In vizor

Patru motive pentru care Clujul nu este atât de verde pe cât declară Boc

Scris de 59

Un raport al Comitetului European al Regiunilor nominalizează Clujul pe harta modelelor de bune practici europene în proiecte cu impact asupra schimbărilor climatice. După cum declară primarul Emil Boc, Clujul este un oraș tot mai verde. Doar că realitatea nu este chiar atât de roz. Doar faptul că România riscă infringementul pentru nivelul ridicat de poluare din Cluj este un exemplu că ”verdele” trâmbițat de primarul Boc este cam palid.  

”Clujul apare pe Harta E.U. Green Deal datorită proiectelor cu finanțare europeană de modernizare a flotei de transport public, investițiilor în autobuze electrice și strategiei de a avea o flotă de transport în comun integral electrică. De asemenea, Cluj-Napoca e recunoscut în harta proiectelor locale care contribuie la un impact climatic pozitiv prin faptul că devine un oraș din ce în ce mai “verde”, susține primarul Boc.

Ziar de Cluj vă prezintă doar patru motive pentru care Clujul nu doar că nu devine din ce în ce mai verde, dar chiar devine tot mai gri de la poluare, noxe și betoanele care înlocuiesc spațiile verzi

Transportul alternativ, un eșec la Cluj-Napoca 

Chiar dacă se laudă cu primele autobuze electrice din țară, celelalte mijloace de transport alternative nu beneficiază de aceeași atenție. Municipalitatea mai mult mimează faptul că încurajează folosirea mijloacelor de transport alternative precum bicicleta sau trotineta. Pistele de biciclete din oraș sunt puține și prost amenajate, fără a exista o conexiune între ele. Trotinetele ”au aterizat” la Cluj-Napoca și au acaparat orașul. În lipsa unei infrastructuri, acestea au ocupat trotuare, străzi și parcuri. În actualul context epidemiologic se vede mult mai puternic lipsa unei infrastructuri care să încurajeze transportul alternativ. Iar aici transportul public, mândria lui Boc nu reprezintă o alternativă sigură. 

”Când se vor lua măsuri pentru extinderea pistelor de biciclete? În plină pandemie orașele smart din vestul Europei încurajează transportul activ (adică: mersul pe jos, utilizarea bicicletei și a trotinetei) nu transportul public. Când o să ajungă și această problemă pe agenda publică: Piste de biciclete (atenție! separate de benzile de autobuz) care să lege zonele metropolitane de centrul orașului?”, se întreabă un clujean. 

Cluj-Napoca, printre cele mai poluate orașe din țară 

În luna iulie, Comisia Europeană avertiza România că riscă să ajungă în situația de infringement din cauza poluării excesive din Cluj-Napoca și alte patru orașe din țară. Nivelul ridicat de dioxid de azot și calitatea redusă a aerului din cauza poluării în cazul municipiului Cluj-Napoca, dar și a altor patru orașe din țară, precum Timișoara, Brașov, Iași și București au adus România în situația de infringement. Comisia Europeană a inițiat procedura de punere în întârziere pentru o perioadă de 4 luni în cazul acestor orașe, ceea ce echivalează cu deschiderea procedurii de infringement: dacă în acest răstimp România nu va reuși să adopte măsuri de urgență, atunci vor fi aplicate penalități. 

Oraș plin de mașini și de betoane 

Orașul tot mai ”verde” trâmbițat de Emil Boc este de fapt un oraș sufocat de mașini, multe dintre ele poluând excesiv. Adesea Boc se plângea de faptul că eliminarea taxei de primă înmatriculare a transformat România și implicit Clujul într-un cimitir al rablelor din Europa. Mașinile ocupă străzi, trotuare și uneori puținele spații verzi. Clujul încă nu își permite să interzică accesul mașinilor nici măcar în zona centrală deoarece nu există o centură care să preia traficul. 

Cand afirmati “ un oras din ce in ce mai verde” la ce anume va referiti? Mie mi de oare un oras din ce in ce mai aglomerat si mai poluat. V-as ruga sa detaliati asta cu din ce in ce mai verde. 

Străzile recent modernizate din zona centrală parcă sunt un omagiu adus betoanele. Puținii pomi plantați se pierd și se usucă printre betoane așa cum Ziar de Cluj a semnalat adesea. De altfel și clujenii se plâng de cantitatea mare de betoane care apare în toate zonele proaspăt renovate.  

Ar fi bine, in spiritul “verde”, sa modificati pe ultima suta proiectul Parcului Operei. Ar fi mare pacat ca orasul sa isi dea cu stangul in dreptul, taind arbori maturi si diversificati (dovediti cu absorbtie mare de CO2, printre alte beneficii) pentru a pune artari si pavaj de piatra cu nemiluita. 

Colectarea selectivă, proiect eșuat 

Oricât de oraș de cinci stele vrea Boc să creadă că este Clujul, colectarea selectivă este deficitară încă. Fie clujenii nu vor să se adapteze, fie firmele de salubritate nu vor să își bată capul cu colectarea selectivă și adună toate gunoaiele în aceeași mașină. Ziar de Cluj a atras atenția adesea asupra faptului că la Cluj colectarea selectivă este încă departe de a fi un proiect de succes la Cluj-Napoca.  

Acestea sunt doar patru motive care demonstrează că orașul Cluj este încă departe de a fi din ce în ce mai verde. De fapt, traficul, poluarea, lipsa infrastructurii pentru biciclete și eșecul colectării selective sunt cele mai grave probleme pe care administrația Boc încă nu a reușit să le rezolve. Din exterior Clujul pare poleit cu aur, însă la o privire mai atentă încă sunt probleme grave care trebuie rezolvate pentru a ajunge la titlul de oraș de cinci stele pe care il trâmbițează Boc. 



ULTIMA ORĂ

  • Acum 13 hours Sport
    DACĂ TOT DĂ ACEST ”GIGI BOCALI” AL CLUJULUI 2 MILIOANE DE EURO, U Cluj a avut o prestație execrabilă la Arad
  • Acum 14 hours Eveniment
    NU, nici asta nu e glumă de 1 Aprilie: Primăria Cluj-Napoca a pierdut procesul cu Curtea de Conturi, după ce a băgat peste 3 milioane de lei din bugetul local în buzunarele unor firme de salubritate. Nici județul nu e mai prejos: Urmează tura din acest an, de 31 milioane de euro prădată în salubritate
  • Acum 15 hours In vizor
    NICIO NOUTATE: Mediul privat ține economia României în spate. Pe banii privaților se face dezmățul bugetar
  • Acum 16 hours Politica
    NU E GLUMĂ DE 1 APRILIE, că guvernanții nu glumesc când buzunăresc: Ne paște un val nou de scumpiri
  • Acum 1 day In vizor
    Rareș Bogdan invocă ”forțe oculte“ care vor să-l compromită pentru că a deranjat la Bruxelles! Totul, după ce a apărut informația că ar fi cerut și el șpagă în scandalul de corupție de la Aeroportul Otopeni
  • Acum 1 day In vizor
    Mai ţineţi minte când Ziar de Cluj scria că “Pantelică de la “readepică” s-a pus pe şantajat operatorii de deşeuri cam fără frică”? Păi, pe anul 2022 a încasat de la operatorii de salubritate de peste 5 ori mai mult la Platforma temporară Pata Rât decât a plătit la CMID pentru eliminarea deșeurilor!
  • Acum 2 days Justitie
    EDUCAȚIE CU BĂTĂTORUL DE ȘNIȚERE: Un jandarm din Brașov, trimis în judecată la Tribunalul Militar Cluj, pentru rele tratamente și violență față de propriul copil. Pe ăștia îi caută cineva la cap când îi angajează?
  • Acum 2 days Din oras
    Cică și parcul ”Armătura” e aproape gata. Dacă și lucrătura aceasta arată a parc…
  • Acum 2 days Din oras
    AR FI DE RÂS, DACĂ NU AR FI DE PLÂNS: Directorul Eco Garden se laudă cu ce știe să facă UNTOLD într-o noapte: ”Am terminat de decopertat vechiul gazon”
  • Acum 2 days Politica
    Marcel Ciolacu, după negocierile cu vicepreședintele Comisiei Europene: ”Fermierii români vor primi ajutor din partea UE”
  • Acum 2 days Eveniment
    FRAUDĂ DE 2 MILIOANE DE EURO: Ucraineni cazați doar pe hârtie. Poliția a făcut descinderi și în Cluj
  • Acum 2 days Politica
    Ligia Deca, în contradicție cu ea însăși. A scos salariile profesorilor din proiectul legii Educației, la 20 de zile după ce a anunțat public că salarizarea profesorilor va fi în legea Educației
  • Acum 2 days Eveniment
    Bulgaria și România au înregistrat o scădere a prețurilor la energie electrică, ambele cu -8,44%
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE