Sanatate

Pietre la rinichi

Unele dintre cauze sunt obiceiurile alimentare nesanatoase, consumarea unei cantitati insuficiente de lichide, infectiile  sau obstructiile tractului urinar, anumite afectiuni care afecteaza tractul intestinal sau alte boli, cum ar fi guta, etc. Multi pacienti dezvolta pietre la rinichi fara o cauza evidenta.

 

Simptome

Durerile violente in spate, in partea inferioara a abdomenului sau in vintre sunt manifestarile cele mai frecvente . Daca durerea nu se atenueaza apar starile de greata si voma. Urina capata o culoare portocalie sau rosiatica inchisa. Daca pietrele se afla in vezica urinara exista dorinta imperioasa de a urina, fara succes insa. In cazul in care pacientulo nu mai urineaza, trebuie introdusa o sonda. Gradul de disconfort se situeaza intre o suferinta blanda interminenta si o durere puternica permanenta.

 

Tratament

Pentru prevenirea formarii calculilor renali este necesar sa se consume o cantitate mare de lichide, de 2 pana la 4 litri pe zi, care mentine urina diluata si impiedica formarea pietrelor. Calculii renali sunt frecvent compusi din oxalati de calciu si pentru prevenirea formarii lor se recomanda un regim alimentar sarac in oxalati si produse lactate.

 

Din momentul in care calculul s-a format in rinichi si incepe sa coboare prin uter – canalul subtire care leaga rinichii de vezica urinara – durerea devine intensa. In aceasta faza, trebuie aplicate cataplasme, cat mai fierbinti posibil, in zona rinichilor. Cataplasmele cu hamei si putin lobelia, aplicate pe spate, exact sub linia taliei, ajuta la calmarea durerii. Tot pentru atenuarea durerilor este recomandat si linimentul de plante care trebuie administrat fara restrictii, frectionandu-se bine pana intra la piele.

 

Este indicata o baie incepand cu o temperatura de aproximativ 38º C si ridicand pana la 44º C, timp in care sunt necesare aplicatii reci pe cap si ceafa. Daca pacientul resimte o stare de slabiciune, trebuie sa se ridice in picioare si sa fie frectionat cu apa rece dupa care, va intra din nou in apa fierbinte. Procedeul trebuie continuat cel putin 30 de minute.

 

Inainte de baie, este indicat o clisma in colon, daca este posibil cu iarba matei care are un efect calmant deosebit deoarece usureaza rinichii si incalzeste vezica. Doza este o lingura de iarba matei la fiecare litru de apa. Pentru adulti, cantitatea recomandata pentru clisma este de 1-2 litri, iar pentru copii mai putin, in functie de varsta.

 

De asemenea, este foarte util un ceai preparat din parti egale din seminte de morcov salbatic, odolean si menta. Amestecati-le, puneti o lingurita la o ceasca de apa clocotita si lasati sa infuzeze ½ de ora. Se bea cate o jumatate de ceasca din ora in ora pana cand durerea se calmeaza. Eupatorium purpureum, frunzele de piersic sau lipicioasa pot fi folosite cu rezultate foarte bune.

 

In cazul hemoragiilor de la rinichi sau vezica urinara, se recomanda traista ciobanului care ajuta la oprirrea sangerarilor. Se foloseste o lingurita cu varf la o ceasca cu apa clocotita, se lasa  sa infuzeze 30 de minute, se strecoara si se bea cate o jumatate de cesca de 5-6 ori pe zi si mai mult daca este necesar.

 

Pentru tumorile sau inflamatiile vezicii, se recomanda o lingurita de Hydratis canadensis, o jumatate de lingurita de smirna si o jumatate de lingurita de acid boric la o jumatate de litru de apa care se injecteaza, printr-un cater moale, in vezica. ATENTIE! Procedeul trebuie executat de o asistenta calificata sau o persoana cu experienta. Nu se recomanda ca pacientii sa execute singuri aceasta manevra daca nu au fost instruiti de catre un medic sau o asistenta calificata.

 

Dieta

Bolnavii care sufera de pietre la rinichi trebuie sa urmeze un regim alimentar sarac in grasimi si nu trebuie sa consume alimente grase sau prajite, maioneza, oua, hrana asezonata in exces, alimente bogate in proteine, branza, sosuri pentru salata, produse din carne de porc si produse consistente de patiserie.

 

Legumele cu un continut ridicat de oxalati sunt spanacul, patrunjelul, sfecla, frunzele de sfecla, sparanghelul, bamele, varza verde, telina, prazul si cartofii dulci. Este bine ca aceste legume sa fie fierte, iar apa in care au fiert, continand oxalati, sa fie aruncata. Multe fructe sunt relativ bogate in oxalati, in special cele de padure; continutul cel mai ridicat il are insa reventul. Fructele din familia nucilor sunt bogate in oxalati, in special migdalele, anacardul, alunele precum si untul de alune. Bauturile Ovaltine si pe baza de cacao trebuie eliminate din dieta, la fel ca si ceaiul, cafeaua si toate bauturile pe baza de cola. In cazul in care exista o infectie pe tractul urinar, aceasta trebuie tratata deoarece poate favoriza formarea pietrelor.

 

Exista unele alimente care pot fi greu tolerate de bolnav si, in asemenea cazuri, produsele respective trebuie excluse din dieta. Printre acestea se numara fasolea, ceapa, castravetii, varza, napii, ridichile, varza murata si hrana foarte condimentata.

 

Se recomanda ca pacientii cu pietre la rinichi sa urmeze o dieta cu sucuri de fructe bazata pe portocale si grep. Sucul neindulcit de ananas este, de asemenea, deosebit de indicat in aceasta afectiune. Regimul alimentar trebuie sa contina multe alimente alcaline. Dintre alimentele care se pot consuma, supa de legume cu un continut bogat de potasiu este unul dintre cele mai bune. Aceeasi dieta este recomandata si pentru namol biliar, calculi renali si afectiuni ale ficatului.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *