Justitie

Pe fostul șef al Loteriei, Gheorghe Benea, l-a luat Covid-ul cu trei ani înainte să poată pune Justiția mâna pe el. Încă unul din gașca ”săracului și cinstitului” Emil Boc

În 2016, fostul director general al Loteriei Române, dejeanul Gheorghe Benea, a fost reținut pentru luare de mită și abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave. Acesta a primit pentru fiica lui, Laura Alexandra Benea, un BMW de la un dealer auto cu care Loteria a încheiat contract pentru înnoirea parcului auto. Atâta l-au judecat bravii judecători români care se retrag la pensia specială la 48-50 de anișori, încât Benea a reușit să părăsească această lume în ianuarie 2021 în urma unei infecții severe cu Covid-19.

CITEȘTE:

A murit fostul director al Loteriei Române, clujeanul Gheorghe Benea

După ce a murit, l-au mai judecat 3 ani pentru ca acum să-i dea ”prescrierea faptelor” în urma decesului. Halal justiție!

Revenind, la data respectivă (2016), procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție îi rețineau pentru 24 de ore pe Gheorghe Benea și Ovidiu Rîpanu, șef Serviciu Achiziții în cadrul Loteriei. Acesta din urmă era acuzat de luare de mită în formă continuată, abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi spălare de bani în formă continuată.

CITEȘTE ȘI:

BENEA-r tăți hoții pedelişti puşi în funcții de Boc!

Mai erau inculpați Cornelia Olaru,  referent în cadrul C.N.L.R. – Serviciului Achiziții și membru al comisiei de evaluare a ofertelor, Iulian Cătălin Niculae,  asociat și administrator de drept al unei firme. Și aveau calitatea de suspecți Remus Leonard Lăzăreanu, director executiv al C.N.L.R. la data faptei, cercetat pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, Dan Gheorghiu, șef Birou Transport în cadrul C.N.L.R., Virgil Nicolae Sorescu, administrator al unei societăţi comerciale cu activitate de comercializare autovehicule, cercetat pentru complicitate de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi spălare de bani în formă continuată, Constantin-Brăduț Răducanu, administrator de firmă, Laura Alexandra Benea, cercetată pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani și Marius Bran,  asociat și administrator de drept al unei firme, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la spălare de bani.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe ce conturează următoarea stare de fapt:

”La data de 17 mai 2010, conducerea Companiei Naţionale Loteria Română a atribuit unei societăţi comerciale cu activitate de comercializare autovehicule (dealer auto), administrată de suspectul Sorescu Nicolae Virgil, un contract de furnizare de 182 de autovehicule în sistem buy-back, în valoare de 13.386.378,73 lei pentru înlocuirea parcului auto al Loteriei Române. Contractul a fost iniţiat, fundamentat şi atribuit cu încălcarea prevederilor legale, prin licitaţie trucată anume pentru a favoriza respectiva societate comercială care a vândut astfel, Loteriei Române, autovehicule la un preţ substanţial mai mare decât preţul pieţei.

De exemplu, inculpaţii Benea Gheorghe, Rîpanu Ovidiu și suspectul Lăzăreanu Remus au iniţiat procedura de achiziţie fără a estima valoarea contractului de achiziție pe baza unor calcule care să aibă în vedere toate sumele plătibile; nu a fost întocmit un studiu de piață pentru determinarea valorii estimate a autovehiculelor noi achiziționate; nu a fost determinată nici valoarea estimată a parcului auto vechi al C.N.L.R. care urma a fi predat în sistem buy-back; nu a luat în calcul pentru determinarea valorii estimate a achiziției cheltuielile suplimentare  – cu RCA, Casco, mentenanță – prevăzute în documente.

De asemenea, s-au preluat de la Sorescu Nicolae, reprezentantul dealerului auto, specificațiile tehnice ale autoturismelor comercializate de această societate comercială – date care ulterior au fost introduse în caietul de sarcini, iar  în fișa de date a achiziției   s-a impus introducerea unor condiții restrictive de participare, în scopul eliminării concurenței.

Prin iniţierea, atribuirea şi derularea acestui contract a fost creat un prejudiciu în dauna Companiei Naționale Loteria Română estimat la valoarea de  2.314.707  lei.

În schimbul atribuirii contractului de schimbare a parcului auto al Loteriei Române, persoane din conducerea Loteriei române au primit sume de bani şi bunuri după cum urmează:

În calitate de șef Serviciu Achiziții în cadrul C.N.L.R. și în calitate membru în comisia de evaluare a ofertelor, inculpatul Rîpanu Ovidiu a pretins, la sfârșitul anului 2009 şi începutul anului 2010, pentru sine și pentru alții suma de 1.500.000 lei, 4 autovehicule noi, respectiv un autovehicul  marca  Cadillac; un autovehicul marca Hummer; un autovehicul marca Opel și un autovehiculului marca BMW și un număr de 182 de autovehicule second hand rezultate din contractul de înlocuire a parcului auto în sistem buy back, din care  a primit:

– suma totală de 1.081.061,96 lei, în perioada iulie-septembrie 2010 (bani remiși din conturile societăţii administrate de Sorescu Nicolae Virgil în contul unei firme aparţinând lui Rîpanu Ovidiu

– 4 autovehicule noi respectiv un autovehicul  marca Cadillac în sumă de 160.682,99 lei; un autovehicul marca Hummer în valoare de 139.364,72 lei; un autovehicul marca Opel în valoare de 59.380,80 lei și un autovehiculului  marca BMW în valoare de 139.230 lei;

– autovehicule second hand în valoare de 1.179.029,68 lei, în perioada septembrie 2010 – ianuarie 2011

Din cele patru autovehicule preluate de Rîpanu Ovidiu, în cursul lunii iulie 2010,  Benea Gheorghe, director general al C.N.L.R. a primit, prin intermediul fiicei sale, suspecta Benea Laura și pentru aceasta, autovehicul marca BMW în valoare de 139.230 lei.

Din cele patru autovehicule preluate de Rîpanu Ovidiu, suspecta Olaru Cornelia, referent în cadrul C.N.L.R. şi membru al comisiei de evaluare a ofertelor, a primit, în cursul lunii septembrie 2010, un autovehicul marca Opel în valoare de 59.380,80 lei, pe care l-a înmatriculat pe numele unei persoane din familie. Anterior, aceasta acceptase promisiunea de a primi acest bun în schimbul consemnării unor date nereale în documentaţia legată de licitaţie.

Pentru a ascunde adevărata proveniență a bunurilor/banilor ce fac obiectul infracțiunii de luare de mită, inculpatul  Rîpanu Ovidiu, folosindu-se de două firme pe care le controla prin intermediul suspecţilor Niculae Iulian Cătălin și Bran Marius, a  preconstituit relații comerciale nereale, vizând prestării de servicii fictive.

În acest sens, Rîpanu Ovidiu în înțelegere Sorescu Nicolae Virgil, a creat în sarcina societăţii administrate de ultimul menţionat, beneficiară a contractului cu loteria, o ”datorie” fictivă, prin întocmirea unor contracte care atestau operațiuni nereale (efectuarea unor servicii IT care nu s-au executat). Astfel, s-a creat aparenţa că banii nu ar fi fost primiţi drept mită, ci în contul unor servicii IT, neprestate în realitate.

În acelaşi mod s-a procedat şi cu mascarea mitei constând în cele patru autovehicule. Iniţial, o sumă echivalentă cu valoarea acestora a fost transferată în conturile dealerului auto, însă, după câteva zile, suma a fost restituită sub pretextul achitării unor servicii IT neefectuate.

În paralel, după preluarea autovehiculelor învechite de la C.N.L.R. (în baza contractului de buy-back), societatea dealer auto a emis către una din firmele controlate de Rîpanu Ovidiu un număr de 182 de facturi fiscale (câte una pentru fiecare autovehicul primit de la C.N.L.R. în sistem buy back) în valoare de 1.212.935  lei.

Cu toate acestea, firma controlată de Rîpanu Ovidiu nu a achitat decât suma de 33.905  lei.

Aşadar, conform înțelegerii, Sorescu Nicolae Virgil i-a remis lui Rîpanu Ovidiu, la o suma simbolică, și autovehiculele second-hand preluate în baza contractului buy-back. Apoi, a fost inventat un sistem de stingere a datoriei cu care firma lui Rîpanu Ovidiu figura în evidențele contabile ale dealerului auto.”

Inculpaţii Benea Gheorghe şi Rîpanu Ovidiu urmau a fi prezentaţi, la data de 16 septembrie 2016, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile la Tribunalul Bucureşti.

Benea, fost primar al Dejului din partea PDL și fost director al Fabricii de Hârtie din Dej, a fost numit politic la șefia Loteriei Române de către premierul Emil Boc. Acesta i-a dat pe mână amicului său politic Fabrica de Cash (deși Benea fusese la viața lui cam traseist politic: din barca PSD a sărit în cea a PDL). Benea a preluat poziția de președinte al companiei de stat, la început de 2009, înlocuind-o pe Liliana Mincă.

CITEȘTE:

Stenograme. Bileţelul lui Boc l-a pus pe Benea şef la Loterie. „Voiculescu a avut-o şefă pe vagaboanda aia care vorbeşte mult”

”(…) „Atunci când Gheorghe Pogea a ocupat funcţia de ministru de finanţe, prin februarie 2009, am primit de la acesta un bileţel pe care erau scrise numele şi numărul de telefon al lui Gheorghe Benea. Ministrul mi-a spus că biletul l-a primit de la Emil Boc, eu trebuind să-l contactez pe Gheorghe Benea să se prezinte la Bucureşti pentru o discuţie cu ministrul de finanţe. Am încercat în mod repetat, fără succes, să iau legătura cu Gheorghe Benea, aspect pe care i l-am adus la cunoştinţă lui Gheorghe Pogea. Nu ştiu ce demersuri a făcut acesta din urmă, însă, la un moment dat  Gheorghe Benea a răspuns la telefon, m-am prezentat şi i-am cerut să vină la Bucureşti. (…) La unele discuţii pe teme sensibile cu Gheorghe Benea, ministrul se simţea mai în siguranţă dacă eram şi eu de faţă. De exemplu, am participat la o discuţie legată de rezilierea contractului încheiat de CN Loteria Română SA cu Intralot; la această  întrevedere ministrul i-a recomandat lui Gheorghe Benea să discute chestiunea de interes, cu prim-ministrul cu care avea o relaţie directă”, le-a mărturirsit Eduard Romulus Goean procurorilor. (…)”

Sub conducerea lui Gheorghe Benea, Loteria Națională a făcut nenumărate învârteli cu bani publici care au fost aduse în atenția publicului în urma unui control făcut de Curtea de Conturi. Prejudiciul calculat de inspectorii de conturi se ridica la suma de 86 milioane de lei, fără TVA , adica peste 20 de milioane de euro, bani sifonați de Gheorghe Benea și alți membri ai mafiei PDL.

Acuzatia 1 – Tun de 20 de milioane de euro la Loterie

Curtea de Conturi a descoperit grave nereguli la Compania Naţională „Loteria Română” (CNLR) în privinţa cheltuirii banilor publici. Inspectorii Curţii au găsit contracte încheiate nelegal, caiete de sarcini „aranjate”, plăţi nejustificate către case de avocatură, maşini cumpărate la suprapreţ şi altele asemenea.

Prejudiciul calculat de inspectorii de conturi se ridică la suma de 86 milioane de lei, fără TVA , adică peste 20 de milioane de euro.

Surse: EVZ

Acuzatia 2 – Contract de pază, prejudiciu de 10 milioane de euro

O altă „învârteală” a conducerii Loteriei s-a făcut cu serviciile de pază şi securitate. În luna martie 2010, CNLR a semnat un contract de securitate, monitorizare şi intervenţie, pentru cele peste 1.000 de agenţii ale sale din ţară, cu firma de pază Shelter Security SRL.

Ulterior, aceasta a subcontractat contractul către alte firme de pază, iar Loteria a ajuns să plătească tarife cu 50% mai mari decât cele practicate pe piaţă.

Inspectorii Curţii de Conturi au constatat că licitaţia ar fi fost „dedicată” pentru Shelter Security, prin impunerea de criterii restrictive în caietul de sarcini. Nici aşa, oferta Shelter Security nu a fost conformă cu documentaţia de atribuire , se remarcă în raportul încheiat de controlorii Curţii de Conturi.

Prejudiciul calculat pentru acest caz depăşeşte binişor 10 milioane de euro (44.143.657 lei), fără TVA.

Surse: EVZ

Acuzatia 3 – 3,5 milioane de euro, cheltuiţi ilegal pe avocaţi

La fel ca multe alte instituţii de stat din România, Loteria a cheltuit milioane de euro cu plata unei firme de avocatură, deşi avea o grămadă de angajaţi în departamentul juridic. Directorul general al Loteriei, Gheorghe Benea, a încheiat, în anul 2009, un contract de asistenţă şi reprezentare juridică cu Casa de Avocatură „Raţiu&Raţiu”, estimat la 2 milioane de euro, despre care Curtea de Conturi arată că ar fi produs un prejudiciu de 12 milioane de lei în contul Loteriei.

Paguba ar proveni dintr-un contract privind situaţia juridică a spaţiilor neintabulate deţinute de Loterie (10 milioane de lei), alţi 1,1 milioane de lei fiind cheltuiţi prin acordarea de asistenţă pentru servicii de achiziţii de către SCA „Raţiu&Raţiu”, deşi în cadrul Loteriei funcţionează un departament specializat în acest domeniu.

Surse: EVZ

Acuzatia 4 – Alexandra Benea, fiica directorului Loteriei Romane, clujeanul Gheorghe Benea, numita director la Institutul Diplomatic Roman

Fiica de 25 de ani a directorului Loteriei Romane, Gheorghe Benea, fost director al Combinatului din Dej, a fost numita director la Institutul Diplomatic Roman.

Alianta pentru o Romanie Curata (ARC) l-a acuzat pe ministrul de Externe, Teodor Baconschi, de nepotism. In iunie anul trecut, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, care este totodata si presedinte al Institutului Diplomatic Roman, a numit-o in functia de director responsabil cu formarea profesionala din cadrul institutului pe fiica de numai 25 de ani a unui important membru PDL din Cluj, Gheorghe Benea, aflat de aproximativ doi ani in fruntea unei alte institutii publice, Compania Nationala Loteria Romana, potrivit romaniacurata.ro.

Potrivit aceleiasi surse, inainte sa fie insarcinata cu pregatirea membrilor corpului diplomatic, Alexandra-Laura Benea a fost secretara la firma tatalui sau in orasul natal, functionar la Camera de Comert si Industrie din Cluj si consilier de relatii publice la televizunea Antena 1 Cluj. In 1 iulie 2010 a fost numita de ministrul Baconschi in functia de director al Directiei Formare Profesionala din cadrul IDR. Alexandra Benea s-ar fi inscris si la concursul de admitere in Programul de formare diplomatica initiala.

Ministerul de Externe sustine ca la data numirii Alexandrei Benea in functia de director, in cadrul Departamentului Formare Profesionala erau doar trei persoane cu atributii in acest domeniu, iar Alexandra Benea era singura cu studii post-universitare. Potrivit reprezentantilor Ministerului, Alexandra Benea s-a retras dupa anuntarea rezultatelor primei etape de selectie. „Alexandra Benea a renuntat, din motive personale, sa se prezinte la etapa urmatoare a concursului, interviul”, se mai spune in precizarea MAE.

Surse: Pesurse.roRealitatea.net

Acuzatia 5 – Gheorghe Benea, „norocul” lui Emil Boc. Falanga clujeana a castigat Loteria Romana

PD-L Cluj a reusit, intr-un final, sa-si impuna un om si la sefia Loteriei Romane. Cu alte cuvinte, Gheorghe Benea a fost numit director general al Loteriei si presedinte al Consiliului de Administratie al acestei companii in locul Lilianei Minca (Ghervasuc), potrivit unei decizii a Adunarii Generale a Actionarilor.

Gheorghe Benea este membru al filialei PD-L din Cluj. Ultima functie detinuta de Benea a fost cea de presedinte-director general la Metalurgica Transilvania SA Aiud incepand din aprilie 2008. Benea a candidat la alegerile parlamentare de anul trecut pentru un mandat de senator la colegiul 3 din judetul Cluj, dar a pierdut la redistribuire, castigator fiind liberalul Marius Nicoara.

Sursa: 9AM

Cum vă ziceam, decedatul Benea a mai fost judecat trei ani. La grămadă cu restul de devalizatori ai Loteriei Române – că așa e în România, politrucii sunt puși în funcții să rostuiască bani și beneficii pentru partidul care i-a numite și să-și mai lingă și ei degetele. Poporul poate să stea să mai aștepte ca politicienii români să-și respecte jurămintele de învestire și promisiunile. Deja așteaptă de peste trei decenii: în timp ce politicienii se îmbogățesc cum neam de naemul lor de nespălați moral nu credeau că au să o facă, poporul sărăcește pe măsură.

Zilele acestea, Curtea de Apel Bucureşti a închis definitiv un dosar în care foşti şefi ai Loteriei Române au fost acuzaţi că au primit mită de la un dealer auto constând în bani, trei maşini de lux (Cadillac, Hummer, BMW) şi 182 de autovehicule second hand, în schimbul atribuirii unui contract de reînnoire a parcului auto al companiei.

Judecătorii au dispus încetarea procesului penal ca urmare a punerii în aplicare a unor decizii ale Curţii Constituţionale şi Instanţei supreme privind prescrierea faptelor, în condiţiile în care infracţiunile au fost comise în anul 2010. Cum vă ziceam, i-au hudecat cu atâta celeritate încât magistraților le-a venit pensionarea și pensia specială, iar borfașilor prescrierea faptelor. Păcat că Benea n-a mai apucat să se bucure și să-și trâmbițeze nevinovăția.

Măcar, judecătorii au dispus confiscarea a peste 2,6 milioane lei (peste 500.000 euro), reprezentând sume de bani şi contravaloarea unor maşini primite de la o firmă de doi şefi şpăgari ai Loteriei.

Este vorba de Remus Leonard Lăzăreanu, fost director executiv al Loteriei, de la care au fost confiscate sumele de 250.000 lei şi 16.000 lei, şi Ovidiu Rîpanu (fost şef Serviciu Achiziţii), care trebuie să achite sumele de 831.061 lei, 25.347 lei, 1.179.029 lei (reprezentând 182 de autovehicule second hand), 160.683 lei (contravaloarea unui Cadillac) şi 139.365 lei (contravaloarea unui Hummer), a relatat agerpres.ro.

În acest dosar au mai fost judecaţi Nicolae Virgil Sorescu (administratorul unui dealer auto) şi Constantin Brăduţ Răducanu (administrator de firmă), care au scăpat de asemenea de acuzaţii prin prescrierea faptelor, şi Gheorghe Benea, fost director general al Loteriei, care a decedat în ianuarie 2021, având o formă severă de Covid.

Potrivit DNA, la data de 17 mai 2010, conducerea Companiei Naţionale Loteria Română a atribuit unui dealer auto, administrat de Nicolae Virgil Sorescu, un contract de furnizare de 182 de autovehicule în sistem buy-back, pentru înlocuirea parcului auto al Loteriei. Contractul a fost iniţiat, fundamentat şi atribuit anume pentru a favoriza respectiva firmă.