In vizor

Petitie impotriva actiunii Primariei de inlaturare a ornamentelor de pe imobile: "Opriti imediat distrugerea cladirilor istorice din Cluj!"

Initiativa Primariei Municipiului Cluj-Napoca de inlaturare a elementelor decorative ale cladirilor vechi din centrul istoric a starnit reactii din partea clujenilor. O petitie cu titlul “Opriti imediat distrugerea cladirilor istorice din Cluj!” cere consultarea unor specialisti inainte de producerea unor pierderi iremediabile din patrimoniu. In cateva ore de la lansarea ei, s-au strans peste 300 de semnaturi. 

Semnatarii petitiei cer cooptarea unor specialisti care sa contribuie la “securizarea cladirilor, astfel incat elementele de constructie valoaroase sa fie  salvate”. 

“Formati o comisie din reprezentanti ai proprietarilor, profesionistilor, si din membrii Consiliului Local pentru a preveni intamplarile similare de vandalism. Siguranta cetatenilor si protectia patrimoniului construit din Cluj merita o atentie speciala!”, atrag atentia initiatorii actiunii, cei de la Asociatia Korzo. 

Si comentariile postate cu acest prilej sunt pe masura. 

“Frumusetea unui oras vechi si o parte a Clujului, ma refer la zona centrala, nu poate fi distrusa sau macar schimbata asa cum s-a intamplat in unele zone , nu asteptati mila Bucurestiului nu va veni niciodata!”, a scris un clujean. 

“Pentru ca traiesc intr-un oras cu cladiri istorice, locuiesc intr-o cladire monument istoric si pentru ca m-am nascut aproape de Cluj”, si-a justificat altul solidaritatea. 

“Semnez aceasta petitie, ca se vede clar, ca unii sau unele grupari, partide, vor sa lichideze tot ce a fost o cultura Ardeleneasca, si vor sa faca o fatada al oraselor ardelene, cum e in fostul regat, pe baza de nationalism”, a postat alt clujean. 

“In loc de distrugere sa se treaca la reabilitare: sa cunoasca lumea valorile construite din Cluj/Kolozsvar/Klausenburg. Cum ca orasul are un stapan vrednic”, se mai arata in alt comentariu. 

Oficialii municipalitatii sustin ca totul se incadreaza in normele in vigoare. 

”Comisia care decide are in componenta specialisti in domeniu. Totul se da jos pe baza unor autorizatii, totul e legal, e conform avizelor. Ce se poate recupera, se va recupera. Cele care nu se pot salva vor fi refacuteȚ, a precizat pentru Ziar de Cluj un reprezentant al Biroului Mass-Media din cadrul Priamriei Municipiului Cluj-Napoca.

Amintim ca oficialii municipalitatii au anuntat ieri demararea unei actiuni de inlaturare a elementelor decorative ale cladirilor vechi din centrul istoric. 

„Primaria municipiului Cluj-Napoca, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Avram Iancu” si Comisia Zonala pentru Protectia Monumentelor au demarat o actiune preventiva de verificare si inlaturare a tuturor elementelor de constructie ale imobilelor deteriorate din centrul istoric al municipiului. Scopul actiunii este de a oferi siguranta cetatenilor, in conditiile in care toti proprietarii acestor imobile au fost deja somati cu privire la obligatiile legale pe care le au de a demara lucrari de reabilitare a fatadelor imobilelor pe care le detin, dar, din diferite motive nu au facut inca demersurile fizice de reabilitare”, arata acestia.

Tot ieri, Ziar de Cluj a redat opiniile unor arhitecti cu renume ai Clujului care avertizau ca masura nu este una corecta. 

Astfel, Serban Tiganas, presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania crede ca actiunea ar fi inutila, pentru ca nu conduce in niciun fel la repararea cladirilor.

„Nu e o solutie. E o interventie de urgenta disperata care nu inlatura cauza, e simptomatica. E o chestiune, sigur, de azi pe maine. Nu rezolva problema, atunci mai bine hai sa ne gandim asa si sa interzicem sa se mai faca decoratii de cladiri pentru ca s-ar putea sa se strice peste 40 de ani sau peste 120 de ani si atunci ne gandim mai bine de acum ca toate cladirile sa n-aiba decoratii, sa nu fie la trotuar, pentru a nu cadea pe trotuar, sa fie retrase si rezolvam problema. Exagerez, fara indoiala, dar de asta spun ca nu e o solutie. Este o interventie de urgenta care nu conduce la repararea cladirilor. Este exact pe aceeasi categorie cu a da turturii jos”, preciza acesta.

Arhitectul Szabolcs Guttmann, presedinte al Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice, atragea atentia asupra faptului ca valoarea artistica a monumentelor poate sa dispara prin aceste metode. Solutia pe care o propune e aceea de a canaliza problema spre o echipa de specialisti. 

„As porni de la acea declaratie a administratiei locale in care pompierii incearca sa faca ceea ce nu au facut cei de la administratia locala. In niciun caz nu este solutia care sa rezolve o problema la nivel de monumente. Adica, eu sper ca prin presa si prin societatea civila sa se poata face o presiune serioasa asupra administratiei locale pentru a intelege ca fara echipe de specialisti nu se pot lua nici masuri de interventie la valori extraordinare. E vorba de foarte multe cazuri de monumente. Adica, monumentul a devenit monument fiindca are o supravaloare artistica arhitecturala si intretinerea ei nu se face cu bata si cu pompierii. Ei pot fi un ajutor pentru oameni de specialitate in cazul in care trebuie sa ajungi la o inaltime, dar interventia propriu-zisa se poate face doar cu o echipa de specialitate care nu e doar un arhitect, mai e si un restaurator, constructor, structurist specializat in monumente”, declara Guttmann.

Arhitectul a atras atentia ca prin astfel de metode Clujul isi poate pierde in timp detaliile de arhitectura.

„Eu degeaba inlatur cate un detaliu de arhitectura, vertiginos, in cativa ani, dispar toate ornamentele Clujului. Daca noi credem ca o chirurgie poate sa o faca si un dentist sau asa mai departe si incurcam borcanele specialistilor asta este astazi Clujul. Singurul proiect pe care-l stiu ca s-a finantat pentru restaurare este turnul Primariei. A fost cel putin jumatate de an de lamurire ca nu o sa rezolve niciun mester un detaliu la turnul Primariei fara un proiect si fara o executie de specialitate”, a incheiat Guttmann.

Clujul a cunoscut in ultima perioada o adevarata „avalansa” de prabusiri ale unor elemente decorative de pe cladiri vechi, situatie mai ales in centrul municipiului. In cateva cazuri, bucatile au ranit persoane care treceau pe strada.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *