Diete

Cura de orez

Scris de 20

Cereala de baza a locuitorilor din Asia si Extremul Orient, cultivat din vremuri imemoriabile in China si India, orezul numara astazi mai bine de 1000 de varietati. In momentul recoltarii, orezul poarta numele de “paddy” (orez nedecorticat). Apoi elo este dus la moara pentru inlaturarea invelisului, devenind orez “cargo” – dupa numele vapoarelor folosite la transportul lui.

 

 

Dupa aceea, este expus unei operatiuni de “slefuire”, care consta in indepartarea, spre marele nostru dezavantaj, a pericarpului, germenului si fundamentului sau proteic, obtinandu-se orezul alb, rafinat, devitalizat, limitat la miez. Consumul unui astfel de orez poate produce beri-beri sau avitaminoza B. Este inca o dovada a necesitatii unei reforme alimentare ce trebuie sa includa eliminarea sistematica a produselor de baza rafinate si inlocuirea lor cu produsele naturale integrale, pentru a putea beneficia de proprietatile lor nutritive superioare.

 

 

Virtuti terapeutice. Orezul integral este deosebit de bogat in carbohidrati, fiind astfel un excelent aliment energetic, sarac in grasimi. Favorizeaza eliminarea ureei si este recomandat in cazul insuficientei renale si/sau cardiace, intrucat are un continut scazut de potasiu si sodiu. Poate fi indicat in toate cazurile grave de hipertensiune si nefrite. In astfel de cazuri se recomanda 300 g orez pe zi, fara sare, 3-4 zile pe saptamana. In celelalte zile se adopta o alimentatie vegetariana.

 

 

Orezul este foarte potrivit pentru regimurile de slabit. In cazurile mai severe, regimul macrobiotic japonez a lui Oshawa recomanda mestecarea indelungata a unui pumn de orez integral crud pe stomacul gol.

 

 

Orezul favorizeaza cresterea si este indicat in caz de surmenaj. Determina reducerea fermentatiilor intestinale si stopeaza diareile, mai ales sub forma de apa de orez. Unii specialisti ii atribuie virtuti in eliminarea substantelor daunatoare acumulate in rinichi si plamani. Cu toate acestea, trebuie evitat in cazul dereglarii glandelor suprarenale.

 

 

Continut alimentar. O cantitate de 100 g orez integral contine: 77 g glucide, 8 g proteine, numai 1,1 g lipide, 300 mg fosfor, 175 mg potasiu, 106 mg magneziu, 50 mg calciu, 23 mg clor, fier, sulf, mangan, zinc, iod, fluor, arsenic, precum si vitaminele B1, B2, B3 (PP), B5.

 

 

Orezul rafinat fiert contine de zece ori mai putina vitamina B1, de cinci ori mai putina Vitamina B2, de patru ori mai putin vitamina B3 si deloc vitamina B5.

 

 

Efectuarea curei. Durata: 10 zile.

 

 

De-a lungul intregii zile, consuma numai orez integral fiert, la orele obisnuite. In aceasta perioada, bea apa minerala, de 1-1,5 litri pe zi, de preferinta intre mese.

 

 

Varianta pentru doua saptamani: Consuma orez fiert 3-4 zile consecutiv, dupa care incheie saptamana cu o alimentatie vegetariana, adica fara produse animale (carne, peste, mezeluri).

 

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 5 hours De cartier
  La o lună de la data (re)începerii lucrărilor pentru podul Porțelanului, vedem primele semne pe șantier: câteva garduri metalice și panoul informativ
 • Acum 6 hours Din oras
  „Atenție! Cade tencuiala!”
 • Acum 6 hours Din oras
  De doi ani, Poarta Vieneză nu e cumpărată de nimeni. Prețul cerut e de aproape 3,4 MILIOANE EURO
 • Acum 7 hours De cartier
  Fiindcă așteaptă de mai bine de un an, și-au pierdut răbdarea! Acompaniați de alarme, cu urlete și strigături din partea paznicilor, mănășturenii au „inaugurat” Baza Sportivă „La Terenuri”
 • Acum 7 hours Eveniment
  Poliția clujeană este în alertă: Prietenul femeii dispărute este cunoscut cu antecedente de om violent şi se află sub tratament
 • Acum 7 hours In vizor
  ATENŢIE LA TREN: După 14 ani de promisiuni, pasajul de cale ferată de la Jucu rămâne o vorbă în vânt
 • Acum 8 hours In vizor
  O fundaţie “pentru studii biblice”, printre acţionarii unei firme care a dat o ţeapă de 25 de milioane de euro Companiei de Apă “Arieş” SA
 • Acum 9 hours Din oras
  Autoritățile cresc încet-încet calitatea vieții: «În fiecare cartier este câte o străduță unde modernizăm… În zona de centru străzile sunt aproape gata»
 • Acum 9 hours Din oras
  Primaria plateste 1,6 milioane lei pentru intretinerea fantanilor arteziene si a cismelelor
 • Acum 12 hours Din oras
  A doua zi consecutiv, șoferii din Florești stau înțepeniți în trafic. Boc mai trebuie să-și cumpere niște frigidere la câtă carne primește zilnic
 • Acum 13 hours Politica
  SACUL POPULISMULUI PARE FĂRĂ FUND: Pensionarii cu venituri sub 2000 lei vor primi sprijin. Asta în timp ce Coaliția de Guvernare se pregătește să jupoaie IMM-urile
 • Acum 14 hours Din oras
  A dispărut o femeie de 30 de ani care locuiește în Cluj-Napoca. Ați văzut-o?
 • Acum 14 hours Eveniment
  Bărbat filmat în timp ce se masturba pe o bancă, într-un parc din judeţul Cluj. A fost sesizată poliția
Citește și...
Diete

Deserturi delicioase

S-au dus vremurile in care deserturile erau interzise in regimurile de slabire. Astazi arta culinara […]

Recomandările redacției
«Cade, dă-te, bă, că cade» Din oras

„Atenție! Cade tencuiala!”

«Cadeee, dă-te, bă, că cade»… tencuiala. Clădirea Palatului Administrativ al Județului Cluj, sediul Instituției Prefectului […]

TOP CITITE