In vizor

Persoanelor fără adăpost din Cluj-Napoca le va fi limitată deplasarea în afara centrelor din subordinea Primăriei, care îi vor găzdui

Conform Ordonanței Militare nr. 3 din 24.03.2020, „autoritățile administrației publice locale au obligația să identifice și să țină evidența persoanelor fără adăpost, precum și să asigure adăpostirea și îngrijirea acestora. Evidența persoanelor fără adăpost se actualizează și se raportează săptămânal la Centrul județean/al Municipiului București de coordonare și conducere a intervenției”. Aceasta, în contextul în care aceeași ordonanță militară  interzice circulația tuturor persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, cu unele excepții, pe care le puteți consulta aici.

Ziar de Cluj a prevăzut posibilitatea existenței unei situații de genul acesta, așa că, în 18 martie, în urmă cu o săptămână, a solicitat pe cale oficială, în scris, Primăriei Cluj-Napoca, să ne comunice ce măsuri va lua în cazul persoanelor fără adăpost, dată fiind declararea stării de urgență, din cauza pandemiei de coronavirus.

Direcția de Asistență Socială și Medicală din cadrul Primăriei Cluj-Napoca ne-a comunicat de abia astăzi măsurile care s-au luat în cazul persoanelor fără adăpost:

„În cazul persoanelor fără adăpost, cele două centre din subordinea Direcției de Asistență Socială și Medicală din Cluj-Napoca, respectiv Centrul de Găzduire Temporară și Centrul Centrul Social de Urgență, conform dispoziției nr. 144 din 16.03.2020 a directorului executiv al Direcției de Asistență Socială și Medicală, s-au luat următoarele măsuri:

a limitat deplasarea beneficiarilor în afara centrelor, aceasta fiind permisă doar pentru prezentarea la muncă, la medic (urgențe) și pentru cumpărături de strictă necesitate în zona de proximitate;

– s-au informat permanent beneficiarii cu privire la necesitatea respectării regulilor ce vizează evitarea răspândirii pandemiei, cuprinse în Decretul nr. 195/16.03.2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României;

– s-a asigurat stocul de materiale igienico-sanitare, iar personalul, după caz, efectuează și verifică periodic efectuarea procedurilor de igienizare și dezinfectare;

– personalul centrelor a procedat la achiziția de medicamente precum și la alte măsuri necesare pentru a evita deplasarea beneficiarilor cu o stare de sănătate precară”

Așadar, persoanele fără adăpost, care, de multe ori, părăseau sau refuzau cazarea în centrele Primăriei, ar trebui să fie găzduite de acum în acestea, deplasarea în afara centrelor fiindu-le permisă doar conform dispozițiilor legale în vigoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *