In vizor

Pe surse v-am putea spune că Floreștiul are poprire pe conturi. În realitate, poprirea e pe comunicare

Comuna Florești este executată silit de către USAMV în urma deciziei luate de către Judecătoria Cluj-Napoca. Primăria are de achitat către Universitate suma de 5,8 milioane de lei pentru exproprierea terenurilor de pe raza comunei în vederea realizării Centurii Sud. Potrivit surselor Ziar de Cluj, pe conturile primăriei s-ar fi pus poprire. Ziar de Cluj a contactat atât comuna Florești cât și Universitatea, însă ambele instituții s-au eschivat de la a oferi un răspuns privind această situație, preferând să apeleze la varianta solicitărilor scrise în baza Legii 544/2001. În acest fel au 30 de zile la dispoziție, timp în care problema semnalată să fie deja rezolvată. 

Comuna Florești a pierdut definitiv în decembrie anul trecut procesul intentat de USAMV Cluj în 2018 privind exproprierea terenurilor pentru Centura Sud. Universitatea a considerat că suma de 1,9 milioane de lei stabilită prin hotărârile Consiliului Local Florești este mult prea mică. Instanța a pronunțat o decizie favorabilă universității, iar Primăria are de achitat suma de 5,8 milioane de lei.  

”Admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca în contradictoriu cu pârâta Comuna Floreşti reprezentată prin Primar, având ca obiect expropriere şi în consecinţă: Obligă pârâta Comuna Floreşti reprezentată prin Primar să plătească în favoarea reclamantei despăgubiri în cuantum total de 5.867.201 lei care se compune din: 1.suma de 1.297.124 lei pentru terenul în suprafaţa de 6.066 mp. din imobilul teren în suprafaţă totală de 101.411 mp., înscris în C.F. nr. 56554 Floreşti, nr cad. 56554 (Hotărârea nr. 5/03.11.2017); 2.suma de 1.550.234 lei pentru terenul în suprafaţă de 6.214 mp. din imobilul teren în suprafaţă totală de 38.349 mp., înscris în C.F. nr. 56551 Floreşti, nr. cad. 56551 (Hotărârea nr. 13/03.11.2017); 3.suma de 2.880.905 lei pentru terenul în suprafaţă de 8.554 mp. din imobilul teren în suprafaţă totală de 34.087 mp., înscris în C.F. nr. 56553 Floreşti, nr. cad. 56553 (Hotărârea nr. 14/03.11.2017) şi 4.suma de 138.940 lei pentru terenul în suprafaţă de 266 mp. din imobilul teren în suprafaţă totală de 6.153 mp., înscris în C.F. nr. 56555 Floreşti, nr. cad. 56555 (Hotărârea nr. 15/03.11.2017). Respinge capetele de cerere având ca obiect: obligarea expropriatorului la plata unor despăgubiri reprezentând prejudiciul rezultat din imposibilitatea utilizării cu destinaţia agricolă a parcelelor afectate de zona de siguranţă şi de protecţie a şoselei de centură, precum şi a prejudiciului rezultat din dminuarea valorii terenului rămas în urma exproprierii; obligarea pârâtei la achitarea dobânzii legale aferente tuturor despăgubirilor stabilite de instanţă şi calculate de la data introducerii acţiunii şi până la plata efectivă a sumei. Obligă pârâta să plăteacă în favoarea reclamantei cheltuieli de judecată în sumă de 9.000 lei reprezentând onorarii experţi”, se menționeză în soluția pe scurt. 

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a apelat la instanță pentru recuperarea sumelor de bani, astfel că în 11 iunie Tribunalul Cluj a încuviințat executarea silită a comunei Florești.

Nu este singurul proces pe care comuna Florești îl are privind sumele stabilite pentru exproprierea terenurilor aflate pe traseul viitoarei Centuri de Sud. Ziar de Cluj v-a prezentat și cazul unei familii care riscă să rămână pe drumuri, asta după ce sumele primite pentru locuința și terenul lor sunt foarte mici. 

Citește și:

Primăria Florești, bună de plată: O familie prin curtea cărei trece Centura de Sud a obținut despăgubiri în instanță

Primarul Horia Șulea a pus eșecul proiectului Centurii de Sud pe seama firmei Diferit, care ar fi cerut bani mai mulți și asta fără să demareze lucrările. A omis însă să menționeze faptul că Diferit nici nu avea cum să înceapă lucrările dacă problema exproprierilor nu a fost rezolvată de către Primărie. Ulterior, Șulea a reziliat contractul pentru execuția Centurii Sud și a anunțat chiar posibilitatea realizării proiectului în urma unui parteneriat public-privat. 

Susține Ziar de Cluj!

Timp de aproape 10 ani, ți-am oferit gratis articolele noastre. A venit timpul să devenim parteneri. Ziar de Cluj va implementa în curând abonamentul de 10 lei pe lună pentru toți cititorii. Pentru toți cititorii care ne respectă curajul și experiența.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *