In vizor

Pe cine nu lasi sa Surubaru, nu te lasa sa Vuscan

In timp ce anul trecut se scandaliza si cerea demisia viceprimarului Gheorghe Surubaru pentru incompatibilitate, prefectul Gheorghe Vuscan se afla in exact aceeasi situatie. Antreprenorul Vuscan a avut terenuri care nu au aparut niciodata pe declaratiile sale de avere, pe care a construit o serie de duplexuri si apartamente si pe care le-a vandut cu bani frumosi. Totul, fara stirea Agentiei Nationale de Integritate.

In perioada 2004-2012, inainte de a deveni prefect, Gheorghe Vuscan a fost consilier local social-democrat. In tot timpul acesta, a avut afaceri imobiliare pe care a incercat sa le faca cat mai putin publice. Cel putin in declaratiile de avere. Colegii sai din Consiliul Local Cluj-Napoca i-au votat, in 2005, o autorizatie de constructie pentru un teren de 615 metri patrati detinut de acesta pe strada Saturn numarul 7.

Constructia a fost facuta – un bloc de doua etaje cu mansarda neautorizata – iar apartamentele vandute. Niciuna dintre tranzactii nu apare, insa, in declaratiile de avere ulterioare ale actualului prefect. De fapt, intre 2005 si 2007 – in acte e trecut un teren de 1.839 de metri patrati in Cluj-Napoca. Atat.

“In declaratiile de avere am trecut terenul, nu e vorba de asta. E trecut acolo ca intre 1998 si 2003 am cumparat 1.839 de metri patrati in Cluj Napoca. E vorba de trei terenuri, le-am trecut impreuna. Unul are 500 de metri patrati”, a declarat prefectul pentru Ziar de Cluj.  

Din 2008, insa, conform foilor de avere ale lui Vuscan, cei peste  1.800 de metri in intravilan s-au evaporat. Nu mai apar nici ca proprietate, dar nici ca ar fi fost vanduti sau instrainati in vreun fel. Intrebat ce s-a intamplat cu terenul si, daca a avut loc vreo tranzactie, de ce nu apare in declaratia de avere, Gheorghe Vuscan a ezitat sa raspunda.

 “O sa fac o conferinta de presa si o sa vorbesc despre asta”, a spus el inainte de a inchide telefonul.

Juristul Daniel Buda spune ca Agentia Nationala de Integritate ar trebui sa analizeze situatia in care se gaseste prefectul. Conform legii, explica acesta, fiecare teren ar fi trebuit sa fie precizat individual in declaratia de avere. Ce a facut Vuscan, trecand suma a trei terenuri in actele oficiale, este ilegal. 

“Din punct de vedere juridic, fiecare tranzactie trebuie evidentiata in mod individual, chiar daca terenurile au fost cumparate de la aceeasi persoana in intervale de timp diferite. In mod normal, orice tranzactie sau proprietate trebuie trecute in declaratia de avere. Nerespectarea acestei obligativitati atrage dupa sine repercusiuni. Legea e foarte clara – de aceea exista aceste declaratii de avere; ele trebuie sa fie oglinda unei persoane care detine o functie publica. Nu cunosc situatia domnului Vuscan, dar autoritatile statului sunt cele care trebuie sa se pronunte in acest caz. ”, a explicat Buda.

Radu Moisin, si el jurist de meserie, sustine aceeasi varianta: terenurile trebuie specificate separat in declaratia de avere, chiar si in eventualitatea in care ele figureaza la aceeasi adresa. 

„Fiecare angajat al statului este raspunzator pentru ceea ce declara si ceea ce nu declara. Anul trecut, s-a scris in presa ca as avea trei terenuri, pentru ca asa era trecut in declaratia mea de avere. De fapt, e vorba de mai putin de 700 de metri patrati: terenul de sub casa, cel de langa si cota parte la drumul de acces. Din punct de vedere juridic, eu asa am considerat ca trebuie procedat. Chiar daca e aceeasi adresa, daca sunt carti funciare diferite, trebuie specificate individual”, a declarat Moisin. 

Iar in Ghidul de Completare a Declaratiilor de Avere si Interese scrie negru pe alb: „Se va include adresa completa a terenului”. 

Hotul striga hotii 

In urma cu nici un an, prefectul Vuscan ii cerea impetuos primarului Clujului demisia viceprimarului Gheorghe Surubaru (PDL), pentru  o incompatibilitate semnalata de presedintele PSD Cluj-Napoca, Mircea Jorj. “Surubaru trebuie sa isi dea demisia si sa se aleaga alt viceprimar”, cerea si Jorj in vara lui 2013.

La randul sau, Mircea Jorj a cumparat de la prefectul aflat in incompatibilitate o casa in Floresti.

“Am cumparat, direct de la Gheorghe Vuscan, prin banca, o jumatate de duplex, pe strada Sub Cetate, in Floresti”, a precizat Jorj pentru Ziar de Cluj.

sursa foto: monitorulcj.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *