In vizor

Peste 11.000 de producatori agricoli din Cluj asteapta sa intre in legalitate

Producatorii agricoli din Cluj nu s-au aliniat inca noilor prevederi legislative care impun detinerea unor atestate de producator si carnete de comercializare, pentru ca actele nu au ajuns inca la ei. Nu toate comunele din Cluj au asociatii agricole care sa parafeze actele fermierilor.

La nivelul Consiliului Judetean Cluj au fost depuse 11.600 de cereri pentru atestate de producator si inca 11.110 pentru carnete de comercializare. Cluj-Napoca, Turda, Marisel, Moldovenesti, Mihai Viteazul, Viisoara si Iara au avut cele mai multe cereri (300-600), in timp ce altele au avut cate 200 de producatori interesati (Rasca, Ceanu Mare, Apahida, Feleacu, Luna, Tureni sau Margau), insa cele mai multe localitati din judetul Cluj au cate 100 de cereri pentru aceste documente. 

“Acum depinde doar de primarii si de producatori ca actele sa ajunga la detinatori. Noi le-am trimis deja catre primarii”, a precizat Alin Iuga, purtatorul de cuvant al CJ Cluj.

“Nu prea avem asociatii”

La tara, in asteptarea hartiilor, oamenii sunt ingrijorati de birocratia inerenta obtinerii actelor. 

“Nu ii mai ca inainte, dar asta e, trebuie sa ne conformam. E nevoie de viza de la asociatie, dar noi nu prea avem asociatii la noi in zona, asa ca trebuie sa mergi cu ele la Directia Agricola. Asa am inteles, dar acum nu mai stie nimeni. Nu se tem cei care sunt corecti, ci cei care sunt cu business-ul, le va fi mult mai greu sa obtina aun certificat de producator in felul asta”, a declarat Ioan Dorin Popa, primarul din Iara, comuna care produce cereale, fructe si produse lactate.

Intarzierea e problema nationala

Noua lege a pietelor, cum este numita noua legislatie, prevede ca de la 1 mai vanzarea de produse agricole sa se faca doar daca producatorul detine cele doua documente. Intre noutati se numara obligativitatea vizarii actelor de catre asociatiile de fermieri din zona si emiterea de bon fiscal, in dorinta de a se elimina intermediarii din piete. Cele doua acte intarzie sa ajunga la producatori in intreaga tara. 

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, ca producatorii agricoli au solicitat peste 380.000 de cereri pentru atestate si 300.000 de carnete de comercializare, pentru a respecta astfel noile prevederi legislative, potrivit mediafax.ro.

„Legea se aplica producatorilor care produc si care vor sa comercializeze produsele pe care le obtin. Dupa aplicarea acestei legi, consumatorii vor cunoaste mult mai multe lucruri despre produsele pe care le cumpara din piata, despre calitatea acelor produse si a locului de provenienta a acestora. Toti producatorii vor primi in termen de cinci zile de cand au facut solicitarea actele pentru activitatea pe care o desfasoara. Momentan nu avem o situatie centralizata a numarului de atestate care au ajuns la producatori. E posibil sa fie cazuri izolate prin care aceste atestate sa nu fi ajuns deja la producatori, dar nu va exista nicio derogare de la lege”, a spus Constantin.

Se doreste eliminarea “samsarilor”

Ministrul a afirmat ca atestatul de producator, care inlocuieste certificatul de producator, are o valabilitate de un an, in timp ce un carnet nou de comercializare va fi emis doar dupa ce precedentul va fi completat in intregime.

„Sanctiunile, din punctul meu de vedere, merg catre cei care comercializeaza in mod ilegal. Intermediarii se vor orienta catre o forma comerciala, dovada fiind ca au la dispozitie in continuare 60% din piata. De la 1 mai, toti producatorii trebuie sa aiba un atestat de producator. De asemenea, carnetul de comercializare ofera informatii suplimentare vizavi de produsele care se comercializeaza, dar ofera si protectia necesara producatorului agricol si produselor care se comercializeaza”, a subliniat Constantin.

Potrivit Legii 145/2014, producatorii agricoli vor beneficia de 40% din spatiile de vanzare din piete. Daca producatorul nu vrea sa-si vanda el produsele la piata, are voie sa cedeze marfa catre un intermediar, care va fi obligat sa emita bon fiscal catre cumparatorul final.

„Daca acel producator decide sa vanda marfa respectiva si sa nu o comercializeze, trebuie sa elibereze catre cea care a vandut-o, persoana fizica autorizata, societate comerciala, o fila din carnetul de comercializare pe care il are la dispozitie. Cu acea fila, comerciantul merge la piata si trebuie sa emita bon fiscal, sa aiba casa de marcat. Producatorul agricol vinde fara bon fiscal, iar ceilalti comercianti trebuie sa vanda un bon fiscal. Forma de organizare depinde de cel care comercializeaza. In piata va fi favorizat producatorul si este foarte posibil sa vedem doua preturi pentru acelasi produs, unul cu TVA de 9% si unul fara„, a mai spus Constantin.

Foto: ziuadecj.realitatea.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *