Din oras

Peste 400 de copaci, plantati in aceasta toamna pe strazile santier din Cluj-Napoca

Cel putin asta a promis edilul Emil Boc in aceasta vara, cand mai multi clujeni l-au chestionat in privinta inlocuirii arborilor care au cazut “victime” ale santierelor care brazdeaza orasul. Pana acum nu s-a intamplat nimic, insa reprezentantii Primariei dau asigurari ca plantarile vor avea loc in aceasta toamna.

Printre strazile vaduvite de copaci se numara Plopilor, Oasului, Horea, Memorandumului, Bratianu si altele pe care se fac lucrari de modernizare. In raportul annual Emil Boc a facut precizarea ca la finalul lucrarilor arborii distrusi vor fi inlocuiti, oferind astfel o imagine unitara a strazilor.

“La finalul proiectelor Reabilitarea tramei stradale de acces la zona industriala si Refacerea infrastructurii „Orasului Comoara”, toti arborii care, din motive tehnice au fost taiati, vor fi înlocuiti. Vom avea plantati în total 420 de arbori (216 prin proiectul Trama stradala si 204 pe cele 4 strazi din cadrul proiectului de refacere a infrastructurii „Orasului Comoara”). Spre exemplu, pe Horea au fost taiati 130 de arbori, iar noi vom planta 162. Acolo unde zonele sunt generoase vom realiza alveole pentru arbori noi. Un exemplu în acest sens va fi strada Oasului, unde pe trotuarul din zona supermarketului Auchan vom crea mai multe astfel de alveole. Acesti arbori vor fi arbori cu balot, asemanatori cu arborii plantati pe Bulevardul Eroilor. Spre exemplu, pe strada Horea, acestia vor avea un diametru de coroana de aproximativ 2 metri si o circumferinta a trunchiului de 25 cm. Astfel, vegetatia noua va putea garanta un aspect vizual unitar al strazilor, fiind si un semn de înnoire a aspectului orasului”, a precizat edilul in raport.

Si de pe strada Oasului au “disparut” cateva zeci de arbori odata cu lucrarile de refacere a tramei stradale.

“Au fost taiati in jur de 60 de copaci. Se vor replanta 10-15% arbori in plus fata de cei taiati. Amplasamentele au fost decise impreuna cu cei de la Agentia de Mediu, iar copacii vor fi plantati pana la finalizarea lucrarilor”, au precizat reprezentantii Biroului Mass-Media al Primariei.
Acum, acestia arata ca arborii taiati “sunt prinsi in proiectele de reabilitare si vor fi inlocuiti de aceleasi firme care fac si reabilitarea, in perioada optima de plantare, cel mai probabil in luna noiembrie”.
Licitatia pentru modernizarea tramei stradale din zona industriala a Clujului (lotul I) a fost adjudecata de consortiul Diferit-Kiat pentru 53 de milioane de lei. Contractul prevede lucrari pe strada Plopilor intre strada Primaverii si Splaiul Independentei, strada Oasului intre strada Decebal si Valea Chintaului, bulevardul Muncii de la intersectia cu strada Oasului pana la Sinterom, respectiv de la intrarea in CUG pana la str. Cpt. Grigore Ignat, dar si pe Calea Baciului.

Proiectul de modernizare “Orasul Comoara” cuprinde strazile Memorandumului, I.C. Bratianu, Calea Motilor si Avram Iancu, iar contractul  incheiat cu Viarom Construct se ridica la 17 milioane de lei.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *