Uncategorized

Party-ul de sambata seara: dezmat slaninos si tuica in pahare mici, dar dese

Festivalul Slana Fest s-a incheiat aseara, in ropote de aplauze asezonate cu tuica. Cel mai bun slaninar al Ardealului a plecat acasa nu doar cu trofeul de sticla, in forma de porcusor, dar si cu admiratia celorlalti participanti.

Concursul slaninelor de casa a inceput la ora 19. Sapte concurenti si-au expus slanina in fata a patru membri ai juriului, toti gastronomi iscusiti, cu gusturi fine. Cafeneaua Insomnia a ajuns de nerecunoscut – peretii sunt tapetati cu perdele vechi, tablouri iscusite si sticle goale, inramate. Juratii stau mandri in spatele unei mese lungi, incarcata ca-n povestile cu regine si cavaleri – nenumarate feluri de slanina, paine, ceapa si sticle desfacute de tuica.

In dreapta lor stau lautarii, imbracati la patru ace. Muzica suna, slanina se taie bucatele, iar tuica curge in paharele mici. Concurentii, insotiti de prieteni si familii, asteapta nerabdatori la mese. Pe rand, fiecare dintre ei paseste in fata, ia microfonul si spune cateva cuvinte depre slanina cu care a intrat in concurs.

“Am pus-o in sare, am afumat-o, am aerisit-o, acum n-o sa divulg toate secretele, ca nu se face”, rade primul concurent. “Totusi, slanina trebuie sa parcurga cateva etape, concursul ar trebui sa aiba loc putin mai incolo, spre primavara, acum e prea devreme. Cum am scos-o din afumatoare, asa v-am adus-o”, continua el.

Juriul se inclina, ii lauda slana, dar stramba din nas cand vine vorba de aspect. Trebuia, totusi, “fazonata”. Unul dintre jurati ii da dreptate – e prea devreme pentru concurs, slanina nu a parcurs inca toate etapele. Organizatorul, mereu cu ochii pe microfon, sare atent:

“La anul o sa incepem organizarea mai devreme, dar nu putem face festivalul mai tarziu. Nu se cade  sa facem un dezmat slaninos in mijlocul unui post”.

Urmeaza o slanina alba si moale ca untul, facuta din mangalita. Toti juratii sunt de acord – mangalita e porcul ideal pentru slanina. Bucatarul e plecat in Ungaria, “tara sa de bastina”, cum spune, timid, la microfon fata ce-i reprezinta slanina.

 “Zsolt stie mai multe, eu doar v-am adus-o. Nu uitati ca mangalita e porcul cu cel mai putin colesterol”, le aminteste ea juratilor, dupa care pleaca. “Eu is mangalita, dar colegul s-ar putea sa ma depaseasca”, rad juratii.

Tuica curge in pahare, iar concurentii iau, rand pe rand, microfonul. Unii vorbesc doar in ungureste, iar juratii le tin isonul. Organizatorul se scuza si incearca sa traduca:

“A zis ceva despre mancarea ce i se da porcului si soiul de porc. Aaaa, a mai povestit ceva despre procedura de maturare”.

E randul lui Laszlo Miklos sa-si prezinte toate cele slaninoase, dupa care juriul se va retrage, acompaniat de muzica lautareasca, sa delibereze.

“Porcul asta a crescut in Aghires si a fost hranit doar cu mancare facuta special de vecinul meu. Eu am facut totul la slanina asta, in afara de omoratul porcului, ca eu nu omor nici o musca. Slanina e cea mai importanta parte a porcului, iar eu o fac dupa o reteta furata de 20 de ani, prin spionii mei, de la armenii din Gherla. Mi-am mangaiat slanina mai mult ca pe nevasta si, pentru asta, am primit critici”, spune el in finalul speech-ului, uitandu-se la consoarta.

Lautarii pun mana pe arcus, vioara suna, tuica curge iar in pahare. Ferestrele mari nu mai fac fata, nici arerisirea. Chelnerii deschid geamurile aburite, sa potoleasca atmosfera fierbinte. Tiganii canta muzica ungureasca, juratii fumeaza si toarna in pahare. Oricine poate merge la masa lor pentru o bucata de slanina si o felie de paine de casa, facuta in Odorheiul Secuiesc.

Spectatorii se inghesuie, fiecare vrea sa guste cat mai multe specialitati. Printre ei si Rudi, clujeanul ce vinde mereu trandafiri in oras. Primeste o farfurie cu vestita slanina de mangalita, dar nu e incantat. Mananca doar cu mana dreapta, in stanga are florile pe care nu le lasa un minut jos.

“Apai nu-i asa de buna, mananc asa, de pofta. Ii prea grasa. Vrei un trandafir? Hahaha, tu nu manca, ca te ingrasi. Da-mi niste ceapa”, imi spune in timp ce judeca din ochi slana.

Juratii au decis: se impart mentiunile, locurile 3 si 2, cu comentariile de rigoare, iar Laszlo Miklos, clujeanul cu reteta furata merita locul I.

“Acum doi ani am participat cu un carnat si am luat o mentiune. Anul trecut, tot cu un carnat, am luat locul 1. Anul asta am venit cu slanina si am castigat”, spune el, in timp ce e sarutat pe amandoi obrajii de nevasta neglijata in favoarea slanei.

Lautarii iar canta, slanina iar se taie in bucati mici, tuica iar curge in pahare…

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *