Editorial

Pentru cine se pregătește frontul imobiliar? Fabrica Clujana s-ar putea muta în Tetarom I

După ce generații de politicieni locali clujeni au pus pe butuci brandul “Clujana” pe care l-au transformat în sinecuri bine plătite pentru lipitorii lor de afișe, acum se vine cu găselnița vinderii activelor acestuia în vederea, chipurile, stingerii datoriilor istorice. Dacă mută fabrica în Tetarom I şi-i vând activele din Piaţa 1 Mai (cui, bă, ați hotărât deja, sau va trebui să mai așteptăm după fericitul câștigător?) ei zic că vor reuși să stingă datoriilor istorice ale societăţii. Că, cică acestea îi creează mari probleme în desfăşurarea activităţii curente. Noi știm că adevăratele probleme ale fabricii sunt liota de neisprăviți politici care au condus-o spre dezastru în ultimii 25 de ani, indivizi care au căpușat tot ceea ce era de căpușat, fără să fie trași la răspundere. Dacă ar fi justiție, ar fi luați la rând la întrebări și la verificat averi.

Așa că întrebăm: nu mai bine ar veni procurorii să stabilească cine a creat aceste datorii istorice și în ce fel, apoi judecătorii să stabilească din buzunarele cui să fie stinse acestea? Ba da, ar fi bine. Numai că nu în Republica Autonomă Cluj, unde procurorii au de pus tehnica pe cei care-i deranjează din furt pe cei care fură, sau pe chelneri și ospătari.

Problema situaţiei financiare a fabricii Clujana a fost discutată într-o conferinţă de presă susţinută azi de liderul consilierilor judeţeni ai PSD Cluj, Remus Lăpuşan.

Care a spus lucruri bine știute, fără să zică și cine sunt șnapanii care au adus fabrica, care hrănea 25.000 de clujeni cândva, în situația în care este:

„Clujana este una din puţinele societăţi comerciale care a rezistat de-a lungul timpului şi are o tradiţie serioasă. Aici am o nemulţumire legată de faptul că executivul Consiliului Judeţean Cluj nu a dorit să discutăm acest subiect în ultima perioadă mai ales că la începutul anului Consiliul de Administraţie de la Clujana a făcut câteva propuneri prin care consideră dânşii că pot să rezolve o parte din problemele financiare ale Clujanei. Teoretic, în acest moment, firma, din punctul meu de vedere, este aproape blocată. Au datorii la bugetul de stat de aproximativ 12 milioane de lei, au avut o eşalonare care s-a pierdut. Datoria în urmă cu 3 săptămâni era de 9,5 milioane de lei să spunem. Din cauza faptului că s-a pierdut eşalonarea respectivă, finanţele publice au calculat penalităţile, dobânzile şi au adus la zi această datorie care practic în 3 săptămâni a crescut cu 2,4 milioane de lei şi probabil că o să mai crească în perioada următoare pentru că vin contribuţiile aferente lunii iunie, care încă nu au fost calculate din ce am înţeles eu. Asta înseamnă că se va ajunge undeva la datorii de 13 milioane de lei şi pur şi simplu eu cred că Consiliul Judeţean ca şi acţionar majoritar, trebuie să găsească o soluţie la problemele de acolo, pentru că cel puţin Consiliul de Administraţie şi conducerea de acolo cred că este depăşită de evenimente”.

În schimb ni se cântă din nou cântecul de lebădă al relocării unei fabrici simbol a Clujului – e același cântec pe care l-am mai auzit interpretat și de Frații Buzoianu când cu distrugerea Fabricii Feleacu și cu asasinarea brandului Ursus. Și l-au mai cântat și alții când cu relocarea Napolact, iar în urma lor cresc hoteluri și mall-uri…

„La începutul anului Consiliul de administraţie propunea ca o parte din imobilele care sunt în proprietatea societăţii să fie vândute pentru a plăti datoriile acestea istorice la „Finanţe”. Cred că există juridic soluţii pentru rezolvarea situaţiei dar trebuie să ne aplecăm asupra lor. Probabil că o discuţie cu „Finanţele”, o nouă reeşalonare, sau alte mijloace prin care poţi să blochezi acele datorii ar trebui făcute. Probabil că societatea ar fi capabilă să-şi ducă înainte activitatea curentă, dar din cauza acestor datorii foarte vechi, activitatea este blocată. Trebuie ca CJ Cluj să decidă ce face, dar nu s-a discutat soluţia, de aceea suntem noi nemulţumiţi. CA de la Clujana a depus o cerere şi după aceea nu s-a mai întâmplat nimic”, a susținut Remus Lăpuşan.

În replică, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a spus că executivul Consiliului Judeţean va merge în faţa consilierilor în perioada următoare cu mai multe propuneri concrete pentru ca societatea Clujana să depăşească impasul în care se află.

„Într-adevăr situaţia la Clujana este delicată pentru că sunt datorii istorice pe care le-au rostogolit şi le-au adus din urmă. De altfel noi am discutat deja cu grupurile politice asta, subiectul nu este nou. Consiliul de Administraţei de la Clujana a făcut câteva propuneri concrete privind valorificarea unor active pentru a putea să ajungă doar la plăţile curente şi să scape de o parte din datoriile vechi. În curând o să ne ducem în plen cu una din variantele acestea . Nu s-a mai discutat în ultima vreme pentru că cei de la Clujana au găsit o soluţie de eşalonare a plăţilor şi au intrat pe o linie de plutire. Acum situaţia este mai complicată pentru că rostogolirea datoriilor îi pune în imposibilitatea să mai plătească şi va trebui găsită o altă formulă”.

Numai că replica a fost un fel de ridicare la fileu:

„Sunt la fel de preocupat şi eu de ce este acolo şi o să propun în curând consilierilor o hotărâre care să rezolve parţial problema şi în acelaşi timp am discutat să se mute în noile spaţii din Parcul Industrial Tetarom I, în halele de acolo şi în clădirea pe care noi o să o dăm Tetaromului în curând şi am propus şi asta pentru a scădea datoriile şi pentru a intra în linie dreaptă a şi avut loc întâlnire între Tetarom şi directorul de la Clujana şi au găsit soluţia pentru a se muta. Activele din Piaţa 1 Mai se vor valorifica de către Consiliul Judeţean şi vom scădea şi din datorii, aceasta este idee”, a afirmat Alin Tişe.

Observăm că băieții aceștia doi, Tișe și Lăpușan, așa de bine mimează dușmănia politică încât cad pe aceeași idee și când e să-și servească interesul de a închide gura presei (vedeți că știm despre înțelegerea de a obstrucționa Ziar de Cluj și Monitorul de Cluj) și atunci când ar putea promova niște interese imobiliare prin zona Pieței 1 Mai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version