Din oras

70 de clujeni nevoiasi, buni de plata din cauza neatentiei

70 de clujeni nevoiasi sunt buni de plata dupa ce Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPS) Cluj a acordat ajutoare sociale fara sa le verifice dosarele. La nivel national, Ministrul Muncii, Mariana Campeanu spune ca de vina pentru situatia descoperita in urma controlului Curtii de Conturi e lipsa personalului. Autoritatile mai au de recuperat de la clujeni un sfert din prejudiciu.

70 de clujeni nevoiasi sunt acum buni de plata dupa ce au primit ajutoare sociale fara sa aiba acest drept, in 2013. Potrivit AJPS Cluj, prejudiciul descoperit de Curtea de Conturi, in urma controalelor de anul trecut, este de 21.754 de lei si vizeaza plata venitului minim garantat, conform Legii 416.

“Ajutoarele sociale s-au platit in baza Legii 416/2001. Majoritatea se afla inca in plata, iar pana in momentul de fata s-a recuperat suma de 16.413 lei. Procedura legala prevede ca sumele pot fi recuperate in decurs de trei ani. Pentru dosarele aflate in plata, sumele vor fi retrase lunar”, a precizat purtatorul de cuvant al AJPS Cluj, Paula Nicoara.

Venitul minim garantat in baza Legii 461 se acorda pe baza de cerere si declaratie pe propria raspundere, insotite de actele doveditoare privind componenta familiei si veniturile realizate in luna anterioara depunerii cererii de catre membrii acesteia.

Ministrul Muncii sustine ca sistemul este de vina pentru situatia creata, nicidecum angajatii neatenti. La nivel national prejudiciul este de 6 milioane de euro.

“S-a descoperit ca s-au facut plati persoanelor neeligibile. Din cauza lipsei personalului nu s-au putut verifica dosarele aflate in plata”, a spus ministrul Muncii, Mariana Campeanu, in direct, la un post de televiziune national.

Reprezentantii AJPS Cluj nu au putut preciza cate persoane nu mai beneficiaza de venitul minim garantat, dar trebuie sa restituie banii. Singura solutie pentru recuperarea datoriilor in cazul persoanelor care nu mai primesc ajutorul social o reprezinta ANAF. Potrivit reprezentantilor AJPS Cluj, deocamdata nu se aplica penalitati.

“Cei care nu se mai afla in plata vor primi decizii de impunere de la Administratia Fiscala. Noi nu avem o situatie cu acestia”, a adaugat Nicoara.

Venitul minim garantat  prevazut de Legea 416/2001 este de: 125 lei pentru o persoana singura, 225 lei pentru familiile formate din 2 persoane, 313 lei pentru familiile formate din 3 persoane, 390 lei pentru familiile formate din 4 persoane, 462 lei pentru familiile formate din 5 persoane si cate 31 lei pentru fiecare alta persoana peste numarul de 5 persoane, care face parte din familie.

Foto: itmcluj.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *