Reportaj

Pasajul de la Gară, proiectul de suflet al city managerului Gheorghe Șurubaru, o poartă jegoasă de intrare în orașul virtual al lui Boc

În atmosfera specifică lunii decembrie, dar și celorlalte luni ale anului, Ziar de Cluj vă invită la o plimbare reală prin Cluj, ca o contrapondere la „plimbarea virtuală” la care vă invită primarul Emil Boc (în postările facebucistice ale căruia nu veți vedea niciodată Clujul adevărat, numai pe cel electoral).

Vă invităm astăzi la o plimbare prin pasajul de la Gară, ca să vă prezentăm Clujul autentic începând cu una din porțile de intrare în oraș, o poartă „modernizată” în anul 2014 de către însuși city managerul orașului, Gheorghe Șurubaru, care pe atunci ocupa funcția de viceprimar.

„Multumesc domnului Șurubaru pentru că mi-a propus acest proiect, s-a ținut de el și, iată, este gata. E un proiect de suflet al domnului viceprimar, eu m-am ocupat să asigur finanțarea. Proiectul a fost gestionat și coordonat de domnul viceprimar, împreună cu Direcția Tehnică a Primăriei. Vreau să le mulțumesc pentru că ei au dus munca aici grea. Pasajul are 5 accese, cel de-al șaselea va fi dat în folosință după ce se va face conectarea care va lega pasajul de gara centrală”, declara Emil Boc în octombrie 2014.

„Lucrările au început în luna mai și au durat un pic mai mult decât timpul estimat la începutul lucrărilor pentru că a fost necesară achiziția unui placaj special. Este un placaj foarte rezistent care rezistă la acțiuni mecanice, ploi, intemperii, chiar și la graffiti. Din cauza achiziției acestui placaj, perioada s-a prelungit un pic. Visul meu este de a face din Gara Cluj-Napoca și  zona Gării o poartă europeană de intrare în oraș. Este un proiect următor, viitor, referitor la rampe pentru persoane cu handicap și inclusiv pentru scările rulante pe care le-am promis de la început. În momentul în care se va finaliza și construcția celuilalt pasaj, atunci în integralitate vom gândi și scări rulante și acces pentru persoane cu handicap”, declara, în anul 2014, Gheorghe Șurubaru.

În lumina acestor declarații, să vedem, 6 ani mai târziu, cum arată proiectul de suflet al actualului city manager, care deja încasează, de peste 4 ani, un salariu de circa 2000 de euro pe lună, ca administrator public al municipiului (așa sună denumirea românească a postului). Nu știm exact ce administrează Șurubaru în Cluj-Napoca, din moment ce pasajul de la Gară, de care s-a ocupat în mod special, e în prezent plin de infiltrații, de degradări și de jeg:

La fiecare îmbinare a placajelor speciale, despre care vorbea Șurubaru în urmă cu 6 ani, curge apa:

Nu e colț fără infiltrații:

Iar pe jos, în unele zone ale pasajului, s-au format bălți ample cu apă și, după culoare, și cu urină și materii fecale:

Nu numai că nu avem scări rulante nici în prezent, dar nici scări normale nu avem, ci mizerii descompuse de rugină și de proasta întreținere:

Pe pereți, unde nu scrie câș „Bine ai venit”, putem privi (și mirosi) picturi avangardiste realizate cu rahat:

Iluminatul în pasaj se realizează prin sisteme smart de tipul „dai cu pumnul, sare țandăra”:

Luminile inteligente pun în evidență pânza de păianjen ce atârnă groasă din tavan:

Și acesta este Cluj-Napoca! Și, ca această zonă, multe altele!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *