In vizor

Pe ce dăm banii: Pisi șefă la „cazane” și-a încălțat mama cu penthouse, două case și terenuri. DIICOT a intrat pe fir

Ioana Timofte, o apropiată a serviciilor și a PSD-ului, a fost pusă sub urmărire de către procurorii DIICOT pentru corupție după ce anul trecut i-a donat mamei sale un penthouse, pământuri și două case. Are conturi grase și conducea o instituție de care n-aude nimeni: Compania pentru Controlul Cazanelor.

Ioana Timofte este nepoata fostului director al SRI, Radu Timofte și și-a furat căciula, încercând să fie transparentă, dar a atras în felul ăsta mai multe priviri: după ce a depus declarația de avere, a venit la câteva zile pentru o rectificare unde un bun apărea înstrăinat, adică un penthouse de 500.000 de euro pe care i l-a donat mamei sale.

Mai mult, făcea achiziții fictive, cu materiale consumabile, iar banii erau retrași ulterior de la bancă și băgați în buzunare. Membrii rețelei au pus la cale 485 achiziții publice (fictive) de bunuri (din categoriile: papetărie și birotică, curățenie și igienă, materiale de construcții, accesorii electrice și alte produse consumabile).

Bugetara pe lux și opulență, greșeală mare când voia să fie corectă

 Ioana Timofte a depus o declarație de avere rectificativă după o zi de la prima declarație de avere, de unde a început să pută treaba. Deosebirea față de documentul de cu o zi înainte era că apartamentul de 250 de mp din 15 iunie, pentru care pretindea în acea zi că are o cotă de proprietate de 100%, a coborât la rubrica bunuri înstrăinate, Timofte susținând că și acesta i-a fost donat mamei sale pe data de 1 mai 2022.

Potrivit DIICOT, Ioana Timofte și alți acoliți au fost puși sub acuzare pentru constituire de grup infracțional organizat, delapidare și spălare de bani. Alături de subordonați din instituție și patroni de firme private, ea ar fi pus la cale un mecanism de spoliere a bugetului ISCIR prin sute de achiziții fictive. Oficial, ISCIR cumpăra materiale consumabile. Acestea erau plătite, dar nu erau livrate, iar banii erau însușiți de liderii acestui grup, inclusiv de Timofte.

„La data de 24.05.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu polițiști din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, cu sprijinul brigăzilor de combatere a criminalității organizate din țară,  efectuează 39 percheziții domiciliare, într-o cauză în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave şi spălarea banilor.

În cauză s-a reținut că, în cursul lunii mai 2020, funcționari din cadrul C.N.C.I.R. S.A. (companie cu capital integral de stat aflată în subordinea Ministerului Energiei)  au constituit un grup infracțional organizat în scopul săvârșirii infracțiunii de delapidare (însușirea unor sume de bani din patrimoniul companiei).

În scopul derulării activităţii infracţionale, membrii din palierul superior al grupului infracţional organizat au beneficiat de ajutorul altor persoane, care au derulat activităţi infracţionale convergente care au profitat acestora. 

Mecanismul infracţional a presupus efectuarea de achiziții fictive de bunuri de la societăți controlate de membrii grupului infracțional/persoane care au aderat la grupul infracțional/persoane apropiate de membrii grupului infracțional, prin atribuire directă în platforma SEAP. 

Bunurile/produsele nu au fost efectiv livrate, însă contravaloarea acestor achiziții a fost achitată de companie, sumele de bani fiind retrase în numerar de la ATM sau de la ghișeele unităților bancare și distribuite ulterior între membrii grupului infracțional organizat.

Ulterior, pentru a scădea din gestiunea companiei stocul de bunuri astfel achiziționate, acestea erau eliberate în consum către departamentele/serviciile din cadrul CNCIR – structura centrală sau către unitățile subordonate – Sucursale regionale și Puncte de lucru teritoriale.

În această modalitate, grupul infracțional organizat, care a acționat din mai 2020 până în prezent, a reușit delapidarea bugetului instituției cu suma totală de 9.699.480,08 lei, provenind din 485 achiziții publice (fictive) de bunuri (din categoriile: papetărie și birotică, curățenie și igienă, materiale de construcții, accesorii electrice și alte produse consumabile), a transmis DIICOT.