Politica

Marcel Ciolacu și PSD vor o schimbare majoră la serviciul secret al Ministerului de Interne: șeful DGIPI să fie numit doar cu avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării

Marcel Ciolacu și alți 109 parlamentari PSD au depus luni la Camera Deputaților un proiect de lege prin care s-ar schimba radical modul de numire a șefului Direcției Generale de Protecție Internă (DGPI), cunoscut și drept serviciul secret al Ministerului de Interne. Proiectul prevede că directorul DGIPI (cunoscută drept Doi și-un sfert) va putea fi numit doar cu avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

  • CSAT este condus de președintele României, iar deciziile se iau unanim.
  • Proiectul mai prevede că acest aviz va fi cerut și pentru actualul șef al DGIPI.

În acest moment, director general al Direcției Generale de Protecție Internă (DGPI) este Tiberiu – Silviu Dumitrache, ginerele lui Liviu Luca, fost lider sindical și unul dintre apropiații lui Sorin Ovidiu Vîntu, ambii condamnați pentru corupție.

Propunerea legislativă vine cu câteva luni înainte de rotativa guvernamentală între PSD și PNL. Potrivit protocolului coaliției de guvernare, conducerea ministerului de Interne ar rămâne la PNL.