In vizor

Pe ce a cheltuit municipalitatea cei mai multi bani in 2015

Pe langa marile contracte de investitii aflate in derulare, municipalitatea clujeana a cheltuit sute de mii de euro pe arbusti, piatra, aparate de joaca sau echipamente medicale in 2015. Ziar de Cluj va arata care au fost cele mai importante achizitii si cele mai banoase contracte ale anului ce tocmai s-a incheiat la Primaria Cluj-Napoca.

Cei mai multi bani s-au cheltuit anul acesta pe piatra cubica si borduri, intr-un contract de aproape 28 de milioane de lei. Acordul cadru s-a incheiat pe o perioada de doi ani cu societatea maramureseana CMC Monumental, controlata de Victor Florean. Contractul cu primaria prevede incheierea unui acord cadru pe o perioada de doi ani pentru „piatra naturala de pavare, normala, abnorma, calupuri din piatra naturala si borduri”. Furnizorul va trebui sa ofere, in acest pret,  piatra de granit/andezit in tonuri de gri (gri deschis pana la gri inchis) minim 4 nuante. Produsele ofertate trebuie sa fie noi si sa aiba durata de viata de minim 30 de ani. Pretul produselor va cuprinde si pretul de transport al acestora.

Firma castigatoare este controlata de omul de afaceri Victor Florean. Inginer minier, a terminat Institutul Politehnic la Cluj-Napoca in 1985, iar din 1991 a infiintat firma CMC SRL din Carbunari, judetul Maramures, devenind unul dintre cei mai mari furnizori de piatra din tara. Piatra provenita de la Florean se poate vedea pe Bulevardul Eroilor, la Gara, la Biblioteca Judeteana Octavian Goga, Piata Mare din Sibiu, Piata Unirii din Iasi si in multe alte locuri.

Spre deosebire de CMC SRL, infiintat in 1991, si se ocupa de taierea si fasonarea pietrei, CMC Monumental, firma cu care sotia lui Florean a participat la licitatie exista doar din 2013, se ocupa de “lucrari de constructii a drumurilor si autostrazilor”.

Asociat unic este Daniela Liliana Florean. Cifra de afaceri a societatii pentru 2013 a fost de 16,8 milioane de lei, iar profitul de 444.000 de lei. In acelasi an, cealalta fiarma a familiei, CMC SRL, unde asociat unic este Victor Florean, iar administrator Daniela Liliana Florean, a avut o cifra de afaceri de peste 8 milioane de lei si un profit de 124.000 de lei.

Victor Florean detine si un muzeu in Baia Mare, dedicat pietrei, care are si un parc de sculptura monumentala.

In ultimii ani achizitia de piatra cubica utilizata in refacerea strazilor devenite pietonale s-a facut de la firma din Targu Mures, Astor Com, despre care presa nota ca era apropiata PDL. Astor Com a incasat de la Primaria Cluj-Napoca nu mai putin de 3 milioane de euro pentru livrare de piatra naturala si lucrari de intretinere. Numele patronului firmei, Petrica Sala, apare in dosarul de coruptie al fostului primar Sorin Apostu. Procurorii au retinut in rechizitoriu ca edilul se intalnea in cadru privat cu furnizorul de piatra al Primariei Cluj-Napoca.

O cantitate importanta de piatra cubica a fost recuperata si de pe santierul liniei de tramvai in 2013, de pe strada Oasului care a fost pavata cu astfel de piatra in perioada interbelica pe o lungime de doi kilometri. Reprezentantii Primariei spuneau atunci ca piatra va fi utilizata la pietonalizarea unor strazi.

Unul dintre primele contracte incheiate in 2015 a fost in valoare de peste 600.000 de lei pentru material dendrologic. Mai exact a fost vorba de achizitie de arbori si arbusti care au fost apoi plantati pe Bulevardul Eroilor, Piata Unirii sau Calea Turzii. Contractul a fost incheiat cu Garden Center Grup din Magurele, judetul Ilfov. Firma lui Ion Olteanu este o clienta fidela a banilor publici, societatea fiind implicata si intr-un dosar de coruptie din Miercurea Ciuc. http://www.stiripesurse.ro/stenograme-temerile-unui-politician-care-ia-mita_954531.html

Primaria a mai cumparat anul acesta si echipamente de joaca, in valoare de 7,3 milioane de lei. Castigatoarele sunt, nimeni altcineva, decat cele doua favorite ale municipalitatii in acest domeniu: firmele Dupex si King Industrial, care impart contractul de 7,3 milioane de lei, valabil timp de patru ani. Grosul contractului il ia King Industrial Enterprises – aproape 5,7 milioane de lei, iar restul de 1,6 milioane ii revin societatii Dupex.

Ambele sunt cliente vechi ale Primariei Cluj-Napoca si ale contractelor pe bani publici. King Industrial Enterprises este controlata de Tamer Atalay si Mustafa Bekar, omul de afaceri turc din dosarul de coruptie al fostului edil Sorin Apostu. Societatea a avut un contract cu municipalitatea clujeana, incheiat in 2010, pentru doi ani pentru furnizare de dale si pavele din granule de cauciuc. Atunci valoarea contractului incheiat pentru patru loturi s-a ridicat la peste 8 milioane de lei, adica aproximativ 1,9 milioane de euro. De asemenea in iulie 2006, King Industrial Enterprises a obtinut un contract important de la Primaria Cluj-Napoca, pentru amenajarea si dotarea mai multor locuri de joaca pentru copii cu tobogane, in valoare de 30 de milioane de lei. In 2013 King Industrial Enterprises a avut o cifra de afaceri de 10 milioane de lei si un profit de peste 2 milioane.

De asemenea, Mustafa bekar si Tamer Atalay sunt asociatii societatii Kiat, firma care s-a ocupat de intretinerea strazilor in ultimii ani la Cluj-Napoca. Alaturi de firma Diferit a incasat in ultimii 10 ani 115 milioane de euro din bugetul local pentru modernizarea strazilor. De asemenea, anul trecut licitatia pentru modernizarea tramei stradale din zona industriala a Clujului (lotul I) a fost castigata de consortiul Diferit-Kiat, care a ofertat 53 de milioane de lei.

Si Dupex a mai avut contracte cu Primaria Cluj-Napoca, si nu putine. Societatea furnizeaza municipalitatii mobilier urban, mai exact banci pentru suma de peste 650.000 de lei. Pentru primele doua loturi s-a incheiat contractul cu deja obisnuita firma Dupex la valoarea de 424.800 de lei, iar castigatorul celui de-al treilea lot este societatea Ax Perpetuum cu 232.000 de lei. Tot Dupex a castigat si contractul de aproape 500 mii de euro (1.959.215 lei) pentru “Reparatii si intretinere a aparatelor de joaca, a dotarilor urbane existente pe raza municipiului Cluj-Napoca”. Nu este cea mai mare suma pe care municipalitatea o acorda prin licitatie catre Dupex pentru reparatiile aparatelor de joaca. Dupex a “reparat” prima oara in iulie 2007 de 4.427.157 lei, apoi in ianuarie 2009 de inca 2.874.608 lei. Societatea este din Alba si ii apartine lui Ioan Dura. In 2013 a avut o cifra de afaceri de 7,7 milioane de lei si un profit de 149.000 de lei.

Dotarile pentru mult-asteptatul cinematograf Dacia renovat au costat bugetul local aproape 1,6 milioane de lei. Contractul pentru mobilier si aparatura a fost incheiat cu firmele Eurodidactica SRL si Stage Expert.

Echipamentul pentru dotarea ambulatoriului Spitalului Clinic Municipal au insemnat o investitie de 870.000 de lei, contractul fiind incheiat cu Siemens SRL.

Primaria a mai cumparat si o autospeciala cu 180.000 de lei pentru Departamentul Situatii de Urgenta din cadrul institutiei de la controversata firma Deltamed, cea care castiga mai toate licitatiile din acest domeniu. Deltamed este firma lui Dan Vasile Gorgan, un apropiat al secretarului de stat Raed Arafat.

Ziar de Cluj a aratat in mai multe randuri cum firma Deltamed, ce apartine unui apropiat de-al lui Arafat – Vasile Gorgan – a castigat foarte multe contracte cu Ministerul Sanatatii. Arafat, din calitatea sa de presedinte al Fundatiei pentru SMURD si al Societatii de Medicina de Urgenta si Catastrofa din Romania (SMUCR), a avut relatii comerciale cu omul de afaceri Vasile Gorgan, patronul firmei Deltamed SRL din Cluj, care a furnizat mai apoi peste 1.200 de ambulante Ministerului Sanatatii. Acesta a facut parte din comisiile de licitatie formate la nivelul Ministerului Sanatatii pentru achizitionarea ambulantelor de la firma Deltamed SRL.

Acum este un dosar pe rol la DNA care vizeaza mai multe contracte ale Deltamed.

In afara de aceste achizitii, municipalitatea a mai incheiat contracte “de milioane” pentru executie de lucrari in proiectele de infrastructura sau pentru diferite servicii. Bugetul de investitii anuntat la inceputul anului 2015 a fost de peste 450 de milioane de lei, adica 100 de milioane de euro.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *