In vizor

Pentru 10.000 de euro, Transylvania College tine "captivi" doi copii la scoala privata

Tatal a doi copii ce au fost inscrisi la Transylvania College acuza conducerea scolii ca ii tine baietii “captivi”, fara sa aiba macar un act prin care sa ii numeasca elevi aici. Cei doi baieti de 7 si 9 ani ai renumitului notar Tony Gorun au ajuns victimele lacomiei reprezentantilor Transylvania College – The Cambridge International School in Cluj, care, pentru plata in avans a scolarizarii, de 10.000 de euro, nu mai tin cont de faptul ca cei doi micuti sunt inscrisi, cu acte legale, la o scoala de stat.

O poveste complicata

Cei doi baieti au au frecventat cursurile Transylvania College timp de 4 ani. Dupa 4 ani, dupa cum spune notarul, “vazand ce inseamna Transylvania College, am decis, impreuna cu fosta mea concubina, sa facem transferul la o scoala de stat”. Copiii au ajuns, astfel, la Liceul Nicolae Balcescu, unde au fost inscrisi cu forme legale, cu cerere de transfer aprobata de Transylvania College, cu acordul ambilor parinti dat in scris. Baietii au frecventat cursurile scolii primare din ianuare pana la sfarsitul anului scolar trecut.

Dupa ce parintii copiilor s-au despartit, lucrurile s-au schimbat

Incepand de saptamana trecuta, cei doi baieti sunt, din nou, elevi ai Transylvania College, desi nu s-a facut niciun transfer in acest sens, ci doar o plata – de 10.000 de euro. Se pare ca pentru reprezentantii colegiului banii sunt un motiv destul de bun, mai bun si mai palpabil decat un act legal de transfer. Mai mult, tatal copiiilor nu stia de asceasta noua schimbare.

Transylvania College a inregistrat o cerere de inscriere a copiilor luand avans, de la mama lor, 10.000 de euro pentru scolarizarea lor, asta fiind taxa pe an, fara acordul celuilalt parinte si fara sa aiba vreo aparenta de legalitate decat cea prezentata de mama lor. Copiii nostri au fost la scoala acolo timp de 4 ani, aveau, deci, numerele noastre de contact, inclusiv ale mele. Stiau ca exista diferente intre parinti. Cu toate acestea, nu au considerat ca este necesar sa ma sune si sa ma intrebe daca sunt de acord ca cei doi copii sa frecventeze cursurile Transylvania College. Saptamana trecuta, ei au fost reinscrisi la aceasta scoala, iar eu am aflat de la unul dintre copii”, povesteste Tony Gorun.

„Problema mea directa este cu scoala”

La inceputul acestei saptamani, Tony Gorun s-a prezentat la sediul Transylvania College unde, spune el, a stat de vorba cu Anca Rusu, careia i-a explicat ca nu e de acord cu scolarizarea copiilor aici, ca a plecat din cauza unor motive foarte intemeiate de acolo la o scoala de stat, ca decizia mamei este una singulara si ca nu exista nicio aprobare, niciun transfer, din partea scolii Balcescu catre Transylvania College.

Cu toate acestea, ei continua sa scolarizeze copiii si refuza sa ia act de lipsa acordului meu. Asta in conditiile in care, legal vorbind, cei doi baieti sunt inca elevi ai liceului Nicolae Balcescu pentru ca nu a fost facut niciun transfer”, mai spune notarul.

Saptamana trecuta, reprezentantii Transylvania College au trimis catre liceul de stat o cerere de transfer, insa aceasta a fost refuzata. Cu toate acestea, cei de la scoala privata tin cu dintii de bani si spun ca cei doi baieti sunt elevii lor, desi, conform legii, pentru ca parintii lor sunt despartiti, e nevoie de semnatura ambilor in orice decizie care ii priveste.

Am inceput sa port discutii cu avocatul lor. L-am intrebat  care sunt motivele pentru care, atat timp cat nu au forme legale, tin copiii la scoala? Mi-a raspuns ca e vorba despre un conflict intre parinti si ca daca unul dintre acestia a facut o cerere si a platit pe un an, ei nu mai au cum sa dea banii inapoi si nu mai au cum sa refuze scolarizarea copiilor, chiar daca celalalt parinte nu este de acord.

Aceasta scoala refuza solicitarea mea de a nu inscrie la scoala copiii si comite ilegalitatea de a nu lua in considerare faptul ca ei sunt legal inscrisi la o alta scoala de stat, ca nu exista niciun fel de forma de transfer aprobata de Balcescu inapoi. Nu am nicio indoiala ca ii intereseaza doar partea materiala. Nu cred ca ii intereseaza atat de tare soarta copiiilor mei. Dar pentru ca li s-au platit in avans 10.000 de euro, ei refuza sa intre in legalitate”, povesteste Gorun.

Intr-un final, povesteste notarul clujean, reprezentantii scolii private i-au spus ca  “pana nu am o hotarare judecatoreasca defnitiva care spune ca pot sa ii mut de la Transylvania College, ei vor tine copiii acolo”.

Copii sunt inscrisi la Balcescu cu acordul ambilor parinti. Ca exista diferente de opinie intre parinti.. Asta nu inseamna ca un parinte poate muta copiii la orice scoala din Romania fara ca celalalt parinte sa fie de acord. Asa, iau copiii si ii duc in Tulcea si ii inscriu acolo la scoala. Dar ce se intampla la anul, cand eu nu voi fi de acord sa achit? Imi va popri Transylvania College conturile, tinandu-mi copiii cu forta acolo? Sau va bulversa copiii, spunand “nu platiti, parasiti scoala, mergeti inapoi la scoala de stat?”, se intreaba tatal copiilor.  

Raspunsurile Transylvania College

Ziar de Cluj a trimis scolii private o serie de intrebari legate se situatia celor doi copii:

De ce au fost reprimiti in cadrul Transylvania College cei doi baieti, in conditiile in care ei au fost transferati, sub semnaturile ambilor parinti, la o scoala de strat?
De ce si in baza caror argumente a fost incasata taxa de scolarizare pentru anul scolar 2015 -2016  pentru cei doi copii, de vreme ce ei sunt inca inscrisi la o scoala de stat?
Tranylvania College a trimis catre scoala unde sunt inscrisi cei doi o cerere de transfer, dar aceasta a fost refuzata. Cum justificati, in acest caz, reinscrierea lor in randurile scolii pe care o reprezentati?
Be baza caror acte au fost reinscrisi copiii in randurile scolii?
De ce au fost reprimiti acesti copii in randurile scolii dumneavoastra sub semnatura unui singur parinte, in conditiile in care cei doi parinti impart custodia minorilor? Legea spune ca e nevoie de semnaturile ambilor parinti.

Raspunsurile venite din partea Ruxandrai Mercea, Director Executiv Transylvania College sunt urmatoarele:

– Transylvania College se straduieste, ca prin activitatea desfasurata, sa asigure un mediu cald si sigur in care fiecare copil sa se simta protejat si iubit;
– Transylvania College intelege sa trateze problemele fiecarui elev, cu respect si demnitate, ajutand in acest fel ca elevii sa isi dezvolte increderea in fortele proprii si stima de sine;
– Transylvania College incheie contracte de scolarizare, pentru anul 2015-2016, cu buna credinta, nedorind ca prin acest fapt sa nege sau sa incalce drepturile vreunuia dintre parinti;
– Transylvania College este o institutie de invatamant, ale carei porti sunt deschise tuturor elevilor si parintilor care doresc sa faca parte din comunitatea noastra, ce are la baza valori comune in care credem;
–  Transylvania College ințelege, cu respect, sa indrume parintii elevilor nostri, sa gaseasca o cale de a ajunge la un consens, in cazurile in care opiniile parintilor difera cu privire la optiunea pentru scolarizarea minorilor;
–  Transylvania College se va supune si va respecta cu strictete dispozitiile oricarei hotarari judecatoresti, care va reglementa situatia scolara a oricaror elevi, in situatia in care parintii acestora nu reusesc sa ajunga la un consens;
– Transylvania College nu se va abate de la respectarea principiilor si valorilor mai sus enuntate, indiferent de ce amenintari sau presiuni  vor fi exercitate asupra noastra;
Transylvania College este deschisa sa discute acest subiect cu orice institutie de presa, inclusiv cu publicatia Ziar de Cluj, carora le va furniza toate informatiile pe care le detine, doar daca aceasta este dorinta parintilor elevilor nostri;

Interesul copiior e calcat in picioare

Au fost inscrisi, timp de patru ani, la o scoala privata. Apoi, pentru ca ambii parinti au fost de acord, au fost mutati la o scoala de stat. Acum, pentru ca intre parinti exista divergente, au fost, din nou, inscrisi la o scoala privata. Scoala ce, pentru 10.000 de euro cash, a trecut peste “nimicurile” legale si i-a declarat, pentru a doua oara, elevi ai sai. Asta cu toate ca liceul Nicolae Balcescu inca nu a renuntat la ei si, conform actelor inca in vigoare, inca ii are drept elevi. Niciuneia dintre aceste parti nu pare sa ii pese ca baietii de 7 si 9 ani sunt deja bulversati si, daca acest scandal du-te – vino continua, nu o sa fie fie decat in defavoarea celor mici, nicidecum a scolilor, care se lupta pentru bani, si nici a parintilor, care se cearta pentru dreptate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *