Din oras

Parchetul Militar incepe urmarirea penala in cazul accidentului din Apuseni

Cei care au avut atributii in organizarea zborului aeronavei prabusite in 20 ianuarie in Muntii Apuseni, precum si coordonatorii operatiunilor de salvare a victimelor vor fi chemate la audieri de procurorii militari. Ministerul Justitiei a anuntat astazi inceperea urmaririi penale in rem pentru “ucidere din culpa, vatamare corporala din culpa si neglijenta in serviciu” in cazul accidentului aviatic. 

In rem este un termen folosit atunci cand urmarirea penala incepe pe fapte, deoarece nu sunt cunoscuti autorii. Potrivit gandul.info, persoanele responsabile fata de care se va incepe urmarirea penala “urmeaza sa fie stabilite”. 

Dupa ce Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia si-a declinat competenta, in 4 februarie, “din cauza ca trebuie audiate persoane din institutii centrale ale statului cu atributii in gestionarea situatiilor de urgenta”, cercetarile in dosarul accidentului din Apuseni sunt continuate de procurorii militari din Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ), dupa cum anunta alba24.ro.

Procurorul general al Parchetului Curtii de Apel Alba Iulia, Augustin Lazar, declara la vremea respectiva ca in cazul accidentului aviatic din Apuseni ar exista “suspiciunea unei conduite culpabile din partea unor persoane care au facut parte din celulele de criza, persoane care au calitatea de ministru”.

In cursul anchetei, acesta a mai spus si ca “exista suspiciunea unei conduite culpabile din partea unor persoane care au calitatea de militari”, fapt care ar atrage competenta procurorului militar.

Ar fi vizate, astfel, categorii de persoane care au fost audiate si care fac parte din personalul ISU, al Jandarmeriei, personal silvic, localnicii, padurarii care au participat la cautari, dar si victimele.

“In continuare urmeaza o alta faza a anchetei, in care vor fi audiate persoanele care au avut atributii de serviciu pentru a pregati avionul de zbor, ROMATSA, apoi persoanele care au coordonat in cadrul celulelor din institutiile centrale”, a mai spus Lazar.

Procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia au incheiat o prima etapa a cercetarilor in cauza privind accidentul aviatic din Muntii Apuseni. Reprezentantii PICCJ au precizat ca pana acum “a fost facuta cercetarea locului producerii accidentului si au fost ridicate mijloace materiale de proba”.  Au mai fost audiati, in acelasi context, ranitii in accident, dar si  cei care au luat parte la operatiunile de salvare, precum si personalul medical de urgenta.

Accidentul a implicat un avion care transporta o echipa medicala de la Bucuresti la Oradea, pentru prelevarea de organe de la un donator care suferise un accident vascular cerebral. In urma prabusirii de la 1.400 de metri altitudine, pilotul Adrian Iovan si studenta Aura Ion si-au pierdut viata. Au fost raniti copilotul Razvan Petrescu si medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Catalin Pivniceru de la Spitalul „Sfanta Maria” si Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beius (jud. Bihor). Locul prabusirii a fost identificat abia dupa cinci ore. Victimele au fost gasite de trei localnici, desi la cautari au luat parte jandarmi montani, politisti, pompieri, salvamontisti sau angajati ai Parcului National Muntii Apuseni. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *