In vizor

Piața a devenit un depozit, tarabele cu produse românești sunt pustii

Scris de 57

Bate vântul pe tarabele amenajate de autorități pentru comercializarea produselor locale. În interior, piețele s-au transformat în simple depozite de produse, iar în exterior, nimeni nu vinde și nu cumpără nimic. Clujenii sunt nevoiți să se aprovizioneze exclusiv de la hypermarketuri, acolo unde riscul de infecție cu Covid-19, potrivit autorităților, este mai redus. Piețele cu produse românești sunt pustii. Noile restricții impuse de Guvernul Orban pentru stoparea răspândirii coronavirusului au închis piețele amenajate, iar activitatea producătorilor locali a fost transferată în spațiu liber, spre deosebire de marile lanțuri de magazine unde activitatea comercială continuă nestingherită. În schimb, pe tarabele amenajate afară, pe o vreme rece de noiembrie, bate vântul: producătorii din Piața Hermes din cartierul Gheorgheni s-au supus reglementărilor impuse de guvernul panelist. Aceștia nu mai comercializează nimic, pentru a stopa răspândirea infecției de Covid-19. 

Recent, ministrul Agriculturii, clujeanul Adrian Nechita Oros a declarat că piețele nu sunt, de fapt închise, activitatea producătorilor din piețe a fost doar reglementată astfel încât aceștia să poată vinde la tarabele amenajate afară, chiar dacă este luna noiembrie, iar temperatura tot mai redusă:

„Piețele, practic, nu sunt și nu vor fi închise.

Producătorii români, de produse românești, sunt în continuare în piețe, și cumpărătorii care caută produse românești îi vor găsi în continuare în piețe. 

Noi nu dorim să sabotăm agricultorul mic, dimpotrivă, prima dintre prioritățile guvernului și am spus-o asta de când am mers la minister, este salvarea fermei de familie și salvarea micului producător”, a declarat ministrul Agriculturii, clujeanul Adrian Oros, la un post local de radio. 

CITEȘTE ȘIDupă ce a scos producătorii din piețe, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, își face campanie electorală din „susținerea fermelor mici, de familie”

Și primarul Emil Boc anunța la finalul săptămânii trecute că activitatea producătorilor locali de a își comercializa produsele agricole, nu va fi perturbată nici măcar de vremea de afară

„Vor fi amenajate standuri pentru producători afară, pentru ca producătorii care vând în piețe să aibă în continuare locația asigurată.

Săptămâna viitoare vremea va fi mai bună și se va putea vinde afară, a declarat duminică, Emil Boc.

CITEȘTE ȘIPe un frig de noiembrie, producătorii clujeni sunt goniți din piețe, cu tot cu tarabe, sub cerul liber

La nivelul municipiului Cluj-Napoca se regăsesc câteva piețe – aflate în subordinea administrației locale – amenajate în spații închise.

În Piața Hermes sunt 30 de producători, în Piața Zorilor sunt 15 producători, în Piața Grigorescu 16 producători, în Piața Flora 30 de producători și în Piața Ira peste 40 de producători.

„Alții au venit cu soluția scoaterii, pe perioada zilei, atunci când se face comerțul, în fața piețelor, urmând ca noaptea produsele să fie depozitate în piețe. 

Se urmărește ca difuzibilitatea virusului în următoarea perioadă să scadă”, a mai declarat ministrul Agriculturii, Adrian Oros. 

În acest context delicat, pentru a stopa „difuzibilitatea virusului”, producătorii locali din piața Hermes, care deservește o bună parte a cartierului Gheorgheni, s-au conformat în mod deplin: tarabele amenajate de Serviciul administrare hale și piețe din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, sunt pustii. 

Iar piața s-a transformat, în interior, într-un adevărat depozit de produse. 

De bună seamă, riscul infectării cu noul coronavirus este unul ridicat în spațiile închise.

Dar nici vremea de afară, specifică lunii noiembrie și cu temperaturi tot mai reduse, nu favorizează comerțul de produse în aer liber, ci crește riscul de afecțiuni respiratorii, viroze, pneumonii. 

Noile restricţii intrate în vigoare de luni, 9 noiembrie pentru a împiedica răspândirea COVID-19 prevăd, printre altele, închiderea piețelor acoperite și scurtarea programului magazinelor până la ora 21.00.

În Cluj-Napoca, de exemplu, producătorii locali de legume și fructe au fost scoși cu tot cu tarabe din halele agroalimentare închise și mutați afară. În același timp, hypermarketurile și marile lanțuri de magazine, care funcționează tot în spații închise, sunt funcționale.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 mins Politica
  Dosarul privind certificatul de revoluționar al liderului PSD Marcel Ciolacu a fost clasat: „Fapta nu este prevăzută de legea penală”
 • Acum 2 hours Justitie
  TREABA SE CAM ÎMPUTE PENTRU EUGEN CECAN: DNA Central a cerut documente privind o lucrare de extindere drum efectuată de DRDP Cluj
 • Acum 3 hours Rautacisme
  Eh, Marcel Bonţidean, zis şi “Nicolaie”… a semnat cu Securitatea, dar măcar n-a turnat
 • Acum 4 hours In vizor
  Pe Boc îl lasă nervii din ce în ce mai des. Clujenii care-l critică sunt “isterici”, “iubitori de noroi”… Acum l-a numit “idiot” pe cel care a avut “tupeul” să-i numească “centura de Diamant” “un eşec”
 • Acum 4 hours Din oras
  Primăria Cluj-Napoca susţine: “Lucrările de modernizare a străzii Iuliu Maniu, finalizate la timp”. Colegii de la Gazeta de Cluj au descoperit în teren contrariul. Şi cum nu zice municipalitatea nimic despre mizeria de pe Bolyai
 • Acum 6 hours In vizor
  Autostrada Transilvania se conectează prin drum expres, aflat în grafic de execuţie, dar NU cu Centura Clujului (care NU există), ci cu cea a Oradiei (care există)
 • Acum 6 hours Politica
  Falimentul Euroins: ASF a retras proiectul de plafonare a prețurilor la RCA. Guvernul urma să îl discute astăzi. Vezi cu ce explicații vin cei de la ASF
 • Acum 7 hours In vizor
  O VESTE RECONFORTANTĂ: PUZ nou pentru reglementarea urbanistică a ariei protejate Cheile Turzii
 • Acum 8 hours Din oras
  Reabilitarea clădirii fostului Hotel Melody, investiție de peste 1 milion de euro, cu sprijin de la Budapesta
 • Acum 9 hours Din oras
  TRAGEDIE la Pata Rât: O locuință și alte anexe improvizate au fost cuprinse de flăcări. Un bărbat a murit
 • Acum 18 hours Politica
  O ȚARĂ CU NERVII PE MOAȚE
 • Acum 23 hours PubliNews
  Femeia anteprenor și inspirație pentru noi începuturi
 • Acum 1 day PubliNews
  Grupul IULIUS a montat panouri fotovoltaice pe toate proprietăţile din portofoliu, inclusiv pe Iulius Mall Cluj, care vor produce 5.500 MWh anual, la nivel de grup
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE