Politica

In 2015, la Consiliul Judetean Cluj, lupta pentru ciolan a fost mai presus decat interesul cetateanului

Consiliul Judetean Cluj s-a confruntat in anul ce tocmai s-a incheiat cu cea mai mare criza de imagine si de credibilitate din ultimii 25 de ani. O retrospectiva a principalelor evenimente cu impact negativ asupra institutiei judetene clujene demonstreaza faptul ca lupta alesilor judeteni pentru ciolan a fost in 2015  mai presus decat interesele cetatenilor platitori de impozite. Clujul este de departe cel mai important pol de dezvoltare din afara Capitalei, dar cu toate acestea lipsa unui depozit ecologic de deseuri, a unui terminal intermodal la aeroport, starea deplorabila a drumurilor judetene, incapacitatea de a finaliza proiecte finantate din fonduri europene si lupta pentru putere au plasat in repetate randuri judetul la coada clasamentului national.

Anul 2015 din perspectiva Consiliului Judetean Cluj poate fi rezumat la doar trei cuvinte: “lupta pentru ciolan”. Fara a tine seama de problemele reale ale cetatenilor care au ramas cu gunoaiele in strada, alesii judeteni au preferat in repetate randuri sa se certe pentru functia de presedinte a institutiei. Astfel s-a ajuns ca in istoria prost-decembrista, CJ Cluj sa aiba mai multi vicepresedinti alesi intr-un singur an decat in toate cele 5 mandate adunate la un loc. 

Cea mai mare problema cu care s-au confruntat locuitorii judetului Cluj in 2015 a fost criza gunoaielor menajere. In timp ce alesii judeteni se certau pe functii, cetatenilor din judet le era crescut tariful pentru ridicarea  gunoiului, iar nefinalizarea Centrului de Management Integrat al Deseurilor a determinat ca resturile menajere ale clujenilor sa fie transportate in judete limitrofe la sute de kilometri distanta.

 

Daca in prima parte a anului 2015 lucrurile pareau cat de cat a se desfasura normal, in luna mai, dupa lupte care au durat aproape un an, social democratul Ioan Oleleu a renuntat la functia de vicepresedinte al Consiliului Judetean Cluj. Asta dupa ce s-a certat si luptat cu liberalul Mihai Seplecan in forul judetului pana cand nimeni nu mai stia, cu siguranta, cine detine al doilea fotoliu din CJ, atat de ravnit de ambii politicieni. Dupa demisia social democratului Oleleu pe intreg parcursul anului 2015, vioara a doua in CJ Cluj a devenit pe rand Mihai Seplecan, Horatiu Catarig si Calin Tuluc. Pe final de an lucrurile din aceasta perspectiva au intrat in normalitate prin revocarea din functie a lui Mihai Seplecan, ajuns dupa nu mai putin de 5 incercari presedinte al deliberativului judetean, locul acestuia fiind luat de catre liberalul Marius Manzat.
 
In timp ce alesii judeteni se invinovateau reciproc pentru nefinalizarea CMID-ului, la sfarsitul lunii mai, rampa de gunoi de la Pata Rat se inchidea, fapt ce a declansat o adevarata criza a gunoaielor la nivelul intregului judet. Reprezentantii administratiilor locale au fost obligati sa incheie contracte neperformante pentru transportul in alte judete care au reusit sa implementeze un proiect de colectare ecologica a deseurilor.

Anul 2015 a fost unul nefast si pentru societatile sau regiile aflate in subordinea CJ Cluj. Astfel, Cluj Arena societatea care administreaza stadionul din Parcul Central a fost la un pas de intrarea in insolventa ca urmare a popririi conturilor la 1 august de catre Primaria Cluj-Napoca pentru neplata impozitului pe cladire. Timp de mai bine de 5 luni alesii judeteni nu au fost capabili sa gaseasca o solutie legala pentru salavarea societatii, in repetate randuri vehiculandu-se ipoteze de intrare in insolventa, de preluare a datoriilor de catre CJ Cluj sau chiar de lichidare a societatii. La final de an s-a decis ca o parte din datoriile cumulate sa fie platite totusi de catre CJ Cluj, urmand ca in acest an, bugetul care va fi alocat pentru Cluj Arena sa aiba prevazut si o suma pentru stingerea datoriilor catre Primaria Cluj-Napoca.

Nici Societatea de Paza si Portectie nu a avut un an prea bun, cu conturile blocate a fost foarte aproape de intrarea in insolventa, insa a fost salvata printr-o majorare de capital.

Dupa ce Mihai Sepelcan a devenit presedinte al Consiliului Judetean Cluj, in luna iunie, scandalurile s-au tinut scai de institutia judeteana. Lupta tanarului liberal cu directorii regiilor subordonate si presupusa diploma de studii falsa a acestuia au adus grave prejudicii de imagine asupra Consiliului Judetean Cluj, probabil la fel de mari precum cele legate de arestarea fostului vicepresedinte Radu Bica si a presedintelui Horea Uioreanu.

O analiza cat se poate de realista poate demonstra ca mandatul consilierilor judeteni alesi in 2012 este cel mai dezastruos de dupa 1989, poate si prin prisma faptului ca nu a fost finalizat niciun proiect major de infrastructura, ba, mai mult, si proiectele aflate in derulare au fost blocate in mare parte. Exemplul cel mai elocvent este rezilierea contractului de construire a Parcului Industrial Tetarom IV, blocajul de la depozitul de deseuri si scandalurile legate de modernizarea drumului Rachitele – Ic Ponor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *