Numărul de cereri anuale pentru locuințele sociale depășește cu mult numărul locuințelor acordate efectiv de către administrația locală. Momentan, depunerea solicitărilor pentru anul în curs este blocată, iar lista locuințelor repartizate pentru solicitanții de anul trecut nu a fost publicată. Problema locuințelor sociale este una acută, iar Primăria Cluj-Napoca a pierdut în noiembrie anul trecut un proces de etapă în instanțele de judecată din cauza criteriilor discriminatorii de acordare a locuințelor sociale. În acest context, reprezentanții Căși Sociale Acum! au lansat o petiție publică în format online care are în vedere modificarea criteriilor de acordare a locuințelor sociale și construcția de noi locuințe publice.
„Acum depunerea cererilor de locuințe sociale pe anul în curs este blocată.
Lista de repartizare a locuințelor pentru solicitanții de anul trecut nu a fost nici ea publicată.
Nu observăm nicio inițiativă din partea administrației publice locale în ceea ce privește construirea de noi locuințe sociale”, notează inițiatorii petiției.
În acest sens, semnatarii acestei petiții solicită Primăriei Cluj-Napoca transparentizarea procedurii de acordare a locuințelor sociale.
„De aceea, semnatarii acestei petiții cerem de la primărie:
1. Să publice de urgență propunerea sa privind criteriile de atribuire de locuințe sociale și după dezbaterea publică să propună spre aprobare consiliului local criterii drepte, legale și nediscriminatorii.
2. Să comunice clar solicitanților de locuințe sociale din acest an calendarul și procedura aplicației. Pandemia ne atrage atenția că aceasta ar trebui simplificată.
3. Să urgenteze repartizarea de locuințe sociale solicitanților de anul trecut. Foarte multe familii așteaptă de multă vreme în condiții inadecvate de locuire și cu greutăți tot mai mari în ce privește plata chiriilor private.
4. Să elaboreze un plan de construcție de locuințe sociale pentru următorii doi ani cu scopul de a răspunde la nevoia tot mai mare de astfel de locuințe în oraș.
De ce trebuie să se schimbe politica de locuire socială din Cluj?
De-a lungul ultimelor trei decenii, procentul locuințelor publice în Cluj a continuat să scadă continuu, azi fiind sub 1.5% din fondul locativ total. De peste 15 ani de zile, prin fiecare schimbare a criteriilor de acordare a locuințelor sociale, consiliul local a îngreunat și mai mult accesul persoanelor din Cluj cu cea mai mare nevoie. De 12 ani, primăria nu a mai construit nicio locuință socială. Ultima oară, în 2014, a reabilitat o clădire din care au rezultat câteva zeci de locuințe sociale noi. Iar anul trecut a cumpărat trei apartamente de pe piață. Subvenționarea chiriilor nu este alternativă sustenabilă. Este nevoie de mai multe proiecte de tipul celui din 2008 din cartierul vechiului Oser.
În ultima varianta a criteriilor, HCL 434/2015, un criteriu de eligibilitate exclude pe viață solicitanții și membrii familiilor lor (inclusiv minorii!) care au ocupat imobile de stat, chiar dacă au făcut-o de nevoie, adesea după evacuare. HCL disponibil aici.
Punctajele nu țin cont de condițiile de locuire cum ar fi accesul la utilități de bază sau de locuirea îndelungată în condiții toxice; copiii primesc punctaj insignifiant; dacă este mai mult de o persoană cu dizabilități în familie, doar una primește puncte; starea de sănătate este subevaluată.
CITEȘTE ȘI: Criză de locuințe sociale în Cluj-Napoca. 15 persoane sărace prind anual un apartament de la Primărie
În urma unei plângeri la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, prin decizia 531/27.09.2017, acesta a admis că administrația orașului discriminează prin acordarea de punctaje pentru diplome universitare. Primăria a atacat decizia. Detalii aici.
În urma deciziei 1517/2019, Curtea de Apel Cluj a decis că HCL 434/2015 încalcă Legea Locuinței prin declararea ca neeligibile a beneficiarelor de venituri din asistență socială, cât și prin acordarea disproporționată de puncte pentru studii. Decizia s-a aplicat imediat la cererile depuse în 2019. Însă nu a determinat primăria și CL să modifice criteriile. Detalii aici.
La adresa Căși Sociale ACUM către Autoritatea Națională a Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, prin răspunsul din 28.02.2020, autoritatea ne-a informat că a transmis consiliului local argumentele noastre pentru îmbunătățirea accesului persoanelor cu dizabilități la locuințe sociale. Detalii aici.
Așteptăm răspunsul primăriei în momentul critic de azi: mai multe locuințe sociale, criterii legale și nediscriminatorii
La ședința CL din 17.02.2020 s-a anunțat lansarea în dezbatere publică a unui nou set de criterii la final de săptămâna. Două luni mai târziu, acestea încă nu au fost publicate. Suntem în stare de urgență dar asta nu a oprit autoritățile publice să elaboreze și adopte multe alte hotărâri de consiliu local. Nu s-a găsit timp, însă, pentru tema locuințelor sociale. Majorarea impozitelor pentru clădiri neîngrijite, semnarea studiului de prefezabilitate pentru metrou, continuarea lucrărilor de reamenajare a străzilor, susținerea noilor dezvoltări imobiliare și altele au continuat să fie prioritare. Primăria dovedește că nici acum nu consideră locuințele sociale drept importante, cu toate că, pandemia a dovedit cât de vital este ca toți oamenii să aibă locuințe adecvate pentru a-și proteja sănătatea și ca nimeni să nu fie sub riscul evacuării pentru că nu poate plăti chiriile exorbitante din acest oraș.
Nevoia de locuințe publice era imensă înainte de pandemie, acum este o măsură cu atât mai necesară în contextul în care numărul contractelor de muncă desfăcute a explodat. Pe lângă asigurarea nevoilor de locuire, noile proiecte de construcție vor asigura locuri de muncă și vor contribui la creșterea economică!”, notează semnatarii petiției.
Petiția poate fi semnată aici.