Sanatate

Peste 20 de internări în Cluj din cauza GRIPEI. La nivel național au fost înregistrate 36 de decese

La nivel național au fost înregistrate deja 36 de decese din cauza gripei, după cum informează Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP). În condițiile creșterii alarmante a numărului de infecții respiratorii, pentru limitarea și prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul gripal, la nivelul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca au fost suplimentate liniile de gardă pentru perioada în care este prezentă gripa. De altfel, începând din luna decembrie 2018 și până în prezent, în serviciul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca s-au prezentat 122 de cazuri de gripă, din care 23 au necesitat internare.

De asemenea, Direcția de Sănătate Publică Cluj a răspuns unei solicitări Ziar de Cluj și a precizat că în privința vaccinului antigripal, numărul de doze primite de la Ministerul Sănătății a fost distribuit, în totalitate, pentru administrare de către DSP Cluj.

În teritoriu, la nivel national, la data de 31.12 2018, erau înregistrate un număr de 12.323 de doze disponibile, parte din care au fost distribuite pentru administrare.

„În momentul de faţă, avem, practic, o circulaţie a virusurilor de tip A – H1N1 şi H3N2, mai multe îmbolnăviri şi, mai ales, decesele au fost legate de infecţia cu tipul AH1N1. Este un virus asemănător cu cel care a circulat în anul 2009, atunci când a existat pandemia de gripă”, a afirmat Alexandru Rafila, Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

Pentru a contracara răspândirea virusului gripal, în toate unitățile de învățământ din țară cursurile au fost suspendate pentru data de 25 ianuarie. 

”Am decis să mă adresez Ministerului Educației în încercarea, prin această zi liberă, să mai stopăm virusul gripal. Am avut două săptămâni epidemice consecutiv, probabil vom ajunge la declararea epidemiei. Sperăm că astfel vom mai stopa circulația virusului gripal și mă bucur că am găsit înțelegere în acest sens”, a declarat miercuri Sorina Pintea, în exclusivitate pentru rețeaua Presa Bună. 

CITEȘTE ȘINU SE FACE ȘCOALĂ vineri! Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a cerut Ministerului Educației SUSPENDAREA CURSURILOR pentru a mai stopa VIRUSUL GRIPAL!

Conform raportărilor INSP, săptămâna 14 – 20 ianuarie 2019 a avut un caracter epidemic, la fel ca și săptămâna anterioară acesteia.  Numărul cazurilor de infecții respiratorii acute a crescut din nou cu peste 20% faţă de nivelul așteptat. Conform specialiștilor, dacă şi cea de a 3-a săptămână consecutiv își va menține caracterul epidemic, va fi declarata epidemia de gripa, se spune și pe siteul Ministerului Sănătății.

Masurile de prevenire si control demarate de Ministerul Sanatatii saptamana trecuta, la debutul sezonului gripal, se mentin in perioada urmatoare.

Deciziile de suspendare a orelor de curs pe o perioada limitata de timp se vor aplica punctual.

De asemenea, in  urma analizei solicitarilor transmise de medicii de familie si centralizate de Directile de Sanatate Publica, Ministerul Sanatatii a demarat procedurile pentru a achizitiona suplimentar un numar de aproximativ 25.000 de doze de vaccin.

Recent, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat public că marţi, INSP urmează să prezinte situaţia cazurilor de gripă şi că în baza acestor informaţii se va lua o decizie în ce priveşte declararea epidemiei de gripă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *