In vizor

Patinoarul Chios, transformat dupa modelul patinoarului Varosliget, din Budapesta

Lacul Chios din Cluj-Napoca ar putea fi transformat intr-un patinoar natural, asemenea celui din Budapesta. Viceprimarul Anna Horvath va introduce in bugetul de anul acesta realizarea unui studiu tehnic, pentru ca apoi sa poata fi accesate fonduri europene pentru aceasta investitie. Patinoarul din Varosliget, Budapesta, model pentru viitorul patinoar din Parcul Central al Clujului, a fost realizat pe un lac artificial, cu o investitie de 16 milioane de euro. Din 2011, cand a fost deschis, acesta este cel mai mare patinoar in aer liber din Europa.

Anna Horvath a dezvaluit pentru Ziar de Cluj cum intentioneaza sa transforme lacul Chios din Parcul Central al Clujului, dupa modelul patinoarului din Budapesta. Potrivit viceprimarului, lacul ar putea fi inghetat artificial pe timp de iarna, astfel incat clujenii sa aiba la dispozitie un adevarat patinoar in aer liber.

Modelul patinoarului din Budapesta

Contractul pentru restaurarea patinoarului din Varosliget si a cladirilor din jur s-a semnat in 2008, intre administratia locala din Budapesta si Agentia Nationala de Dezvoltare. In aceeasi maniera, viceprimarul Anna Horvath intentioneaza sa includa proiectul patinoarului Chios intr-o finantare europeana din sectorul Turismului.

Maghiarii au investit pentru obiectiv 4,7 miliarde de forinti (aproximativ 16 milioane de euro), din care 3,1 miliarde au reprezentat finantare de la Uniunea Europeana.

Patinoarul din Varosliget are o traditie veche, de peste 100 de ani, la fel ca si cel din Cluj-Napoca, unde se organizau competitii de patinaj viteza si patinaj artistic. Asemanarile dintre cele doua amplasamente nu se opresc aici: ambele lacuri au un pavilion din lemn, construit in centru, sunt construite pe un lac artificial si se gasesc in mijlocul unui parc.

Investitia principala a constat in sistemul de racire a apei, foarte bine pus la punct si modern. Acesta permite functionarea patinoarului cinci luni pe an, din 15 octombrie pana in 15 martie.

“Pentru investitia de la Cluj, voi incerca sa introduc in buget realizarea unui studiu de fezabilitate, pentru ca apoi sa putem accesa fonduri europene din sectorul Turismului”, a dezvaluit Anna Horvath.

Aceasta nu a putut aprecia, deocamdata, valoarea investitiei pentru viitorul patinoar din Parcul Central.

In acest fel, lacul Chios ar putea deveni, la fel ca patinoarul din Budapesta, un punct de atractie turistica, dar si un obiectiv sportiv. Mai ales ca, in ianuarie 2012, la un an dupa deschidere, maghiarii au organizat la patinoarul din Budapesta Campionatul european de patinaj-viteza.

Vecinii nostri  au realizat un adevarat pavilion de patinaj, unde au amenajat inclusiv vestiare pentru patinatori, spatii de unde se pot imprumuta patine sau unde se pot repara si un restaurant. Patinoarul are sute de vizitatori in fiecare zi si un site de prezentare cu toate informatiile de care ai nevoie.

Foto: www.e-gepesz.hu, www.mujegpalya.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *