Sanatate

Partenerul este bolnav. Cum il ajutam ?

Scris de 20

Boala constituie un factor de stres major in casnicie, indiferent daca este vorba despre ceva trecator, o gripa de pilda, sau o afectiune mai grava, de durata, precum cancerul. Toate cuplurile se confrunta cu situatii de boala la un moment dat, dar nu toate stiu sa se descurce onorabil in mentinerea relatiilor in aceste momente critice ale vietii.

In fata bolii, cuplul trebuie sa accepte situatia si sa se adapteze. Bolile cronice impun adesea reanalizarea bugetului familiei. Comunicare cu partenerul-pacient este esentiala. Sprijinul rudelor si prietenilor este binevenit.

Acceptarea situatiei ivite

Cand unul dintre partenerii cuplului este bolnav sau nu poate participa cu intregul sau potential la viata familiei, relatia de cuplu se schimba. Daca boala este de scurta durata si schimbarea va fi pe termen scurt; daca afectiunea este mai indelungata, viata de cuplu se va modifica pe termen nedefinit. Intr-o casnicie de succes, ambii parteneri accepta aceasta schimbare si coopereaza pentru a depasi situatia dificila ivita.

In fata unei situatii de boala, de pilda fracturarea unui picior la unul din parteneri sau descoperirea unei afectiuni grave, amandoi trebuie sa o accepte calm si sa ieie in comun masurile ce se impun: gasirea unor resurse financiare pentru tratament, asumarea unor responsabilitati in gospodarie in plus, gasirea unor activitati sociale pentru evitarea plictiselii sau singuratatii celui bolnav, angajarea temporara a unui ajutor in treburile casei etc.

In fata afectiunii ivite, ambii parteneri ar trebui sa accepte limitarile aparute si sa se adapteze la noua situatie, tinand seama si de tratamentul necesar, de treburile gospodaresti dar si de starea emotionala a partenerului bolnav. Constientizarea acestor probleme constituie primul pas in alcatuirea unui plan functional de supravietuire.

Partenerul bolnav este dificil

Cand partenerul dvs. de viata este bolnav trebuie sa stiti ca viata lui e mai limitata, dar si a dvs. Iata cateva aspecte de retinut:

–    In general, persoana bolnava nu-si mai poate indeplini toate obligatiile domestice. Asa ca fiti mai putin exigent si treceti cu vederea neideplinirea sarcinilor gospodaresti mai putin importante.
–    Persoana-partener sanatoasa nu-si poate asuma toate responsabilitatile si risca sa oboseasca sau sa se imbolnaveasca si ea.
–    Este foarte posibil ca bolnavul sa se simta singur daca este lipsit de companie zile intregi.
–    Cei cu dureri mari pot sa devina irascibili, necooperanti si prost dispusi.
–    Partenerul bolnav ar putea sa se ocupe de activitati mai usoare, ca de pilda sa se ocupe de corespondenta sau de apelurile telefonice.
–    Este bine sa obtineti ajutorul unei rude apropiate sau a unui prieten de nadejde in derularea unor activitati mai dificile sau mai indelungate.

Planul financiar

Pe langa acceptarea limitarilor fizice, unele afectiuni de durata impun deopotriva si acceptarea unor limitari de ordin financiar, mai ales daca nu aveti economii facute anterior. In plus, in functie de gravitatea si durata bolii, este posibil sa fiti nevoiti a angaja pe cineva spre a va ajuta in treburile casei sau la ingrijirea partenerului bolnav. In acest caz, ar trebui sa tineti seama de urmatoarele aspecte:

–    Cheltuielile medicale. Discutati din vreme cu medicul de familie pentru a sti ce anume plateste Casa de Asigurari de Sanatate si in ce procent, astfel sa stiti cat veti completa dvs.
–    Costul ajutorului in casa. Poate fi util sa angajati pe cineva pentru a va ajuta la spalat, la curatenie, la cumparaturi sau la gatit.
–    Costul asistentei la domiciliu. Puteti angaja pe cineva care sa va ajute cateva ore pe zi sau cu program intreg la ingrijirea si supravegherea partenerului bolnav.
–    Scaderea veniturilor. Poate surveni din cauza ca partenerul-pacient nu lucreaza dupa efectuarea concediului de odihna sau de boala. Asa ca limitati-va la un buget de cheltuieli mai mic.

Ingrijirea reciproca

Cand unul dintre parteneri este bolnav pentru mai mult sau mai scurt timp, este necesar sa aveti grija unul de altul ca si in timpul cand erati sanatosi. Intr-adevar relatia cu el se va schimba datorita conditiilor de boala, dar aceasta nu inseamna sa il neglijati. Iata cateva recomandari ale terapeutilor de cuplu pentru a mentine relatia stransa si pe durata bolii unui partener:

–    Comunicati in continuare mai mult si mai deschis. Discutati impreuna problemele ivite si luati decizii in comun.
–    Nu il lasati prea mult singur pe partenerul bolnav.
–    Acordati-va unul altuia atentie deplina.
–    Imbrasitati-va des. Contactul este tamaduitor si faciliteaza apropierea sufleteasca.
–    Continuati sa-i spuneti: “te iubesc!”. Spunand des acest lucru va mentineti relatia puternica si va reafirmati devotamentul unul fata de altul.
–    Continuati sa va distrati impreuna: cititi, ascultati muzica, vizionati un film, jucati carti etc.

.ro
Foto: sxc.huULTIMA ORĂ

 • Acum 14 hours In vizor
  NE ÎNCADRĂM, DIN NOU, ÎN TERMENE: Podul Porțelanului care trebuia să fie gata la data de 26 noiembrie 2022 OSĂ fie gata undeva în 2023. Acum, de la ultima vizită de lucru a lui Emil Boc, a săltat la ”gata în proporție de 90%”
 • Acum 14 hours Politica
  Ciolacu: Opoziția nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin. Cu siguranță, vor exista consecințe pentru Austria în urma acestui vot absurd!
 • Acum 15 hours In vizor
  NI SE ȘOPTEȘTE ÎN CASCĂ: Constructorii de la Parcul Feroviarilor încep să-și scoată gunoaiele pe care le-au îngropat de dimineață. E bună și mult hulita mass media la ceva
 • Acum 16 hours General
  MAI E DE MULS DE LA SCLAVII EUROPEI! Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen. Olanda s-a opus de fapt Bulgariei, care este însă la pachet cu România. Croația intră în Schengen de la 1 ianuarie 2023. Plus: elefantul pe care nu vea nimeni să-l vadă
 • Acum 17 hours In vizor
  ALO, GARDA DE MEDIU CLUJ, aţi fost sesizaţi, de ce nu verificaţi de ce se îngroapă deşeuri în şantierul Parcul Feroviarilor! Că şi primăria Cluj-Napoca a fost sesizată, dar se tace asurzitor!
 • Acum 17 hours Sanatate
  În plin sezon de viroze, Ministerul Sănătăţii “dă”, numai la “Cliuuj”, “că-i fain”, câte 4 – 6 ore de aşteptare părinţilor şi copiilor bolnavi în UPU. “Â-mi cer scuze la domni pacenţi!”
 • Acum 18 hours FOTOGRAFILA
  Protest în faţa Curţii de Apel Cluj: “Tişe, Vakar, județul Cluj nu l-ați primit moștenire”
 • Acum 18 hours PubliNews
  În luna sărbătorilor, Iulius Christmas Market din Iulius Parc îi poartă pe vizitatori în lumea de basm a Crăciunului
 • Acum 19 hours Eveniment
  Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, primește la Cluj-Napoca premiul unei asociații pentru cultură democratică europeană
 • Acum 20 hours In vizor
  Firma ONCOS nu e vinovată pentru minciunile unei mămici mitomane! Presa locală e varză!
 • Acum 20 hours In vizor
  Emil Boc: Construcția pasajulului de la Tăietura Turcului OSĂ înceapă anul viitor. Tot printr-o “randare” pe laptop, Maestre?
 • Acum 21 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, Terapia Cluj: Strategia naţională de sănătate 2022-2030 a Ministrului Alexandru Rafila. Şi figura 38 de la pagină 24, o poză care te pune pe gânduri
 • Acum 22 hours Politica
  După ce guvernele lui şi-au bătut joc de Constituţie timp de doi ani, încălcând drepturile şi libertăţile civile, Klaus Iohannis şi-a slăbit niţel legăturile de la clăpari să ne vorbească despre “cărticică”: “Constituţia este cea mai importantă armă pe care o avem”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE