Din oras

Pe Emil Boc l-a apucat harnicia cu trei zile inainte de finalul campaniei electorale

Sub deviza totul pentru voturi, totul pentru un nou mandat, primarul Emil Boc a reusit ieri, dupa un deceniu de marete tergiversari, sa preia in administrare strada Edgar Quinet. Ocazie cu care le-a promis  locuitorilor ca primaria va investi 3,1 milioane de lei pentru lucrari de infrastructura. Ramane de vazut daca cetatenii vor inghiti momeala electorala a primarului si ii vor acodra duminica votul.

Urbaismul salbatic aplicat inca din primul mandat al lui Emil Boc a permis aparitia in Cluj-Napoca a unor adevarate ghetouriurbanistice. Fara asfalt, fara canalizare, fara posibilitatea de interventie a utilajelor de dezapezire, fara servicii de salubrizare sau iluminat public cetatenii acestor ghetouri urbane au sperat mai bine de un deceniu ca cineva din primaria Cluj-Napoca sa le asculte doleantele. Strada Edgar Quinet este exemplul negativ cel mai evident al modului in care s-a facut administratie publica in Cluj Napoca ultimului deceniu. 

De pe varianta Zorilor-Manastur, zona strabatuta de strada Edgar Quinet pare un tort urias desenat cu nuante de roz, mov, verde si galben de catre un copil care acum descopera culorile. Valceaua abrupta care se intindea sub padure s-a umplut de constructii in doar cativa ani. Fara nici un plan, fara nici o simetrie, fara nici o linie dreapta. Dezvoltatorii imobiliari promiteau cetatenior blocuri cu locuinte spatioase departe de agitatia orasului. Multe familii tinere si-au achizitionat aici apartamentele mult visate iar in scurt timp locul s-a umplut de mamici cu copilasi in brate. Problema sociala a aparut in momentul in care constructorii, in dorinta de a exploata la maxim spatiul si-au batut joc, in cardasie cu cei care trebuiau sa receptioneze lucrarile din Primarie, de nevoile sociale ale viitorilor locatari. Zona n-a fost prevazuta cu locuri de joaca pentru copii, spatii verzi si nici macar iluminat public. Te intrebi, cine si-a permis sa receptioneze aceasa lucrare, cine si-a permis sa ii dea avizz de constructie?

“Noi nu avem aici iluminat public. Cum apune soarele, cum ramanem in bezna. Aseara am iesit un pic, dar am stat numai langa bloc, nu m-am putut indeparta. S-au facut cereri si plangeri, dar se vede ca degeaba”, declara o mamica in noiembrie 2014.

In aceeasi perioada lispa unui serviciu de salubrizare care sa deserveasca nevoile cetatenior a transformat starda Edgar Quinet intr-o adevarata rampa de gunoi. Totul era  presarat cu moloz, mormane de ciment intarit, terenuri imprejmuite cu o banda de carpe si lemne putrezite. Pentru ca firmele de deszapezire nu au intervenit in sezonul rece, din loc in loc, au fost amplasate cutii de lemn in care initil s-a depozitat nisip si sare, insa, in timp, au deveit numai  bune pentru aruncarea si depozitarea gunoaielor. In zona nu  exista nici un trotuar. Totul a fost construit pe plan inclinat, intrarile in parcari fiind abrupte.

Un cetatean, locuitor al strazii  Edgar Quinet, le propunea vecinilor ca pana cand nu vor fi rezolvate problemele utilitatilor, acestia sa nu mai plateasca impozite fata de administratia locala. In perioada 2014, la o sedinta in Primarie, Emil Boc se certa cu arhitectii orasului declarand, teatral, ca va aplica de acum inainte numai regulile „urbanismului de bun-simt” in Cluj-Napoca. Halul in care a ajuns sa arate strada Edgar Quinet numai de urbanism de bun simt nu tine, ci mai degraba de o manea imobiliara pe care niste smecheri apropiati de PDL au fredonat-o ani buni construind ghetto-uri urbanistice pe care Boc s-a facut ca nu le vede, ignorandu-i pe acesti cetateni cu anii, in timp ce, pentru cateva voturi in plus, asfalta strazile din Pata Rat.
Peste 500 de locuitori ai imobilelor situate pe strada Edgar Quinet asteptau in 2013  de la Emil Boc sa isi tina promisiunile facute in campanie cu privire la problemele numeroase din acest mini-cartier.

“Ar trebui sa nu mai platim impozite pana cand in aceasta zona nu sunt facute conditiile minime de trai. Unde sunt trotuarele? Unde este iluminatul public, unde este canalizarea pentru apa pluviala?  Unde este primaria? Si atunci intreb si eu pentru ce platim impozite locale? – scria, pe domnuleprimar.ro, un locuitor al strazii Edgar Quinet in iulie 2014.  

In municipiul Cluj-Napoca s-a construit enorm in ultimii 10 ani, cu sau fara autorizatie, dar mai ales cu orice lipsa de bun simt urbanistic. In ultmii zece ani s-au construit mii de apartamente si sute de strazi au aparut la periferia cartierelor traditionale ale orasului. Niciuna dintre strazile noi din municipiul Cluj-Napoca nu a fost preluata, de mai bine de un deceniu, in patrimoniul Primariei. Cine este responsabil de mizeria prin care mii de oameni merg si vin de la serviciu pentru ca strazile nu le sunt asfaltate, cine este responsabil cand copiii celor care platesc impozite merg la scoala pe strazi fara iluminat public sau cand nici macar Salvarea nu poate ajunge pe o strada acoperita de zapada? Raspunsul l-a oferit chiar ieri Emil Boc cand a trecut pe ordinea de zi a sedintei de Consiliul Local o tona de proiecte ce priveau  preluarea unor strazi private in administrare locala.

“Hotararea 62/09.03/2010  privind trecerea terenurilor din proprietate privata cu destinatia drum in proprietatea publica a municipiului Cluj-Napoca stabileste conditiile conform documentatiei de urbanism aprobate. Astfel drumul propus trebuie sa respecte conditiile impuse prin documentatiile aprobate si vizate spre neschimbare. Se va prezenta cartea funciara in care sa fie inscris drumul propus si documentatia cadastrala aferenta. Se va intocmi proces verbal de  trasare a drumului propus conform documentatiei cadastrale avizate. Va fi intocmit actul de donatie in forma autentica de catre proprietari”, se arata in textul hotararii prin care drumurile private pot fi trecute in patrimoniul public.

Reprezentantii primariei au aratat ani in sir cu degetul spre proprietarii de imobile care erau obligati sa se ocupe de toata documentatia necesara transferului de proprietate, inclusiv costurile aferente. Acesta parea sa fie principalul motiv prin care Edgar Quinet, spre exemplu, strada pe care locuiesc sute  de familii, a fost admisa in proprietate publica prin votul consilierilor locali. Adevaratul motiv este numarul de voturi pe care Emil Boc spera sa le adune promitand, inca o data, ca Edgar Quinet va fi asfaltata, va avea iluminat public, serviciu de salubrizare si deszapezire. 

“In ultimii 10 ani, din cate avem informatiile, nu a fost preluata nicio strada in patrimoniul municipalitatii. A fost reglementata procedura  prin HCL-ul din 2010, iar proprietarii au obligatia sa se ocupe de toata documentatia si sa suporte cheltuielile aferente. Noi nu putem sa facem nimic pentru ca sunt multe cazuri in care strazile respective nu sunt conforme. Nu au latimea necesara, in cazul in care sunt infundate nu au punct de intoarcere. Din aceasta cauza nu pot fi asfaltate, nu putem introduce mijloace de transport, nu putem introduce iluminat public etc. Salubritatea si deszapezirea o suporta individual proprietarii strazilor in cauza. Au fost multe cazuri in care in loc sa plateasca documentatia necesara pentru ca noi, municipalitatea, sa putem sa preluam strazile respective proprietarii au preferat sa isi asfalteze singuri. Au fost si cazuri in care din cauza neintelegerilor dintre vecini drumurile nu au putut fi donate catre Primarie”, au afirmat reprezentantii Biroului Mass Media.

La inceputul acestui an o parte dintre locuitorii strazii Edgar Quinet si-au adus aminte de promisiunile facute in  2012 de catre  Emil Boc si i-au transmis acestuia sa nu indrazneasca sa viziteze zona in aceasta campanie pentru a le  ceare votul.

“Sunt un locatar al cartierului de pe strada Edgar Quinet si vreau sa va transmit cateva vorbe. Avand in vedere ca este an electoral si ca sunteti unul din candidatii la Primaria Cluj Napoca, sper din tot sufletul sa nu aveti curajul sa veniti in zona sa ne cereti votul nostru la alegerile locale. De cativa ani nu sunteti in stare sa gasiti o solutie de a ne scoate din acest trai demn de o locatie din muntii Apuseni. Au mai fost in zona inaintea alegerilor parlamentare senatorul porno Marius Nicoara si deputatul caruia numele ii spune tot, Daniel Buda, iar cand oamenii le-au prezentat probleme comunitatii de aici au spus, foarte senin si fara nici o remuscare, ca se va asfalta, ilumina zona, se vor crea locuri de joaca si tot ce vrem noi. Uite ca au trecut incet si sigur aproape 4 ani, mandatele lor sunt pe sfarsit si inca nimeni nu a luat nici o masura. Rusine sa va fie domnule primar. Rusine!!!” – a fost mesajul lui Bogdan Pacurar.

Se pare ca in politica nu exista rusine si nu e greu sa promiti pentru a obtine un vot in plus. Prin urmare, ieri, in ultima sedinta a actualului deliberativ,  consilierii locali au votat in unanimitate preluarea strazii Edgar Quinet de catre primarie. Pana la modernizarea acesteia insa va mai curge multa apa pe Somes daca e sa facem o comparatie cu strada Mircea Eliade, care a fost asfaltata dupa nu mai putin de patru ani din momentul promisiunilor ferme ca va fi asfaltata. Mai mult ca sigur ca, pana la realizarea studiilor de fezabilitate, a intocmirii caietului de sarcini si organiarii licitatiei pentru desemnarea firmei care va face modernizarea (desi bagam mana in foc de pe acum ca va fi asocierea  de firme Diferit-Kiat), locuitorii de pe Edgar Quinet vor mai peterce macar patru ierni in nameti, cu gunoaiele la scara blocului si fara a avea iluminat public.

 

    

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *