase la licitaţie. Când? Asta e altă poveste pe care să ne-o povestească câţiva ani Emil Boc

Abia către un final de povești despre OSĂ aflăm că: ”Tronsoanele cu portocaliu sunt celelalte două capete ale centurii care vor intra în execuție într-o etapă ulterioră, partea a doua de 400 de milioane de euro, Gilău până la Florești și Apahida până la Câmpenești și sunt în căutarea soluțiilor de implementare”. Deci lipsesc soluțiile, nu banii.

În rest, să discutăm nițel și despre obligațiile legale ale acestui prea gonflat media primar cu privire la conferințele de presă săptămânale pe care ar trebui să le facă. Boc a făcut în ultimul an 2 conferințe de presă, una în ianuarie 2022 și a doua în ianuarie 2023, în rest merge la emisiuni radio unde discută ce vrea și face înregistrări video, în care mimează dezbaterile. Duminică, 5 martie, a refuzat să participe la dezbaterea publică privind vandalizarea statuilor de pe strada Mihail Kogălniceanu.