Din oras

Picturi cu mucegai in Catedrala Mitropolitana din Cluj

Frumoasa catedrala ortodoxa din centrul Clujului mai are inca nevoie de investitii pentru restaurare. Dovada stau straturile alburii de mucegai depuse peste cateva picturi de pe peretii edificiului. Oficialii bisericii spun ca „e un proiect foarte mare, pe masura monumentalitatii acestei cladiri” si ca e un monument de arta romaneasca unic in Transilvania care ar merita sa arate pe masura arhitecturii si importantei sale”. 

O parte din lucrari au fost deja reabilitate in tehnica mozaicului, de la tabloul de deasupra intrarii la cele de langa altar. Niste schele uriase se afla si acum in mijlocul edificiului pentru sustinerea lucrarilor din interiorul turlei. 

Alte cateva inca nu au avut parte de interventia specialistilor. Se numara aici picturile din dreapta si stanga intrarii in catedrala. 

De asemenea, cele patru lucrari din mijlocul edificiului, infatisand scene biblice precum alungarea zarafilor din templu sau miracolul mersului lui Iisus pe apa se afla intr-o stare precara. Picturile sunt brazdate de dare, culorile sunt din ce in ce mai sterse si pe una dintre lucrari au aparut pete mari albe de mucegai. 

Acelasi tip de pete se intind pe portiuni mari din peretii cu geamuri situati de o parte si de alta a altarului. 

“La ce va referiti cand spuneti mucegai? Acolo se deruleaza acum un proiect mare de inlocuire a picturii cu mozaic. Ati vazut, e facut, acum se lucreaza la cupola, aceasta se va monta in cursul urmatoarelor luni, dupa care se va cobori la nivelul urmator”, a declarat Bogdan Ivanov, purtatorul de cuvant al Mitropoliei Clujului. 

Despre suma care mai fi necesara incheierii proiectului de restaurare a catedralei, reprezentantul bisericii nu a putut face precizari. 

“Deocamdata, proiectul se face in etape. E cea mai inteleapta solutie in acest moment. E un proiect foarte mare, pe masura monumentalitatii acestei cladiri”, a explicat Ivanov. 

Primele mozaicuri din catedrala s-au finalizat in 2001. 

“Atunci s-au facut absidele laterale si, acum, de doi ani, se lucreaza la partea de sus, e un spatiu foarte mare. S-au montat multe, dar inca mai este de lucru. E un proiect care continua, speram sa gasim si resursele, sa nu dureze foarte mult. E prematur sa estimam o data a finalizarii. Speram ca anul acesta sa se poata demonta schela si sa se treaca in laterale ale naosului”, a precizat acesta. 

S-au folosit la lucrari si din fonduri ale bisericii, si din fonduri de la Guvern. 

“Au fost alocate fonduri pentru mai multe monumente, nu doar pentru cel de la noi. Este, totusi, un monument de arta romaneasca unic in spatiul transilvanean si ar merita sa arate pe masura arhitecturii pe care o are si a importantei sale”, a mai spus parintele Ivanov. 

Constructia catedralei ortodoxe de la Cluj a durat mai bine de 50 de ani, fiind sfintita in 5 noiembrie 1933, in cadrul unei ceremonii la care au luat parte Regele Carol al II-lea, insotit de Marele voievod Mihai si principele Nicolae, reprezentanti de seama ai clerului intre care patriarhul Miron Cristea, oficialitati sau personalitati ale vremii, potrivit monitorulcj.ro. Decizia adoptarii icononografiei in tehnica mozaicului s-a luat in timpul pastoririi IPS Bartolomeu Anania, fiind ales mozaic de la Murano, din Italia. Regretatul mitropolit a mentionat in testament dorinta ca acest proiectului de restaurare sa continue. Cei care vor sa doneze au la dispozitie atat o urna destinata colectarii de fonduri pentru reparatii, situata in catedrala, cat si la Casieria Arhiepiscopiei, de pe strada Avram Iancu, nr. 18, in conturile deschise special pentru lucrarile de mozaic:

Cont LEI – RO96RNCB0106026604400002

Cont EURO – RO42RNCB0106026604400004.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *