Din oras

Peste 5 milioane de euro pentru reabilitarea Parcului Caragiale. Primăria a aprobat transformarea completă a zonei

Pentru modernizarea Parcului I.L.Caragiale, administrația clujeană a alocat peste 5 milioane de euro. Proiectul pentru obiectivul de investiții „Reabilitare parc I.L. Caragiale și strada Octavian Petrovici” a fost aprobat recent de consilierii locali, iar termenul de execuție al lucrărilor este de cca 24 de luni.

În cadrul procesului de reabilitare a Parcului I.L. Caragiale se presupun lucrări de transformare integrală a zonei:

desfiinţarea parcării din zonă, descoperirea unei porţiuni din Canalul Morii, cercetare arheologică prealabilă pentru descoperirea și marcarea traseului celei de-a doua incinte medievale a Clujului, care traversează acest parc, şi modernizarea străzilor adiacente

Licitaţia pentru execuţia lucrărilor ar urma să fie lansată abia în 2021. 

Valoarea proiectului este de 25 de milioane de lei (5.1 milioane euro), dar Primăria speră să primească bani europeni în cadrul următorului exerciţiu financiar.

Contractul de proiectare pentru modernizarea parcului I. L. Caragiale și a străzii Octavian Petrovici i-a fost atribuit biroului de arhitectură Asiza, care a câștigat și concursurile de soluții pentru amenajarea Parcului Feroviarilor și a Turnului Pompierilor. 

„Sursele de finanțare vor fi asigurate din bugetul local, cu posibilitatea identificării ulterioare a altor surse de finanțare (fonduri europene, alte state donatoare)”, se arată în proiectul de hotărâre adoptat de consilierii locali. 

Proiectul de hotărâre poate fi consultat aici. 

CITEȘTE ȘI: Primăria va plăti peste 3 milioane de lei pentru realizarea Planului Urbanistic Zonal pentru Sopor

Încă din iarna acestui an, Primăria pregătea terenul de reamenajare a Parcului Caragiale: proiectul de modernizare al parcului presupune renunțarea la aparatele folosite de skateri.

Primăria amenajează pasionaților de acest sport (devenit sport olimpic) un parc de mari dimensiuni în Parcul Rozelor.

Chiar și așa, în urma dezbaterilor inițiale, s-a conturat ideea păstrării unor elemente specifice și în Parcul Caragiale. 

CITEȘTE ȘISe modernizează Parcul Caragiale: dispar locurile de parcare și aparatele folosite de skateri

Modernizarea Parcului Caragiale atrage după sine și eliminarea locurilor de parcare de pe strada Octavian Petrovici. Acestea vor fi înlocuite cu rasteluri pentru biciclete, o stație de alimentare biciclete și trotinete electrice, dar și bănci pentru odihnă. Chiar dacă pistele de biciclete sunt prea puține și amenajate haotic, Primăria continuă să sugereze folosirea acestui mijloc de transport alternativ. De asemenea, va fi desființată și actuala parcare din fața Palatului Telefoanelor și extinderea parcului cu 1400 mp.

Proiectul privind reabilitarea parcului și a străzii Octavian Petrovici vizează o suprafață de aproximativ 5500 mp și își propune în primul rând să crească spațiul verde și cel pietonal din centrul orașului. Propunerea de amenajare a parcului presupune desființarea gardului viu, dar și plantarea a 44 de noi exemplare de arbori, din diferite specii, inclusiv doi arbori din specia ginkgo biloba.

Prin descoperirea Canalului Morii pe latura de nord a parcului se urmărește asigurarea unui acces în vecinătatea acestuia, prin sistematizarea malului drept al canalului cu un taluz înierbat și gradene de acces la luciul de apă. De asemenea, se propune o pasarelă pietonală peste canal, în zona mediană a parcului pentru a asigura o trecere către Sinagoga existentă pe strada Barițiu, dar și pentru a încuraja redeschiderea unui traseu istoric spre Dealul Cetățuii prin reconstruirea Podului Nemților peste Someș, într-un viitor apropiat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *