In vizor

Petiție pentru salvarea Parcului Colina. Centură sau blocuri în locul oazei de verdeață a celor din Mănăștur?

Locuitorii din Mănăștur sunt foarte revoltați că traseul centurii va mușca din parcul Colina și încearcă să determine proiectanții și administrația locală să găsească o soluție pentru ca centura să ocolească Parcul Colina. Însă chiar dacă asta se va întâmpla, există ricul ca acel spațiu verde să fie sacrificat oricum de proprietarii care vor dori să dezvolte acolo proiecte imobiliare.

Clujenii din Mănăștur au inițiat și o petiție prin care încearcă să salveze Parcul Colina, despre care ei spun că este SINGURUL parc din cartierul Mănăștur. Ei solicită modificarea rpoiectului, astfel încât centura și drumul de legătură spre Spitalul De Urgență să nu treacă prin parc.

”Actualul proiect propus de Primăria Cluj-Napoca pentru Centura Metropolitană presupune ca o parte din aceasta și din drumul de legătură către viitorul Spital Regional de Urgență Cluj să traverseze Parcul Colina din cartierul Mănăștur, distrugându-l. Solicităm Primăriei să modifice acest proiect, astfel încât să folosească infrastructura deja existentă (strada Bucium) pentru Centura Metropolitană, iar conexiunea cu drumul către viitorul spital să se facă în afara Parcului”, solicită inițiatorii petiției. 

Clujenii cer administrației locale să nu sacrifice aceast ”plămân al orașului”, principalul loc de prmoenadă și relaxare pentru locuitorii din Mănăștur.

”Calitatea vieții clujenilor, fie că vorbim despre puritatea aerului respirat, fie că vorbim despre posibilitatea de a ne petrece timpul liber într-un parc, trebuie să fie prioritatea celor care conduc urbea. Salvând de la distrugere parcul Colina, SINGURUL astfel de spațiu verde din Mănăștur, vom putea să se bucurăm în continuare de acest loc de promenadă și relaxare, „plămân” al orașului, habitat pentru numeroase specii de plante, păsări (privighetori, mierle, fazani) și mamifere (veverițe, vulpi, căprioare). De asemenea, prin modificările pe care le sugerăm, se va asigura un acces mai rapid dinspre și către Florești și Spitalul Regional”, mai menționează inițiatorii acestei petiții.

Primarul Emil Boc i-a asigurat că va face exproprieri și va face din Colina, porțiunea care va rămâne după ce se construiește centura, un parc mare de care să se bucure toți clujenii. Boc a dat asigurări că va aloca bani de la bugetul local pentru acest proiect. 

”În Colina trebuie să rămână un parc. Sunt pregătit să dăm tot ce e posibil Parcului Colina. Dacă variantele propuse de căre cetățeni nu sunt posibile, sunt pregătit pentru a conserva Parcul Colina cu ceea ce rămâne de la centură. Municipalitatea își asumă exproprierile pentru a crea o zonă adiacentă centurii, spațiu verde și de agrement”, a declarat Boc.

Însă clujenii nu sunt deloc încântați să aibă un parc atât de aproape de poluarea cauzată de traficul intens care va fi pe această nouă centură. Până la realizarea centurii însă, există un alt potențial pericol care ar putea să distrugă spațiul verde. Mare parte din terenurile din Colina sunt în proces de retrocedare, iar dacă proprietarii vor câștiga, cel mai probabil vor dori să dezvolte aici proiecte imobiliare pentru a-și maximiza profitul. 

Locuitorii din zonă sunt însă mult mai disperați de ideea ca centura să treacă atât de aproape de locuințele lor, încât nici măcar construirea blocurilor nu li se pare o alternativă atât de rea.

”Noi locatarii din zona (si suntem cativa…) preferam blocuri decat 6 benzi care taie parcul polueaza aerul si polueaza fonic, afecteaza stabilitatea imobilelor in care locuim, alunga orice vietuitoare din zona si distrug intregul ecosistem al zonei. Cu asta am spus tot!”, au declarat susținătorii acestei petiții.

Clujenii nu ar trebui să fie însă foarte îngrijorați. Proiectul propus pentru centura metropolitană este unul extrem de ambițios, cu tuneluri, viaducte, pasaje supraterane. Asta în condițiile în care Primăria nu a reușit să facă de ani de zile de promisiuni pasajul din Mărăști și cel de la Tăietura Turcului. 

Citește și:

Clujenii sunt nemulțumiți de proiectul centurii metropolitane: ”Să se găsească altă variantă, să nu treacă chiar pe lângă blocuri și case”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *