Editorial

​​​Pe rus nu-l poți uita

de Marius HUC, producător de televiziune, unul dintre cei mai speciali jurnaliști din România

Greieraș! Vino la bunicu’!”

Urcam pe genunchii bunicului și îl pupam pe obraji, pe barba aspră. Mirosea frumos bunicu, a lucernă proaspăt cosită. Scotea din buzunar două zărzărele și mi le dădea să le mănânc la desert. În timp ce bunica tăia cu ață mămăliga aburindă răsturnată pe masa joasă, rotundă, bunicul începea să îmi cânte.

Cânta frumos, cum nu am mai auzit de atunci. Avea voce puternică bunicu’ dar, paradoxal, cântecele emanau o căldură nefirească. Îmi plăcea în special un cântec de război, ăla cu rândunica ce duce în țară scrisoarea către mândruța lui. Peste mări și țări… Bunicul cânta și uneori lacrimi mari se împreunau sub barbă.

Nu am dormit niciodată cu bunicul, mi-ar fi plăcut să mă adoarmă cu o poveste de război, așa cum îmi spunea ziua. Nu aș fi avut cum să dorm cu el. Dormea într-o altă cameră, dar noapte de noapte îl auzeam cum se văita. L-am auzit mereu, aproape 20 de vacanțe de vară petrecute la țară. De când se întorsese din război și până la moarte, pe bădia Ghiță, bunicul meu, îl luau noaptea niște dureri de cap îngrozitoare. Lua pastile cu pumnul, dar degeaba.

“‘Tu-ți rusul mă-tii!”, ofta bunicul.

În război fusese artilerist. La Stalingrad a tras de sute, de mii de ori cu tunul, până când aprovizionarea cu muniție a fost întreruptă. Rușii reușiseră să îi încercuiască pe români și pe germani.

Atunci a început dezastrul pentru români, la Stalingrad. Multe luni din acel moment, bunicul meu nu a mai auzit decât exploziile din jur. Rușii trăgeau cu Katiușele, orgile lui Stalin “cântau” zi și noapteÎn jurul bunicului meu au murit mii de tineriașa cum era și el, la acea vremePeste 150 de mii de români au murit la Stalingrad.

murit și Păsărelcalul care l-a dus pe bunicul sute de kilometri, însoțind tunul tractat din România până în buza Stalingradului.

Au avut grijă unul de celălalt câțiva ani. A plâns bunicul atunci când Păsărel a fost sfârtecat de șrapnel.

Bunicul meu a căzut prizonier la ruși. Nu s-a înrolat în Diviziile Tudor Vladimirescu sau Horea, Cloșca și Crișan. Nu a vrut  lupte împotriva nemților, cu care împărțise și pâine și moarte pe frontul de est. Și nici nu îi plăceau comuniștii.

“‘Tu-ți rusul mă-tii!”, se auzea noaptea bunicul din camera lui

Bunicul s-a întors mai mult pe jos din Uniunea Sovietică. Îl aștepta bunica, deși nu mai avea vești de la el de mult timp. Se zvonise chiar că murise la Stalingrad. Au făcut 3 copii și au muncit pământul. Până când a venit colectivizarea. S-a dus la târg la Dorohoi și l-a vândut pe alt Păsărel pe nimic (da, pe toți caii bunicului meu i-a chemat Păsărel, în memoria tovarășului său din război). Nu a vrut să își vadă calul trăgând la plug la C.A.P. Putea să o facă în altă parte, dar nu sub ochii lui.

“‘Tu-ți rusul mă-tii!, s-a văitat bunicul toată viața

Am mai crescut și am început, la școală,  învăț limba rusă. De data astacând mergeam la țarăbunicului îi plăcea  vorbim rusește. Cu ce învățasem eu la școală, cu ce își amintea el din anii de prizonieratcâteodată reușeam  încropim mici dialoguriRâdeam de bunica, de mama, de tata,  ei nu înțelegeau ce vorbeam noi.. fie clarbunicul nu îi ura pe toți rușiiPână la Stalingrad, mi-a povestit  rușii obișnuiți nu îi priveau urâtRușii obișnuiți sperau  vor scăpa de comunismDacă populația nu avea nimic cu militarii români sau germani, Armata Roșie lupta cu sălbăticie.

Buniculedar cine erau mai răi? Nemții sau rușii? Eu am învățat la școală că nemții erau mai răi”. “Greieraș, eu nu am luptat împotriva nemților. Mi-au fost camarazi, mi-au dat hainele lor, armele lor, mâncarea lor, atunci când ai noștri uitau de noi. Pentru mine rușii au fost ăia răi…

Pe drumul din prizonierat spre casăbunicul a găsit pe marginea unui drum, undeva în stepă, o curea cu clopoței care se așeza la gâtul cailor iarna, la sanieÎi spunea sadelkăa adus-o în țară și a rezistat vremurilorȘi nu știu cum, prin ce minune, cum o fi reușit  ascundă de ruși și apoi  se întoarcă cu ele în țarădupă Revoluțiebădia Ghiță, bunicul meu, a scos dintr-un loc ascuns din podul caseiun mănunchi de decorații regale și germane.

Până la moarte însăpentru bunicul meu, toate acele decorații au valorat mai puțin decât insigna de veteran de război.

S-a bucurat nespus  România a redevenit liberă a scăpat de Ceaușescu, iar el și-a primit înapoi pământul pentru care luptaseră străbunicii luiîn Războiul de Independență.  Dar pe rus nu l-a putut uita vreodată!