Sex

Pasi pentru o relatie indelungata

In viata reala, flacara pasiunii sexuale s-a stins sau s-a redus in milioane de casatorii, pe masura ce indragostitii pasionati de altadata isi croiesc drum prin viata, sexul pierzandu-se intre oboseala zilnica si plata ipotecii de maine.

Parteneri fac sex tot mai putin, relatia devenind tot mai “nesexuala”. Multe casatorii inregistreaza un declin al vietii sexuale, interesul stingandu-se lent pe masura ce se instaleaza rutina – mereu aceeasi excitatie, mereu acelasi preludiu, act sexual si postludiu.

Este gresit in majoritatea cazurilor de neintelegeri sa se renunte la sexul monogam. La urma urmelor, monogamia ofera elemente importante pentru o viata sexuala reusita: satisfactia dragostei, securitatea angajarii, sprijin reciproc statornic si o eliberare sanatoasa a tensiunilor. Adauga dorinta evolutiei si nu fi surprins daca pasiunea reapare sub o noua infatisare si te transporta catre placeri mai profunde decat ti-ai inchipuit vreodata.
Iata sase etape pentru o relatie indelungata:

1. Comunica de la inceput si des. Este adevarat: principalul revigorant sexual nu este gimnastica genitala. Aici instrumentele puternice sunt conversatiile si atingerile. Pe masura ce presiunea si responsabilitatile zilnice cresc, in mod firesc partenerii petrec mai putin timp impreuna si converseaza mai putin. Scapat de sub control, acel timp nemaipetrecut impreuna duce la goluri importante intr-o relatie. Iar a compensa golurile dedicand mai mult timp prieteniilor, bauturii, masturbarii solitare sau vacantelor separate nu face decat sa submineze in continuare viata comuna a unui cuplu.

In mod ironic, cu cat simti nevoia sa conversezi mai mult cu atat este mai greu sa incepi. Solutia e simpla: lanseaza-te. Deschide-te. Nu-ti fie teama ca vorbele nu-ti vin usor. Efortul conteaza. E de ajuns sa spunem ca drumul cel mai sigur catre o intimitate reinnoita este sa exprimi clar cine esti, ce doresti sa dai si sa primesti, si sa-ti asculti cu acelasi interes partenera.

2. Priveste lucrurile in perspectiva. Aminteste-ti, o pasiune diluata nu este complet negativa si in orice caz nu e ireversibila. Poate fi un mesaj de maxima urgenta: a venit momentul unei schimbari. Nu a partenerilor, ci a pozitiilor. A rutinei. A atitudinii. Plictiseala devine o problema numai daca refuzi sa o infrunti. Oricine vrea o schimbare – in special dupa certurile conjugale de zile mari. Gandeste-te la asta nu ca la sfarsitul lumii, ci ca la zorii unei perioade noi.

3. Inceteaza jocul invinovatirilor. Cand viata ta sexuala si-a pierdut ardoarea, a-l invinovati pe celalalt este un drum care nu duce nicaieri. Si nici nu te ajuta sa te simti mai bine. Atunci de ce s-o faci? Renunta la iluzia ca invinovatirea are vreun rost. Asuma-ti responsabilitatea pentru tine insuti. Ce simti tu? Cu ce esti tu vinovat de stagnarea relatiei? Ce pasi concreti ai putea face tu pe drumul care duce spre un interes reciproc renascut? Acestea sunt punctele de plecare care contribuie la progresul unei casnicii aflate in impas.

4. Fii realist. Acceptarea necesitatii unei schimbari este primul pas, dupa ce ai trecut printr-o dezamagire sau o suferinta sufleteasca. Este momentul sa vedem cine suntem si ce dorim cu adevarat! Incepe cu asteptarile tale, apoi cu ale partenerei. Gasiti apoi impreuna sansele de dezvoltare a relatiei.

Adevarata sanatate a unei relatii constituite pe implicarea emotionala se bazeaza pe modul in care fiecare partener raspunde unei necesitati interioare fundamentale: aceea de a fi el insusi. Intimitatea sexual profunda apare pentru ca stii cine esti si ce doresti si exprimi acest lucru prin sex.

5. Respecta-ti partenera. Iata o idee de bun simt, testata de cuplurile care dureaza: nu inceta niciodata sa-ti respecti partenera, chiar daca ea pare sa fie cauza tuturor problemelor tale. Fiindca nu este. Ai avut motive serioase pentru care te-ai implicat in aceasta relatie la inceput. Nu le uita, Gandeste-te la ele. Poti sa reaprinzi vechea scanteie – si sa adaugi altele, noi si puternice, dar nu incercand sa-i distrugi partenerei respectul de sine.

6. Cere ajutorul unui terapeut. Cand ai probleme serioase intr-o relatie, cand exista inca sperante de reconciliere, ajutorul unui terapeut psiholog este absolut necesar. Un psiholog are capacitatea sa sesizeze in comportarea ta motive pe care tu nu le poti vedea si sa te ajute sa le constientizezi. Consilierii maritali, sexologii, psihoterapeutii – toti te pot ajuta cand esti la anaghie. Aminteste-ti ca rolul lor nu e sa-ti spuna ce sa faci, ci sa te sfatuiasca, urmand ca tu sa gasesti calea adecvata de a actiona.

Poate ca trebuie sa-ti parasesti partenera. Dar sa speram ca vei face alegerea corecta din motivul corect. Si nu luand-o pe drumul cel mai scurt, ca sa fugi de tine insuti. Cand incepi sa recunosti ca in viata ta reapar aceleasi probleme, stii ca exista ceva in tine cu care trebuie sa te confrunti. Fii barbat! Aduna-ti curajul si taria, priveste inauntrul tau si fa ceea ce trebuie sa faci. Cu ajutor, daca este necesar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *