In vizor

Peste 850 de câini ar putea ajunge pe străzile Clujului. Fac ceva autoritățile sau ne mănâncă câinii pe toți?

De 13 ani, clujeanul Radu Țermure a strâns în grajdurile de la ferma de pe Valea Fânațelor, la doar câțiva kilometri de cartierul Iris din Cluj-Napoca, peste 850 de câini. Câinii sunt ținuți în condiții improprii, nefiind vorba despre un refugiu pentru animale, așa cum susține Țermure, ci despre un infern al acestor animale nefericite, care se chinuie într-un spațiu insuficient și insalubru, cu hrană deficitară, netratate și neîngrijite corespunzător.

La început, autoritățile s-au bucurat că Țermure le rezolvă problema câinilor fără stăpân, fără a se gândi la potențialul periculos al situației în care un individ o poate lua razna, ajungând să posede o armată de câini, armată de care ulterior atât reprezentanții Primăriei, cât și cei ai DSVSA, au ajuns să se teamă.

„Radu Țărmure este cunoscut drept salvatorul animalelor, după ce și-a dedicat aproape întreaga viață câinilor și pisicilor abandonate. Scopul său este nobil, demn de toată admirația, dar până la un punct. De o bună perioadă de timp, lucrurile au scăpat de sub control și Radu Țermure nu mai poate gestiona situația de la adăpostul de pe Valea Fânațelor. A adunat aproape 1.000 de câini și pisici, dar pentru că numărul de animale este prea mare și spațiul impropriu, patrupedele trăiesc în condiții mizere. Sunt închise în cuști pline cu fecale, iar mirosul este insuportabil. O spun chiar cei care au fost voluntari la adăpost. Voluntarii vin și pleacă pentru că, după cum afirmă chiar ei, colaborarea cu Radu Țărmure se strică atunci când se pune problema ca animalele să fie date în adopție”, a scris Ziar de Cluj, încă din anul 2017.

Conform declarațiilor unei foste voluntare, Țermure a refuzat sistematic să dea câinii în adopție către asociații, invocând faptul că „alții fac bani pe câinii lui”. Nici la persoane particulare nu le-a dat pentru că „se teme să nu fie zoofili sau să nu îi abandoneze”. Și așa a ajuns Țermure să dețină aproape 1000 de câini și de pisici, pe care le chinuie de ani de zile, fără ca autoritățile să facă absolut nimic.

„Autoritățile nu intervin pentru că nu au unde să ducă acei câini, ar trebui eutanasiați. Primăria și-ar strica toată imaginea dacă ar face acest lucru. Nimeni nu vrea să meargă până la capăt și să îi ia câinii. Într-un fel, poate ar fi mai bine să fie eutansiați. Sunt mulți care stau în cuști mici de transport pentru că nu are țarcuri pentru toți. Aia e viață?”, a declarat, în anul 2017, o fostă voluntară, pentru Ziar de Cluj.

Acum, însă, în anul de grație 2019, Primăria s-ar putea să nu mai aibă de ales. Ori se implică să rezolve situația câinilor și a pisicilor de pe Valea Fânațelor, ori sute de animale sălbăticite, posibil purtătoare de boli, înrăite de o captivitate terifiantă, se vor revărsa pe străzile Clujului. Și asta este tot ce ne mai lipsea, după ce ne sufocăm în trafic, în mașini, să ne mai muște și sute de câini pe stradă, ca pietoni!

De-a lungul timpului, lui Radu Țermure i-a fost oferit ajutor din partea a diverși voluntari, care i-ar fi dat chiar și teren gratuit pentru folosință, însă bărbatul a refuzat ajutorul, stăpânit de obsesia halelor de pe Valea Fânațelor, în care a ținut închiși câinii.

Deși este extrem de grav ce se întâmplă la „adăpost”, nici Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), nici Prefectura, nici Direcția de Sănătate Publică (DSP), nici Primăria nu au făcut nimic până acum. Toți au închis ochii, s-au prefăcut că totul este în regulă și că este normal ca peste 1.000 de animale să își petreacă viața captive în mizerie, în beznă și în cuști.

Iubirea patologică a lui Țermure pentru câini și nepăsarea autorităților pot transforma Clujul într-o periculoasă junglă urbană

Proprietarul halelor în care sunt chinuiți cei peste 800 de câini intenționează să îl evacueze pe Radu Țermure încă din anul 2017. Țermure însă a mai fost păsuit până acum, când a primit o somație de evacuare a spațiilor de pe Valea Fânațelor. În aproximativ o săptămână, dacă Radu Țermure va fi executat silit, câinii vor ajunge… nu se știe unde.

„EVACUAREA celor peste 800 de câini pe care îi dețin în ferma în care timp de 13 ani a funcționat refugiul meu pentru animale abandonate a fost aprobată de către Judecătoria  Cluj-Napoca.

Deoarece termenul de evacuare este foarte scurt, eu nu dispun de un loc în care să mut câinii, resursele mele fiind foarte limitate, vă rog pe toți cei care puteți ajuta la găsirea  urgentă a unor soluții pentru relocarea câinilor, inclusiv darea în adopție sau preluarea unora dintre ei să ma contactati.

Aceasta solicitare nu se adresează persoanelor, grupurilor si entităților care m-au atacat și denigrat distrugându-mi imaginea, sabotându-mi activitatea și îngreunând situația câinilor mei”, a scris Radu Țermure, duminică, 27 octombrie, pe pagina sa de Facebook.

„Am avut întâlniri cu asociații de protecția animalelor și cu Radu Țărmure.  Am fost în control și cu Prefectura și cu reprezentanți de la Primărie. Totul este acum la stadiul de discuții și negocieri și ne-am gândit să nu forțăm lucrurile pentru că există riscul ca cineva să deschidă porțile adăpostului și să ne trezim cu 1.000 de câini în oraș. Nu l-am luat de pe poziții de forță pentru că e periculos. E nenorocire că a strâns 1.000 de animale. Mâncare le dă, dar nu are cine să facă curățenie. Eu am făcut primele demersuri, l-am chemat la mine, dar răspunde destul de greu. Este o problemă cu domnul Radu Țărmure”, declara Nicolae Pivariu, directorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Cluj, în anul 2017.

Așadar, Radu Țermure este cunoscut drept un individ periculos, fapt declarat de către autoritățile publice, este un ins care are o armată de 1000 de animale sălbăticite, pe care le poate elibera oricând pe străzile orașului. Dacă Radu Țermure se supără, poate teroriza un oraș întreg, iar autoritățile „nu îl iau de pe poziții de forță” pentru că se tem de el.

În aceste condiții, dat fiind și ordinul actual de evacuare, riscăm să ne mănânce câinii lui Țermure pe toți!

„Discut cu avocații, să obținem de la instanță timpul necesar pentru a face relocarea animalelor. E nevoie de un loc, de un alt amplasament, câinii nu se pot duce la grămadă. Situația e gravă, sperăm să fim ajutați de clujeni cu inimă mare, iubitori de animale și care au un teren să ni-l pună la dispoziție, să găsim oameni să reușim mutarea. 

Voi încerca să mut câinii, nu să îi abandonez pe străzile Clujului. O soluție civilizată care asigură protecția animalelor și oamenilor este ca animalele să fie păstrate într-un spațiu controlat, fără să ajungă pe domeniul public”, a precizat Țermure, citat de portalcj.ro

Cum, însă, lui Radu Țermure i s-a mai oferit ajutor și în trecut din partea clujenilor cu inimă mare, însă bărbatul i-a refuzat, temându-se de escroci și de zoofili, de această dată, în al doisprezecelea ceas, autoritățile ar trebui să se implice serios, să nu îi mai lase pe cetățeni să le rezolve treburile murdare, care le intră în fișa postului și pentru care sunt plătiți din bani publici.

Poliția ar trebui să se implice pentru că Radu Țermure crește pe Valea Fânațelor o armată de câini periculoși cu care poate teroriza Clujul, dacă îi eliberează pe străzile orașului. Câinii lui Țermure reprezintă un iminent și grav pericol public, treziți-vă!

Direcția Sanitar-Veterinară, care are atribuții de control, ar trebui să se implice și să își facă datoria, chiar dacă este necesar să calce „ferma” lui Țermure însoțită de Jandarmerie!

Primăria municipiului Cluj-Napoca ar trebui să preia o parte din câinii lui Țermure în adăposturile proprii, iar dacă nu are suficiente locuri, să le creeze de urgență, până nu ne trezim cu câinii, posibil agresivi, pe stradă!

Și, nu în ultimul rând, Serviciul Român de Informații ar trebui să se implice în cazul acestui individ care are mijloacele de producere a unui atentat ce ar putea fi clasificat drept terorist. Când crești metodic câini în condiții vitrege, în întuneric, în foame, închiși la grămadă în cuști și în hale ani de zile, aceștia se înrăiesc inevitabil. Radu Țermure are acum la dispoziție o adevărată armă biologică, acesta fiind motivul pentru care autoritățile publice nu i-au pus piciorul în prag încă cu hotărâre, pentru a rezolva definitiv problema. Autoritățile publice se tem de câinii pe care i-ar putea elibera pe stradă acest individ. Halele de pe Valea Fânațelor reprezintă o amenințare pentru siguranța orașului, de care ar trebui să se ocupe inclusiv SRI.

Radu Țermure trebuie să fie pus cu botul pe labe, trebuie să fie lăsat fără armata sa de câini, înainte de a se produce o tragedie! Autoritățile publice l-au lăsat pe acest individ, peste un deceniu, să își facă de cap, iar acum paralizează înspăimântate în fața amenințării sutelor de câini care ar putea ajunge pe străzile Clujului.

După ce au ignorat sistematic o gravă problemă, autoritățile se văd din nou în situația de a nu mai avea soluții. Soluții însă există, chiar dacă nu sunt neapărat populiste sau aducătoare de voturi. Cetățenii nu mai pot rezolva, de această dată, problemele publice în locul autorităților. Nu pot fi mutați sau adoptați, în 8 zile, doar de clujeni, 850 de câini, fără o intervenție coordonată a autorităților, singurele care au competențele și capacitățile logistice necesare.

SRI, DSVSA, Primărie, găsiți soluții și aplicați-le ferm, pentru rezolvarea definitivă a acestei probleme, până nu ne mănâncă pe stradă câinii pe toți!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *