Din oras

Pasajul care a transformat zona Garii intr-o "poarta europeana"

Piata Garii are de doua saptamani un pasaj subteran modern. Doar pasajul este nou, in zona perpetuandu-se aceleasi metehne vechi si e aceeasi mizerie, chiar daca s-a dorit ca zona sa fie „o poarta europeana de intrare in Cluj-Napoca”.

Pasajul a costat peste jumatate de milion de lei pentru ca are placaj special anti-graffiti. Acesta a fost si motivul pentru care lucrarile au intarziat cateva luni. In urma cu doua saptamani mai marii orasului au inaugurat in sfarsit noul pasaj. Oamenii, insa, au ramas indiferenti. Nu multi folosesc pasajul, chiar daca e curat, luminos si barul rau famat a disparut din subteran.

“Daca ma bag pe aici, ies pe partea ai’lalta?”, isi intreaba tovarasul un batran.

Mai degraba s-ar fi aruncat si el, ca restul potarnichilor, intre masini si amalgamul de claxoane, ca sa ajunga pe partea cealalta. Dar se incumeta si intra sub pamant. Se intalneste cu doi copii scolari, cu ghiozdanele grele pe spate chicotesc in pasajul luminat. Trec zilnic pe aici sa ajunga in statia de autobuz. Se bucura ca nu mai pute, chiar daca pot fi vazute cateva balti dubioase in unele zone.

Pe partea dinspre strada Horea, in buza pasajului un grup sprijina balustrada. Fumeaza si beau cafele din pahare de plastic de la automat si vorbesc despre toate: de la telefoane mobile, pe care sunt dispusi sa ti le vanda in doua minute, pana la femei si chiar despre alegerile de duminica.

La o aruncatura de bat stau corturile celor doi candidati: Klaus Iohannis si Victor Ponta, iar la coltul strazii panoul destinat afiselor electorale e plin de afise rosii. Unul singur cu reprezentantul ACL se pierde in sirul de hartii rosii.

“Vedem noi cine iese. Votam cu cine trebuie”, discuta cu subinteles doi amici in apropiere de cortul PSD.

La cativa pasi doua babute incearca sa vanda o sticla de lapte si cateva oua. Putin le pasa de noul pasaj. Cu el, sau fara el, trebuie sa stea zgribulite pe strada ca sa castige un banut. Pensia e prea mica.

Pasajul are sase accesuri, dar numai 5 pot fi folosite deocamdata. Cel de-al saselea va fi dat in folosinta doar cand acest pasaj se va uni cu cel al CFR-ului. Atunci se vor materializa si scarile rulante, promise de Primarie.

Firmele care au executat lucrarea sunt cunoscute ca si firme de casa ale Primariei Cluj-Napoca. Astfel pe partea de constructii SC Andoconstruct SRL a incasat 502.370 lei iar pe partea de instalatii SC Servinstal Impex SRL 49.500 lei. Cele doua firme au acelasi sediu social. Servinstal este societatea lui Ioan Pintican, fiind administrata de el si de Elena Pintican iar asociatul unic al Ando Construct este Elena Pintican, iar administratorul e Ioan Pintican.

Ando Construct a amenajat restaurantul Memo 10 pentru 400.000 de lei in 2011, anul acesta, impreuna cu Servinstal Import Export a facut lucrarile la Cantina Hoia pentru care a incasat 600.000 de lei. Societatea a mai realizat lucrari de reabilitare a mai multor obiective din oras precum cinematograful Marasti sau sedii de primarii de cartier. De departe cel mai cunoscut contract a fost pentru reabilitarea Zidului Cetatii de pe strada Potaissa. Curtea de Conturi a retinut in 2011 ca Ando Construct a incasat de la Primarie 90.000 de lei nelegal.

Si Servinstal este o firma favorizata de Primarie. Ultimul contract din palmares este de jumatate de milion de lei pentru intretinerea cismelelor din oras pentru o perioada de 2 ani. De asemenea Primaria a platit peste 240.000 de lei, in 2013, doar pentru reparatiile fantanii arteziene din Piata Avram Iancu. In 2012, Primaria Cluj-Napoca a platit tot firmei Servinstal 113.000 de lei pentru intretinerea si reparatiile tuturor fantanilor si cismelelor din oras. Servinstal a mai incasat anul acesta peste 540.000 de lei pentru amenajarea cresei Albini si aproape 300.000 de lei pentru igienizari, reparatii acoperis si pardoseli, tamplarie PVC si amenajare grup sanitar la Liceul Teoretic Avram Iancu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *