In vizor

Petre Susca, managerul SCJU Cluj, recunoaste ca nu ar manca din hrana transportata in conditii mizerabile

Petre Susca, managerul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Cluj o da din stanga-n dreapta in momentul in care ii sunt prezentate imaginile cu circuitul pe care il parcurge mancarea bolnavilor internati in clinicile spitalului. Confruntat, acesta recunoaste ca nu ar manca din alimentele respective.

In ancheta publicata AICI, Ziar de Cluj a prezentat circuitul toxic al vaselor in care se transporta mancarea catre bolnavii din clinicile administrate de Spitalul Judetean. Una dintre cele mai grave filmari arata cum la nici 2 metri de carucioarele cu vase tronau sacii cu lenjerie proveniti din salile de operatii din sectiile Palatului Nou, pe care scrie mare PERICOL BIOLOGIC.  

In momentul in care managerului SCJU i s-a prezentat subiectul, a spus ca tocmai astazi este licitatia pentru masini, si ca acest lucru se intampla dupa ce a vazut conditiile in care e transportata mancarea.

„Ati venit la fix, eu astazi cumpar trei masini noi pentru transportul hranei. Nu ar fi normal, dar depinde acuma.. nu-mi dau seama… va mai spun ceva, noi suntem intr-un sistem pavilionar, sunt 30 de cladiri. E greu pana le pui toate la punct”, a spus Susca.

„Am facut si eu poze la masini. Eram sus la Neurologie si am zis ia sa vad cum se transporta mancarea si m-am uitat si nu am fost multumit, motiv pentru care acum, astazi e licitatia pentru trei masini, pe care le pregatesc pentru transportul hranei. Masinile astea (n.r. cele cu care se transporta in prezent mancarea pacientilor) sunt de 15 ani”, a mai declarat Susca.

Pe langa masinile care vor fi sau nu schimbate, mancarea pacientilor este depozitata in conditii insalubre, langa saci inscriptionati cu „PERICOL BIOLOGIC”. Poate ca tocmai din aceasta cauza managerul SCJU spune ca nu ar manca din aceste alimente:

„Rep: Dumneavoastra ati manca din mancarea asta, stiind unde si in ce conditii sta?

Susca: Nu, dar sa stiti ca mancare am mancat si e foarte buna. Alocatia de hrana pentru mancare e 7 lei pe zi, va dati seama? 7 lei pe zi si sunt trei mese. […] Nu ai unde, trebuie sa intre prin hol, nu ai pe unde sa o duci, ce sa faci, sa o teleportezi?”, a adaugat Susca.

In urma discutiei, Petre Susca a concluzionat ca ceea ce a vazut pe imagini nu i se pare normal si, cum altfel, ne-a asigurat ca o sa verifice sa vada care e situatia reala.

„Circuitele sunt avizate de catre medicul epidemiolog al spitalului. In ceea ce priveste masinile cu care se transporta hrana in SCJU, sunt foarte vechi, chiar azi avem o licitatie si urmeaza sa achizitionam 3 masini pentru transportul hranei. Masinile sunt folosite doar pentru transportul hranei, avem o bucatarie centrala. Noi functionam ca si Spital Judetean, in 42 de sectii, in 30 de cladiri. Practic de aici, din sediul central unde se situeaza si bucataria, pana la ortopedie sunt aproximativ 4 kilometri. Nu exista clinici care sa foloseasca catering-ul, am analizat optiunea, urmeaza sa creez si un departament si sa angajez si o persoana care sa se ocupe strict de hrana”, a conchis Petre Susca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *